U UTORAK U PARKU: Nastupa KUD „Abrašević”, a ovo su njihovi utisci sa turneje u BUGARSKOJ

Ako ste se uželeli folklora, odličan koncert očekuje vas u utorak, 16. avgusta, od 20 sati, na platou ispred Narodnog muzeja Pančevo. Nastupa KUD „Abrašević”, a repertoar koji članovi ovog društva planiraju da izvedu na ovom koncertu i te kako obećava.

Igra Pašona, Vodarke, Trojno, Vlaške igre, Igre iz Šumadije samo su deo onoga što ćete imati priliku da vidite u utorak uveče, pa ovaj koncert svakako nemojte propustiti. „Abrašević” nastupa u okviru programa „Kulturno leto u Pančevu”, čiji je pokrovitelj Grad Pančevo, što znači da je koncert besplatan.

A deca iz višeg i nižeg ansambla „Abraševića” nedavno su se vratila sa vrlo uspešne turneje po regionu Sunčev breg u Bugarskoj, koja je trajala od 27. jula do 3. avgusta. Ekipa koja je tamo boravila brojala je 46 članova, među kojima je bilo petoro odraslih, dok su ostalo bila deca.

– Nastupali smo u Nesebaru, zatim u mestu Sveti Vlas i u Pomorju. Reč je o međunarodnom festivalu folklora „Crnomorski biseri” na kojem učestvuju i odrasli i dečji ansambli. Mi smo ovog puta odabrali da povedemo naslednike, odnosno dečje ansamble, jer smatramo da je ovo bila odlična prilika za pripremu podmlatka za ono što ih tek čeka u budućnosti. Sa decom je radio umetnički rukovodilac Filip Rešidović – rekla je Lela Stojnov, predsednica KUD-a „Abrašević”.

Ona je rekla da su se deca u Bugarskoj odlično provela, ali i da su pokazala sve one osobine koje krase dobrog folkloraša.

– Imali su vremena i za odmor, odnosno kupanje, ali kada je trebalo da bude radno, bili su na nivou zadatka. Puno toga novog su naučili. Videli su kako u stvari izgleda predstavljanje svoje zemlje među učesnicima koji su bili iz Gruzije, Jermenije, Slovačke, Rumunije i Bugarske. S obzirom na to da su bili među najmlađima ako ne i najmlađi, bilo je baš simpatično gledati kako se snalaze, ali i kako su iznenađeni svim onim što su videli i radili – dodala je prva dama „Abraševića”.

Pogledajte jedan od njihovih nastupa u Bugarskoj:

Prema njenim rečima, najmlađi članovi društva iz Pančeva su, pored toga što su bili i učesnici u programu, nosili zastavu i tablu sa natpisom i na neki način bili maskote festivala.

– Veliko iznenađenje za njih su bile situacije kada su im prilazili stranci da se slikaju s njima ili kada su ih ispitivali odakle su. Pokazalo se da naša deca odlično komuniciraju na engleskom, ali olakšica nam je bila i to što su bugarski i srpski slični, pa smo se svi lepo razumeli i kad je svako pričao na svom jeziku. Dani su deci bili ispunjeni dešavanjima od jutra do mraka, tako da su svi bili vrlo umorni uveče, ali i pored toga su to vreme koristili za druženje. A na kraju dana, kad bismo krenuli u obilazak soba, neke klince smo zaticali usnule sa plišanim igračkama u naručju… Tek tada bi nam doprlo do svesti da pred sobom imamo klince po godinama, a ljudine po delima – poentirala je Lela Stojnov.

 

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.