MLADI MLAĐIMA: Učenici Mašinske škole sastali se sa studentima, evo o čemu su razgovarali

Socijalni dijalog „Mladi mlađima“ upriličen je u Mašinskoj školi „Pančevo“ u sredu, 24. aprila. Na ovom skupu su predstavnici SKONUS-a, studenti različitih fakulteta, učenicima prve godine Mašinske škole prenosili svoja znanja i iskustva stečena tokom školovanja, kako bi im pomogli da razviju pozitivne stavove i razreše dileme u vezi sa obrazovanjem.

Najčešća pitanja koja su đaci postavljali nešto starijim gostima ticala su se izbora fakulteta i različitih izazova koji se javljaju tokom obrazovanja. Srednjoškolci su želeli da dobiju savet i šta uraditi kada ima puno da se uči i kako povezati teoriju i praksu.

Kako kažu, preporuke koje su dobili od iskusnijih drugara bile su im od velike koristi, a značilo im je i da porazgovaraju s nekim ko ih razume i ko im je blizak po godinama i interesovanjima.

Ovom okupljanju prisustvovali su i Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva i Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Srbije (NOKS).

Aleksandar Stevanović se zahvalio predstavnicima Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, predstavnicima SKONUS-a, direktoru Mašinske škole i svima koji su se odazvali dijalogu. On je govorio o značaju dualnog obrazovanja, podsetivši da je ono u Pančevu odavno zastupljeno.

– Grad Pančevo je prepoznao benefite dualnog obrazovanja, a Mašinska škola je jedan od pionira kada je reč o uvođenju takvog obrazovanja u školski sistem naše zemlje i zato dajemo podršku i ulažemo u ovu školu. Cilj nam je da Pančevo postane razvijeni industrijski centar. U naš grad dolaze velike kompanije i zbog njihovog poslovanja, a i prosperiteta Pančeva, važno je da imamo škole sa što više različitih obrazovnih profila. Grad Pančevo će, kao i do sada, nastaviti da ulaže u obrazovanje, jer deca su budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik.

Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, izrazila je zadovoljstvo što je u Pančevu prepoznata važnost socijalnog dijaloga koji Kancelarija organizuje.

– Mi kao odrasli želimo da ponudimo i osiguramo mladima određeni kvalitet znanja i obrazovanja, ali i vaspitanja. Inicijativa za dijalog je pokrenuta zbog toga što mladi najviše veruju jedni drugima i mogu lakše jedni drugima pomoći u rešavanju različitih dilema. Odnos poverenja između mladih jeste rezultat ovih socijalnih dijaloga – objasnila je Gabrijela Grujić.

Ona je najavila da će se veoma brzo krenuti u realizaciju izgradnje objekta od 1.800 m2 u okviru Mašinske škole „Pančevo“, koja je dobila status Trening centra. Sredstva od preko 2 miliona evra je obezbedila Vlada Republike Srbije.

Kao što je poznato, Mašinska škola „Pančevo“ je jedna od prvih škola u sistemu dualnog obrazovanja u Srbiji. Prema rečima direktora Nenada Dojčinovića, ta škola je do sada, upravo zahvaljujući modelu dualnog obrazovanja, potpisala ugovore sa više od 20 kompanija i u tome je među vodećim u Srbiji.

– Naša iskustva su veoma pozitivna, baš kao i iskustva poslodavaca, naših partnera. Ono što moram da naglasim jeste to da mi svakako sarađujemo i sa velikim kompanijama, ali „kičmu“ predstavljaju mala i srednja preduzeća, gde naši učenici idu na praksu. Poslodavci su veoma zadovoljni, što iskazuju i zadržavanjem naših učenika i njihovim zapošljavanjem odmah po završetku srednje škole –  istakao je Dojčinović.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *