OVOG VIKENDA: PSCPD nastupa na „Danima srpske kulture” u Temišvaru

Foto: Aleksandar Stojković

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo (PSCPD) ovog vikenda, 11. i 12. novembra, boraviće u Rumuniji, gde će, na poziv Saveza Srba u toj državi, učestvovati na ovogodišnjem izdanju „Dana srpske kulture” u Temišvaru.

Program te manifestacije tradicionalno obuhvata i vikend posvećen horskoj muzici, a kako je navedeno u pozivnom pismu, organizatori iz Saveza Srba u Rumuniji pozvali su Pančevce da tamo nastupe „u duhu bratske ljubavi, sa ciljem negovanja i očuvanja srpske horske muzike kao sastavnog dela našeg kulturno-duhovnog identiteta”.

Osim Saveza Srba, u organizaciji manifestacije učestvuju i Pravoslavna srpska eparhija temišvarska, odnosno Pravoslavna srpska parohija Temišvar-Gril, pri Srpskoj sabornoj crkvi i Hor Pravoslavne srpske saborne crkve u Temišvaru.

Foto: Aleksandar Stojković

Planirano je da PSCPD u subotu učestvuje na Večeri horske muzike u svečanoj sali Vladičanskog dvora u Temišvaru i da u nedelju ujutru peva na Svetoj liturgiji u Pravoslavnoj srpskoj sabornoj crkvi u Temišvaru.

U Vladičanskom dvoru će osim PSCP pod dirigentskim rukovodstvom mr Vere Carine, nastupiti i domaćini, Hor Pravoslavne srpske saborne crkve, kojim diriguje Joca Bugarski i koji su Pančevci imali priliku da čuju na ovogodišnjim Danima duhovne muzike. Takođe, predstaviće se i Crkveni hor „Sveti Jovan Krstitelj” iz Bačke Palanke, čiji dirigent je Snežana Žujić. Sva tri hora izvodiće duhovne i svetovne kompozicije.

Pre dolaska u Temišvar, u subotu tokom dana, PSCPD će obići Arad, grad koji za ovo društvo i za Srbiju i Pančevo ima veliki značaj.

– Ovaj grad na obali reke Moriš ima izuzetnu istorijsku i kulturnu važnost za srpski narod, a naročito za PSCPD. Iz Arada potiče izuzetan srpski kulturni radnik i dobrotvor Sava Tekelija, zadužbinar i utemeljivač srpskih kulturnih institucija u Habzburškoj monarhiji. Sa druge strane, na samom početku Prvog svetskog rata, tvrđava u Aradu je od strane austrougarskih vlasti proglašena za koncentracioni logor, i u njemu je tokom naredne četiri godine nastradalo više od 4.000 Srba, što iz Monarhije što iz okupirane Srbije. Pančevačkom srpskom crkvenom pevačkom društvu je tada zabranjen svaki rad osim pevanja na liturgiji, a članovi Upravnog odbora, na čelu sa braćom Pavlom i Kamenkom Jovanovićem, odvedeni su u ovaj logor. Pavle Jovanović, predsednik PSCPD, umro je u logoru već nakon tri meseca. Značaj obilaska Arada podvučen je i činjenicom da je kao datum posete ovom gradu odabran Dan primirja, odnosno sećanja na potpisivanje sporazuma kojim je završen Prvi svetski rat – rekao je Damir Prašnikar, istoričar umetnosti i sekretar PSCPD.

Takođe, planirano je da u nedelju popodne, hor na putu nazad u Srbiju poseti i srpski manastir Svetog Đorđa (Senđurađ) kraj rumunsko-srpske granice.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: