DECA ZA PRIMER: Evo kako su učenici OŠ „Vasa Živković” obeležili DAN ŠUMA

Foto: OŠ „Vasa Živković”

Svetski dan šuma obeležava se širom planete 21. marta, a na ovaj važan datum nisu zaboravili đaci iz Osnovne škole „Vasa Živković” koji su tim povodom u utorak osmislili i realizovali niz zanimljivih, edukativnih i društveno-korisnih aktivnosti.

– Povodom Dana šuma naši đaci su organizovali veliko prolećno čišćenje, kao i akciju pod nazivom „Proleću u zagrljaj”. Učenici su, naime, prikupljali reciklažni materijal i predali ga potom JKP-u „Higijena”. Uz to, proslavili smo zajedno dolazak proleća kroz nekoliko različitih radionica, kroz koje su đaci pokazali svoju kreativnost i veliki trud. Između ostalog smišljali su i pesme na temu zaštite šuma – ispričala je Bosiljka Dimitrijević, nastavnica srpskog jezika u „Vasinoj” školi. 

Prema njenim rečima, najveće interesovanje đaka vladalo je za predavanje koje su održali učenici osmog razreda.

– Najzanimljiviji deo akcije bilo je predavanje naših osmaka Milice Krčadinac, Tane Kovač, Une Vasić i Marka Dragovića o zelenoj tački Pančeva, Gradskoj šumi. Ovi učenici su, uz podršku nastavnice biologije Jelene Roknić, sproveli istraživanje, napravili serijal fotografija i osmislili prezentaciju, koju su potom predstavili mlađim drugarima, učenicima četvrtog razreda – objasnila je nastavnica Bosiljka.

Zahvaljujući ovom predavanju četvrtaci su saznali gde se nalazi Gradska šuma, kako se može stići do nje, koje prirodno bogatstvo krije, koje biljke i životinje se tamo mogu videti i, ono što je najvažnije, kako se na pravilan način odnositi prema prirodi.

Pogledajte i sami prezentaciju koju su osmaci pripremili:

 

Inspirisani ovim predavanjem, četvrtaci su na kraju časa crtali kako zamišljaju svoju čarobnu šumu i šumu iz bajke.

Za svaku je pohvalu je to što se u školi „Vasa Živković” temi ekologije pridaje veliki značaj i inače, o čemu svedoči činjenica da već nekoliko godina đaci sa svojim nastavnicima uređuju elektronski ekološki časopis „Zeleni listić”, blog s istim imenom, a od skoro Jutub kanal.

 

– Na Jutub kanalu „Zeleni listić” prikazane su naše skorašnje akcije i učešća u raznim projektima koji se tiču očuvanja životne sredine, kao što je projekat „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” i drugi. Za neke od tih aktivnosti dobijali smo i nagrade. Trudimo se da naše đake od malih nogu učimo koliki je značaj očuvanja životne sredine, a njihovo interesovanje za ove teme i spremnost da naučeno i primene veliki su nam podstrek za svaki naredni projekat i akciju – rekla je Bosiljka Dimitrijević.

O aktivnostima u školi „Vasa Živković” možete se informisati i na stranicama škole na Fejsbuku i Instagramu.

Mi i ovim putem pozivamo sve pančevačke osnovne i srednje škole, nastavnike, učitelje i đake da nam informacije o zanimljivim dešavanjima u školi, uspesima đaka i događajima koje organizuju u okviru školskih i vanškolskih aktivnosti šalju na mejl redakcije zdravopancevo@gmail.com ili da nam se jave privatnom porukom na našim stranicama na Fejsbuku, Instagramu ili TikTok-u. Sa posebnim zadovoljstvom ćemo nastaviti da izveštavamo javnost o ovim temama.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *