DOM ZDRAVLJA PANČEVO: U nedelju preventivni pregledi za žene 40+ i muškarce 49+

Dom zdravlja Pančevo organizovaće u nedelju, 24. marta, još jednu akciju besplatnih preventivnih pregleda namenjenih ženama starijim od 40 i muškarcima starijim od 49 godina.

Žene će moći da urade ultrazvuk dojki i po potrebi mamografiju, dok će muškarci raditi PSA test kojim se otkriva tumor prostate.

Ultrazvuk dojki žene će raditi od 8 do 16 sati u Službi za zdravstvenu zaštitu žena, a mamografija će se zakazivati ako ultrazvučni pregled ukaže na neku sumnju. Preporučuje se da svaka žena starija od 25 godina jednom godišnje uradi ultrazvuk dojki. To je, uz samopreglede, jedan od osnovnih načina ranog otkrivanja raka dojke, a poznato je da je ova vrsta raka izlečiva ako se otkrije na početku. Ultrazvuk dojki je potpuno neškodljiva, bezbedna i bezbolna metoda.

Pročitajte još  BOKS: Osam medalja za BK Profesionalac na Prvenstvu Srbije

Intervju sa dr Dudom Stojićem na temu prevencije raka dojke, simptomima bolesti i lečenju pročitajte OVDE, a tekst o cistama na dojkama OVDE.

Uputi za laboratoriju za PSA test muškarcima će se izdavati od 8 do 10 sati u Centru za prevenciju Doma zdravlja. Oni kod kojih postoji sumnja na bolest, biće upućeni na dodatnu dijagnostiku. PSA test se radi iz uzorka seruma venske krvi. Procedura je gotovo bezbolna i bez rizika po pacijenta. Pre testa trebalo bi da se uzdržite od ejakulacije i seksualnih odnosa 72 sata. Imajte u vidu da urinarna infekcija (kateter) može uticati na zapaljenje prostate i samim tim povećane vrednosti PSA.

PSA test se savetuje svim zdravim muškarcima nakon 50. godine, ili nakon 40. godine ako su u široj porodici imali najmanje dva člana sa karcinomom prostate.

Intervju sa dr Slađanom Kovačević, specijalistom urologije, o bolestima prostate pročitajte OVDE.

U Domu zdravlja kažu da zakazivanje pregleda nije potrebno, već je dovoljno samo da građani dođu u Centar za prevenciju Doma zdravlja Pančevo (muškarci), odnosno u Službu za zdravstvenu zaštitu žena (žene) u naznačeno vreme.

Pročitajte još  PANČEVO: Održana vanredna akcija davalaštva krvi ispred Policijske uprave

– Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima. Zato su preventivni pregledi organizovani u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Prevencija i rana dijagnostika od ključnog su značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti – navodi se u saopštenju Doma zdravlja.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: