U PANČEVU OD 13. DO 16. JUNA: „Klasik fest” u znaku broja 13

Trinaesti međunarodni festival klasične muzike „Klasik fest” u Pančevu će biti održan od 13. juna, a prvo delo koje će biti izvedeno napisano je za 13 duvača i sve to u gradu za pozivnim brojem 013. Nije istina da je 13 nesrećan broj bar kada je o festivalu koji sutra počinje reč. Naprotiv!

Festival će trajati do 16. juna, a koncerti će se održati na nekoliko lokacija u Pančevu, uz brojne goste – soliste iz zemlje i inostranstva. Organizator festivala je Kulturni centar Pančeva, a umetnički direktor i selektor manifestacije je klarinetista Ognjen Popović.

Festival je namenjen ljubiteljima klasične muzike, ali i publici koja želi da nauči više o klasičnoj i kamernoj muzici.

Svečano otvaranje festivala biće održano u četvrtak, 13. juna u 20 sati u Rimokatoličkoj crkvi Svetog Karla Boromejskog u Pančevu, kada će biti izvedena dela Riharda Štrausa i Antonjina Dvoržaka, u interpretaciji internacionalnog sastava koji čine Marina Nenadović, Milena Lipovšek i Boštjan Lipovšek iz Slovenije, Mihail Zurovlev i Kristof Jan iz Nemačke, i muzičari iz Srbije: Bojan Pešić, Ognjen Popović, Mihailo Samoran, Nenad Janković, Dušan Petrović, Aleksandar Popović, Nikola Ćirić, Višnja Jović, Miloš Đorđević i Slobodan Gerić.

U petak, 14. juna, u Svetosavskom domu u Pančevu u 20 sati na programu su dela Karl Marije fon Vebera i Bedžiha Smetane. Dela izvode Marija Špengler Marković (violina), Milena Lipovšek (flauta), gost iz Holandije Anton Spronk (violončelo) i Italije – Lorenco Kosi (klavir).

Pročitajte još  PANČEVO: Zašto su koševi koje je „Brose” donirao školi „Mika Antić” nakratko nestali sa terena

U subotu, 15. juna, u Svetosavskom domu u 20 sati biće održano treće veče „Klasik festa”, uz kompozicije Betovena, Fransea, Mijoa i Martinua, u izvođenju Marije Špengler Marković (violina), Milene Lipovšek (flauta), Mihaila Zurovleva (oboa), Ognjena Popovića (klarinet), Nenada Jankovića (fagot), Aleksandra Solunca (truba), Boštjana Lipovšeka (horna), Antona Spronka (violončelo) i Lorenca Kosija (klavir). Ulaz na ovaj program je takođe besplatan.

Lorenco Cossi, foto: promo

Završne večeri festivala, u nedelju, 16. juna u dvorani Kulturnog centra Pančeva, na programu je muzička projekcija crno-belog filma „Novi Vavilon“ iz 1929. godine, uz Ansambl Balkanske kamerne akademije i dirigentkinje Ketrin Larsen Mekgvajer (Engleska).

Za prve tri večeri ulaz na koncerte je besplatan, dok se za ovaj poslednji muzičko-filsmki događaj ulaznice po ceni od 500 dinara mogu kupiti na biletarnici Kulturnog centra.

– Otvaranje festivala će se, kao i ranijih godina održati u Rimokatoličkoj crkvi koju svih ovih godina uvek biramo zbog fantastične akustike. Iz istog razloga je potom za naredna dva koncerta izabran Svetosavski dom, da bi festival bio zaokružen koncertom u dvorani Kulturnog centra, gde publiku očekuje pravi raritet, multimedijalna akcija, gde će nastupiti orkestar Balkanske kamerne akademije predvođen dirigentkinjom Ketrin Larsen Megvajer. Orkestar će pratiti nemi film i ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali rekao bih da će to biti premijera, prvi put u Srbiji da se tako nešto izvodi, pogotovo kada je reč o ovom ruskom filmu „Novi Vavilon” iz 1929. godine za koji je muziku namenski napisao Dmitrij Šostakovič. To je ogromna akcija, sve to treba pripremiti, i morate zaista imati vrhunskog dirigenta koji treba da diriguje tempom kojim se slika kreće, što je vrlo specifična disciplina. Dirigentkinja će čak koristiti štopericu kako bi ceo performans bio izveden uz maksimalnu preciznost – najavio je Ognjen Popović pravu poslasticu za Pančevke i Pančevce na konferenciji za novinare koja je priređena uoči početka festivala.

Pročitajte još  RASPISAN KONKURS „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS izdvojio 144,5 miliona dinara za projekte „zelene“ energije
Catherine Larsen, foto: promo

On je rekao nešto više i o ostalim koncertima koje očekuju sve one koji budu posetili ovogodišnje izdanje „Klasik festa”.

– Izdvojio bih Dvoržakovu serenadu za duvače, violončelo i kontrabas koja je zaista jedno remek delo i biser klasične literature i publika će moći da je čuje na otvaranju festivala. Druge večeri na programu je Bedžih Smetana i njegov izuzetno romantični trio za violinu, čelo i klavir, kao i Veberov trio za flautu, violončelo i klavir koji se u Srbiji dugo nije čuo. Treće veče smo posvetili francuskoj muzici 20. veka koja je mnogo inspirisana džezom, što će publika imati priliku i da čuje. Izvešćemo jedan fantastičan džez balet. Nećemo imati igrače, ali ako se publika bude dovoljno komotno osećala, slobodno može i da zaigra – zaintrigirao je muzičke sladokusce Popović ovakvom najavom.

Pročitajte još  OLIMPIJSKO DIZANJE TEGOVA: Pančevci uspešni na Trofeju Beograda i turniru „Srđan Jovanović”

Slobodan Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra Pančeva takođe je naglasio da je će i ove godine „Klasik fest” podići letvicu kvaliteta i posebno je preporučio koncert koji je planiran za zatvaranje festivala.

–Takav muzički događaj još nikad nismo imali kod nas: s jedne strane imamo nastup orkestra i vrhunskog dirigenta, a s druge strane projekciju filma koja se istovremeno odvija. Muzika je vrlo zanimljiva i kompleksna, sa različitim elementima, tako da se nadam da će publika biti vidno iznenađena, ali da će uživati u dinamici i sinergiji između platna i muzike. To je jedinstvena prilika i teško da će kod nas tako nešto ponovo biti viđeno – istakao je Tanasijević.

Pokrovitelji festivala su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: