PANČEVO: Počeli „Majski dani knjige”, Gradska biblioteka obeležila slavu i dodeljena Plaketa „Čitališta”

Jubilarni 20. „Majski dani knjige” u Pančevu, manifestacija posvećena knjizi i čitanju, koju organizuje Gradska biblioteka uz podršku Grada Pančeva, otvoreni su 24. maja i trajaće do kraja meseca.

Po tradiciji, „Majski dani knjige” otvaraju se na datum kada Gradska biblioteka obeležava svoj dan i slavu Sveti Kirilo i Metodije.

Tako je bilo i ovog puta, a rezanju slavskog kolača i čitavoj svečanosti prisustvovao je veliki broj gostiju, među kojima je bila i Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu, koja je čestitala slavu domaćinima.

– Dvadeset godina održati živom jednu ovakvu manifestaciju nije malo. Mnogo ste volje i truda uložili u to i ja vam čestitam što ste uspeli. Knjiga je verna prijateljica. Knjiga je strpljiva učiteljica. U knjizi ćemo potražiti rešenje i utehu. Grad Pančevo je ponosan što ima „Majske dane knjige”, manifestaciju koja nam uvek dovede dobre autore, donese zanimljive programe i koja neguje one prave vrednosti, koje nam danas i te kako nedostaju. Hvala vam što ste i ove godine maj ulepšali pričama o knjigama – poručila je Marija Jević.

Na ovoj svečanosti je promovisan majski broj naučnog časopisa za teoriju i praksu bibliotekarstva „Čitalište”, a dodeljena je Plaketa „Čitališta”. Ona je pripala projektu „Katalog biblioteka fruškogorskih manastira”.

Prisutni su tim povodom u čitaonici Gradske bilioteke mogli da pogledaju i izložbu „Rukopisna knjiga u bibliotekama fruškogorskih manastira” Vesne Petrović i Dubravke Simović.

Istog dana u popodnevnim satima održan je naučni skup „Biblioteke i identitet 4”, a uveče je, u kafeu „Galerija”, priređeno književno veče gde se razgovaralo o laureatu NIN-ove nagrade, knjizi Danice Vukićević „Unutrašnje more”. Moderator je bila Jasmina Topić, a gosti Danica Vukićević, Milena Đorđijević i Vasa Pavković.

Program „Majskih dana knjige” za sve naredne dane pročitajte u zasebnom tekstu OVDE.

Pogledajte i još fotografija sa otvaranja manifestacije:

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *