Počeli Vojlovački žetelački dani, evo kako je bilo juče i šta vas čeka danas (FOTO, VIDEO)

U Vojlovici su juče počeli 26. po redu Žetelački dani, a program se nastavlja i danas, 7. avgusta. Pogledajte šta smo sve zabeležili juče i kakav vas program očekuje tokom današnjeg dana.

Posetioci su u petak, 6. avgusta, tokom prvog dana ove gradske manifestacije najpre mogli da pogledaju izložbu unikatnih ručnih radova postavljenu u Spomen domu i dvorišnom prostoru MKUD-a „Tamaši Aron”.

Izložba

Image 1 of 5

U popodnevnim satima, više od 70-oro mališana prisustvovalo je edukativnoj radionici u Parku reformacije.

Deca su uz sladoled i osveženje, kroz igru učila o letu, žitu i proizvodima od žita.

Preporuka: obavezno posetite spomen-dom u MKUD-u „Tamaši Aron“!

Uoči početka centralnog kulturno-umetničkog programa koji je bio zakazan za 20 sati u dvorištu MKUD-a „Tamaši Aron”, posetioci su imali priliku da obiđu i spomen-dom koji je u okviru ovog mađarskog društva otvoren u maju 2019. godine.

Spomen-dom

Image 1 of 18

– Spomen-dom je sagrađen od temelja do krova po uzoru na stare kuće Sekelji Mađara. Svi eksponati – nameštaj, posuđe, lutke, ukrasni predmeti, odeća i sve ostalo što se može videti u ovom prostoru donacija je Sekelji Mađara iz Vojlovice. Oni su se u ogromnom broju odazvali našem pozivu i donirali su sve stare predmete svojih predaka, koje su imali u svom posedu. Vrata doma su širom otvorena svim posetiocima. Ulaz je besplatan, a zainteresovani nas mogu pozvati da zakažu posetu. Brojevi telefona su 064/2187-229 i 064/2187-297 – rekao je Vilmoš Lečei, predsednik društva „Tamaši Aron”.

Vilmoš Lečei i Mihal Spišjak
Vilmoš Lečei i Mihal Spišjak

Ko je sve nastupio na koncertu?

U okviru večernjeg programa brojnoj publici su se na početku predstavili gosti MKUD-a „Tamaši Aron”, učesnici 4. južnobanatskog kampa za negovanje tradicija, stvaranje zajedništva i učenje narodnih pesama i igra.
Taj kamp je održan u poslednjoj nedelji jula u Šušari, a deca iz južnog Banata pokazala su publici šta su tamo naučila.

Ovo stvarno morate da vidite!

Ogroman aplauz zasluženo su izmamili gosti SKPD-A „Đetvan”, članovi Folklornog ansambla „V šírom poli hruška” iz Kovačice.

Verovatno ćete i sami biti impresionirani ovim delićem njihovog nastupa koji smo zabeležili.

 

Standardno su na visini zadatka bili i članovi KUD-a „Stanko Paunović” NIS Rafinerije nafte Pančevo, na čelu sa umetničkim rukovodiocem Dejanom Trifunovićem.

Oni su svojim besprekornim nastupom i izvođenjem srpskih narodnih pesama i igara, zaokružili priču o multikulturalnosti, multietičnosti i skladnom spletu mađarske, slovačke i srpske kulture kojim su protkani dani i životi Vojlovčana.

Šta je danas na programu?

U Vojlovici je danas živo već od ranog jutra, a najvažniji i najatraktivniji segment manifestacije – defile kosaca počeće tačno u podne.

– Već od 9 ujutru, na uličnom prostoru, ispred MKUD-a „Tamaši Aron” postavljena je izložba. Imamo dvadesetak gostiju – udruženja žena, a posetioci imaju priliku da uživaju u njihovim ručnim radovima i tradicionalnim kolačima i pecivima od žita. U 12 sati kreće defile od Mesne zajednice „Vojlovica”, odnosno parka, ulicama Janošikovom, Boračkom, Petefi Šandora i Janka Čmelnika i nazad ponovo Janošikovom. Nakon toga, od 17 sati, kod nas u „Đetvanu” kreće takmičenje u kuvanju gulaša. Prijavilo se već 12-13 ekipa, a prijave ćemo primati i tokom dana, sve do početka takmičenja. Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže. Učešće je besplatno, a učesnici mogu da dovedu koliko god svojih gostiju žele. Jedino je pravilo je da svaki kuvar donese svoje sastojke za gulaš. Cene pića biće promotivne, a dobar provod uz muziku je zagarantovan. U večernjim satima u prostorijama oba društva održaće se žetelačke zabave koje će potrajati do kasno u noć – najavio je današnji program Mihal Spišjak, predsednik SKPD-a „Đetvan”.

Prema njegovim rečima, ove godine će izostati tradicionalna tombola. Umesto toga biće postavljene kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga za pomoć oboleloj deci.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

One thought on “Počeli Vojlovački žetelački dani, evo kako je bilo juče i šta vas čeka danas (FOTO, VIDEO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *