STARČEVO: U toku radionica tkanja u Udruženju žena „Neolit”

Izvor :
Milena Jovišić

Deset žena trenutno u Starčevu pohađa radionicu tkanja „Zanatstvo i umetnost” koju organizuje Udruženje žena „Neolit“ iz tog naseljenog mesta.

Sa polaznicama radi mr Snežana Nena Skoko, slikarka na tekstilu iz Pančeva, a grupa se okuplja u novim prostorijama starčevačkog Udruženja žena.

Polaznice su veoma posvećene ovom poslu i trude se da ovladaju starim zanatom na razboju i ramovima za tkanje.

– Polaznice trenutno uče o osnovnim prepletajima tkanja u narodnim tehnikama koje omogućavaju da se određeni motiv pojavi po širini i dužini tkanine. Kada to savladaju, one će onda znati da urade uzorak i da na osnovu njega same isplaniraju preplete ili efekat koji žele da dobiju. Od tako urađenog kupona dužnog materijala mogu da se iskroje odevni predmeti ili da se sve to primeni na enterijer. Jednom kada ovladaju tehnikom tkanja, ove žene će moći da sarađuju sa dizajnerima koji projektuju takve stvari pa zajedno mogu da naprave neki prodajni proizvod – objasnila je Snežana Skoko.

Prema rečima Ljiljane Zarić, predsednice Udruženja žena „Neolit“, po završetku obuke biće organizovana izložba radova radova koji su nastali na njoj. Realizaciju ove radionice finansijski je podržao Grad Pančevo putem Konkursa iz oblasti amaterskog stvaralaštva u kulturi.

 

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: