SA PSIHOLOGOM NA TI: Roditelji su sa Marsa, a deca sa Venere?

Od početka meseca na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Moje mesto” u okviru rubrike „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat Savetovalište za mlade „Moje mesto” realizuje Grad Pančevo, a finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta. Partneri na projektu su Udruženje „Psihogeneza”, Dom omladine Pančevo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin i Udruženje „Pančevački omladinski centar”, koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”.  Osim seansi uživo koje se održavaju u Domu omladine četiri dana u nedelji, dostupno je i onlajn savetovalište, gde  na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza”.

Pojedina pitanja i odgovore, koji bi mogli pomoći većem broju ljudi, objavljujemo i na našem portalu, u rubrici „Pitanja i odgovori”. Naravno, pisma čitalaca su izmenjena tako da se zaštiti njihova privatnost.

Ukoliko i vi želite da postavite pitanje psihologu, sve što treba da uradite jeste da popunite kontakt-formu koju ćete pronaći OVDE.

Evo jednog od brojnih pitanja koja su do sada stigla u naše onlajn savetovalište.

U poslednjih godinu dana su me izdale neke osobe za koje sam davala sve (u pitanju su porodični odnosi). To je bilo presudno da shvatim da, nažalost, nije sve tako sjajno oko mene kako sam mislila.

Od tada sam se mnogo uozbiljila i ne „cvetam” kao pre. Što je najgore od svega, počela sam više da poštujem sebe, cenim svoje zdravlje i radim na svom mentalnom zdravlju. Ipak, ne mogu da kažem da to mojim roditeljima smeta, ali tu je ono čuveno „nisam te tako vaspitala, to više ne liči na moje dete, zašto se tako ponašaš…” itd.

Oni meni žele sve najbolje, ja to znam, ali im je teško da shvate da sam porasla i da je normalno da nam se ne poklapaju sva mišljenja, pa tu dolazi do ozbiljnih sukoba… Ne težim ka raspravi, ali čim kažem nešto drugačije to nije to… Naravno, ima tu još dosta faktora, ali počela sam od toga da je problem što sama ne znam da li treba da stojim iza onoga što mislim, ili da prihvatam njihove stavove samo da ne bi došlo do sukoba.

Iako se trudim da se što više mentalno unapredim, moram da priznam da mi, pored svih pokušaja i truda, ne ide baš najbolje da se iščupam iz ove agonije, pa bi mi stvarno značila stručnija pomoć. Hvala unapred!

Odgovor:

Faza razvoja u kojoj ste Vi sada podrazumeva kako biološko, tako i psiho-socijalno sazrevanje, što znači da se i vaša zapažanja i reakcije menjaju. Vaše sagledavanje sveta i relacija dobija širu perspektivu, a emocionalne reakcije postaju zrelije.

Međutim, promene koje se dešavaju vrlo često mogu biti neprijatne roditeljima koji su navikli na ranije, ustaljene obrasce komunikacije. Velika je verovatnoća da vaši roditelji još uvek iz nekog razloga ne prihvataju da odrastate, da se vaši stavovi, interesovanja i potrebe menjaju.

Važno je da sa roditeljima jasno komunicirate o svemu onome što je za vas važno, bez straha od osude ili kritike, i da na taj način gradite odnos poverenja i prihvatanja.

Prvi pokušaji su kao bebeći koraci, vrlo često nespretni, ali kada zajedno prohodate u novim ulogama, bićete ponosni na sebe, kao i na svoje roditelje. Ipak, biti roditelj adolescentu, nije lak zadatak te se potrudite da razumete njihove motive i razloge zbog kojih vas još uvek drže u poziciji malog deteta.

Drago mi je što ste svesni svojih promena i vodite računa o svom mentalnom zdravlju, što govori o vama kao odgovornoj i zreloj mladoj osobi.

Ukoliko se vaši konflikti sa roditeljima nastave, možete zakazati seansu sa porodicom u Savetovalištu „Moje mesto”, koje je takođe besplatno, a seanse se odvijaju uživo u Domu omladine.

Na pitanja odgovara: Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i porodični psihoterapeut

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: