U PETAK VELIKI DOGAĐAJ: Počinje 20. bijenale umetnosti, a ovo je DETALJAN VODIČ

Bologna St. 173, Muna Musi

Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu biće otvoreno u petak, 27. maja, u 17.30, u Narodnom muzeju i trajaće do 27. juna.

Bijenale će se realizovati pod imenom „rafinerijamanastir”, a povodom verovatno najznačajnijeg kulturnog događaja ove godine u Pančevu održana je i konferencija za novinare na kojoj su govorile Ivana Markez Filipović, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva, i dr Maja Ćirić, kustoskinja ovogodišnjeg Bijenala.

Ivana Markez Filipović, dr Maja Ćirić i Monika Husar

Ivana Markez Filipović istakla je da je za kustosa pozvala nekoga ko ima reprezentativnu biografiju, ali i ko je poreklom iz Pančeva, te samim tim naš grad doživljava drugačije nego neko ko se prvi put upoznaje s njim. O tome koliko je dr Maja Ćirić veliko ime u svetu umetnosti svedoči činjenica da je ona, između ostalog, kustoskinja i komesarka paviljona Srbije na Bijenalu u Veneciji.

– Tema „rafinerijamanastir” odnosi se na ono što je vrlo specifično u Pančevu. Mislim da nijedan grad nema situaciju da se u okviru manastira dešava i jedna fabrička priča. Maja Ćirić je na tom interesantnom spoju formirala ceo koncept, temu i saziv umetnika. Kao i do sada, vodili smo se mišlju da se Bijenale realizuje u više galerijskih i drugih prostora. Ove godine ih ima osam, a to su: Galerija savremene umetnosti, Narodni muzej, Galerija Milorada Bate Mihailovića, dvorana Kulturnog centra, zgrada SK12, kafe „Galerija”, Svetosavski dom i bioskop „Vojvodina”. U nekim od tih prostora će publika imati priliku da pogleda nekoliko performansa već na sam dan otvaranja. Ideja nam je da tog dana oživimo ceo naš grad – rekla je Markez Filipović.

Ove godine će se na Bijenalu predstaviti 34 autora; 22 iz Srbije i 12 iz inostranstva. Više o njihovom odabiru, o intrigantnoj temi i o konceptu i značaju same manifestacije rekla je kustoskinja dr Maja Ćirić.

– Bijenale umetnosti u Pančevu je jedna od najvažnijih manifestacija u domenu vizuelnih umetnosti, pored Oktobarskog salona i Memorijala Nadežde Petrović u Čačku. Želela bih da napomenem da je pančevačko Bijenale reprodukovano u nekim važnim monografijama, recimo u monografiji Luja Vitona našao se Danijel Boren i njegova instalacija sa pančevačkog Bijenala. Ona je sada bila prikazana u pratećem programu Bijenala u Veneciji. To nije malo dostignuće – istakla je Ćirić.

Oliver Resler

Zašto „rafinerijamanastir”

Ona je istakla da se pri odabiru ovogodišnje teme Bijenala rukovodila idejom da Pančevo ne bi trebalo da insistira na stvarima koje nema, ili da se kolonizuje tuđim vrednostima.

– Postoje fenomeni u našem okruženju, kao što je odnos Rafinerije i manastira, koji su vrlo značajni i začudni. Smatrala sam da je taj fenomen kompleksan i da u našem društvu nismo došli ni do kakvog konsenzusa šta bi on trebalo da znači. Želela sam da ukažem na to da imamo fenomen koji može da bude i konfliktan i simbiotičan i da onda zajedno proverimo da li umetnost može da nam pomogne da dođemo do neke vrste konsenzusa i da li sa tom kovanicom „rafierijamanastir”, dakle jedna reč sa malim slovima, možemo da prigrlimo sve konflikte koje živimo u našem okruženju i da kažemo da se oni mogu artikulistati na drugi način.

Ko će se predstaviti

Na 20. Bijenalu umetnosti učestvaće sledeću autori iz Srbije: Adrienn Újházi,, Aleksandra Jovanić, Aleksandar Todorović, Ana Vujović, Bogoljub Đoković, Veljko Zejak (Srbija-Slovenija), Darija Medić (Srbija-SAD), Igor Simić (Srbija-SAD), Jelena Micić (Srbija-Austrija), Kristina Tica (Srbija-Austrija), Luka Cvetković (Srbija-Švajcarska), Ljiljana Šunjevarić, „Matrijaršija”, Milenko Prvački (Srbija-Singapur), Milica Mijailović (Srbija-Crna Gora) Milica Ružičić, Nataša Kokić, Nemanja Nikolić, Nikola Damjanov, Pleme F 20, Sanja Anđelković i Udruženje „Kurs”.

Umetnici iz inostranstva čiji će radovi će biti predstavljeni su Adria Julia (Španija), Anuk Kruithof (Holandija), Jurgen Ots (Belgija), Catinca Malaimare (Rumunija-Velika Britanija), Mykola Ridnyi (Ukrajina), Mit Borras (Španija-Nemačka), Michikazu Matsune (Japan-Austrija), Johnathan Monaghan (SAD), Muna Mussie (Eritreja-Italija), Oliver Ressler (Austrija), Tony Maslić (Hong Kong) i Heselholdt & Mejlvang (Danska).

Aleksandar Todorović

Na Bijenalu će biti prikazano i nekoliko novih ostvarenja poput video rada Sanje Anđelković, ulja na tekstilu Milice Mijailović, skulptura Milenka Prvačkog, digitalne instalacija Mita Borasa, instalacija Jelene Micić i Darije Medić, i rezultat zajedničke radionice Matrijaršije i Panonki.

Ovogodišnje Bijenale prati i stručno priređen dvojezičan katalog sa četiri teksta ilustrovana pratećom foto-dokumentacijom, čiji su autori stručnjaci, kritičari i teoretičari umetnosti Pierre d’Alancaisez, Bojana Matejić, Slobodan Marković i Jasna Atanasijević, te Darko Vukić.

Partneri Kulturnog centra Pančeva u realizaciji ovogodišnjeg Bijenala umetnosti su El Programa AC/E para la Internacionalización de la Cultura Española (PICE), Danish Arts Foundation, Austrijski kulturni forum, Narodni muzej Pančevo, Gete institut Beograd i Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Tradicionalni pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Ove godine Bijenale umetnosti aktivno se predstavlja i na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram. Tamo ćete pronaći biografije i fotografije svih umetnika koji će se predstaviti na manifestaciji, a u narednom periodu tu će biti objavljeni i program, kao i razni drugi sadržaji, zanimljivosti i vesti.

Program otvaranja

Bijenale će biti otvoreno 27. maja, a tokom iste večeri će u različitim prostorima širom grada biti realizovano nekoliko zanimljivih performansa. Takođe, tu je i nekoliko pratećih programa.

Svetosavski dom

U 18 sati u Svetosavskom domu (Dimitrija Tucovića 2) svoj performans „Potential Energy” izvešće danski umetnički duo Heselholt i Majlvang (Hesselholdt & Mejlvang). Njihova umetnička praksa usmerena je na prostorne instalacije velikih dimenzija koje istražuju pojmove kolektivnog identiteta i njihov uticaj na društveno-političke strukture, i obrnuto.

Za Bijenale umetnosti u Pančevu postaviće jednu instalaciju u bivšoj svetosavskoj Sali, sačinjenu od novonastalih tekstila, zastava i elektronske muzike. Crni naftni koks predstavlja fokus te instalacije, a ova postavka traži odgovor kako prihvatiti jedan nesavršeni svet i kako razumeti raskorak između naše trenutne zavisnosti od fosilnih goriva i prirode koju moramo čuvati da bismo preživeli.

Potential Energy, Heselholt i Majlvang

Bioskop „Vojvodina”

U 19 sati u Bioskopu Vojvodina (Vojvode Radomira Putnika 1) svoj performans „Bologna St. 173” izvešće Muna Musi iz Eritreje. Ova umetnica koja živi u Bolonji bavi se istraživanjem izvođačkih umetnosti i scenskih jezika kako bi dala oblik napetosti između različitih polova izražavanja.

U njenom radu „Bologna St. 173“ – čija je suština jedinstveno kretanje pletenica kose koje se horizontalno uzdižu od siline obrtanja tela igrača – taj pokret od jedne milisekunde produžen je da bi odzvanjao kroz čitav prostor, obuhvatajući pritom 23 godine eritrejskih političkih kongresa i ujedno festivala.

Zgrada SK12

U 19.30 u zgradi SK12 (Svetoslava Kasapinovića 12) rumunska umetnica Katinka Malajmare izvešće performans Best Boy Electric”. Malajmare u svom radu izvodi performanse uz antropomorfizujuće tehnologije, a njena koreografija ispoljava čovekov bliski odnos sa aparatima za fotografisanje i ekranima na koje projektuju naša lica.

Kako umetnica navodi u svom objašnjenju rada ona izvodi slavno nadzirano saputništvo, u smislu da je prihvatila da je jedan anđeo nadgleda svake sekunde, ali da istovremeno žurno pokriva kamere za nadzor u njenom studiju.

Best Boy Electric, Katinka Malajmare

Kulturni centar

Program otvaranja biće završen projekcijom filma „Popcorn” umetnika Adrije Žulije iz Španije, u Kulturnom centru Pančeva (Vojvode Živojina Mišića 4). Žulija se bavi eksperimentalnim radovima koji uključuju filmove i video-instalacije, performanse i štampane materijale. Njegov rad „Popcorn” predstavlja preuzet filmski materijal koji je napravila kompanija za proizvodnju kamera Photron iz San Dijega.

Sadrži snimke jednog zrna kukuruza koje eksplodira pretvarajući se u kokicu u trajanju nešto duže od dvanaest sekundi. Pronađeni mini-film, snimljen u slow motion-u kamerom velike brzine koju je ta kompanija promovisala, ponovo je napravljen sa novom propratnom muzikom i rastegnut, nakon čega je postao igrani film od devedeset minuta”.

 

Sažetak programa i satnica

Petak, 27. maj

17.30, Narodni muzej Pančevo, svečano otvaranje Bijenala;

18.00, Svetosavski dom, performans: „Potential Energy”, izvođači: Heselholt i Majlvang;

19.00, bioskop „Vojvodina”, performans: „Bologna St. 173”, izvođač: Muna Musi;

19.30, objekat SK 12 (Dr Svetislava Kasapinovića 12), performans: „Best Boy Electric”, izvođač: Katinka Malajmare;

20.00, Kulturni centar, projekcija filma „Popcorn”, autor: Adrija Žulija.

Prateći program

Ponedeljak, 30. maj

19.00, Galerija Milorada Bate Mihajlovića: performans „Terms of Service Fantasy Reader”, izvođač: Darija Medić.

Petak, 24. jun

20.00, Kulturni centar: projekcija najnovijih ostvarenja „The Golden Pixel Cooperative”.

PDF verziju programa otvaranja preuzmite ovde: Program 20. Bijenala umetnosti u Pančevu

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

One thought on “U PETAK VELIKI DOGAĐAJ: Počinje 20. bijenale umetnosti, a ovo je DETALJAN VODIČ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *