DAN EVROPSKIH AUTORA U PANČEVU: Gimnazijalci ugostili književnika Miloša Jankovića

Gimnazija „Uroš Predić” iz Pančeva bila je danas jedan od domaćina drugog izdanja Dana evropskih autora, inicijative koja je u istom danu realizovana u 40 zemalja širom Evrope koje učestvuju u programu „Kreativna Evropa”. Kroz ovu inicijativu Evropska komisija pomaže mladima da istraže raznovrsnost evropske književnosti kroz susrete sa autorima, prevodiocima ili izdavačima, kroz sticanje uvida u procese objavljivanja dela i  kroz razmenu iskustava.

Tim povodom pančevačku Gimnaziju danas je posetio Miloš Janković, pesnik, prozni pisac i predsednik Udruženja književnika Srbije.

Pročitajte još  VEČERAS U KULTURNOM CENTRU: Otvaranje izložbe slika „Portreti i njihovi ljudi” Aleksandre Gedeon

Veliki broj đaka sa svojim nastavnicama Aleksandrom Mihajlović, Svetlanom Nikašinović i Valentinom Parović okupio se na ovom druženju kako bi iz prve ruke čuo odgovore na pitanja koja se tiču pisanja i književnosti.

Đaci okupljeni u čak dve spojene učionice (čuvena „petica” i „šestica”) želeli su da znaju kako se postaje pisac, koje vam prepreke stoje na tom putu, da li veliki tiraž podrazumeva da je štivo kvalitetno, da li je dobar pisac ujedno i dobar čovek, smeju li se u književnosti praviti kompromisi, da li je lakše napisati pesmu ili prozno delo i još mnogo toga.

Pročitajte još  PROLEĆNO PRVENSTVO KROSA BEOGRADA: Bronza za Pančevca Lava Grujevića

Odgovori gosta bili su zanimljivi, poučni i veoma korisni i inspirativni, a đaci su imali čast i da im autor pročita nekoliko svojih pesama, kao što su „Evidencija”, „Apatija”, „Oglas” i ljubavna pesma „Salama”.

Pogledajte još fotografija sa ovog druženja:

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: