PONOS PANČEVA: Šahista Ilija Serafimović (18) briljirao na svetskom prvenstvu u UAE, a ovo su njegovi utisci sa takmičenja

ilija serafimović UAE
Reprezentacija Srbije, Ilija Serafimović u sredini

Malo je verovatno da do sada niste čuli za mladog Pančevca Iliju Serafimovića, maturanta Gimnazije „Uroš Predić”. Njegovi uspesi u oblasti matematike i šaha davno su prevazišli nacionalne okvire. On briljira na evropskim i svetskim takmičenjima, a ovih dana opet cela planeta govori o njemu. Naročito onaj deo čovečanstva koji živi za probleme koji se rešavaju na 64 crno-bela polja.

Ilija je naime na 64. Kongresu svetske federacije za problemski šah, koje je održan od 12. do 19. novembra u gradu Fudžaira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, osvojio čak pet trofeja i titulu internacionalnog majstora. Zahvaljujući njegovom doprinosu, reprezentacija Srbije postala je vicešampion sveta!

U okviru pomenutog kongresa, održani su i 45. Svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema i takmičenja u šahovskoj kompoziciji – Ilijinoj omiljenoj disciplini.

Verovali ili ne, početak takmičenja uopšte nije obećavao ovakav ishod – Ilija je prvog dana bio tek na 28. mestu u pojedinačnoj konkurenciji.

Kako je došlo do preokreta i kojim trnovitim putem je stigao do zvezda Ilija Serafimović priča sada kada je ponovo u Pančevu bogatiji za jedno ogromno iskustvo.

Kako su izgledale tvoje pripreme za odlazak u UAE?

– Posle osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema, koje je sredinom maja održano u Letoniji i na kojem sam bio najuspešniji član naše reprezentacije, nadao sam se pozivu i za put u Emirate. Tokom letnjeg raspusta sam počeo sa pripremama radeći na kompozicijama za turnir mladih do 23 godine i rešavajući bar sat vremena dnevno različite vrste problema. Poziv selektora je stigao početkom septembra i od tad sam nastavio još intenzivnije da se pripremam.

Kako je osmišljeno samo takmičenje i koliko je ono značajno u šahovskom svetu?

– Kongres svetske federacije je centralna manifestacija u svetu problemskog šaha. Traje sedam dana, a glavno dešavanje je Svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema. Na Kongresima se već po tradiciji održavaju prateća takmičenja u rešavanju i kompoziciji šahovskih problema od kojih je najmlađi turnir mladih kompozitora do 23 godine. On je uveden u program 2016. godine. Svetsko prvenstvo traje dva dana i u svakom postoje 3 kola u kojima se rešavaju po 3 vrste problema: dvopotezi, tropotezi, studije, pomoćni matovi, višepotezi i samomatovi. Tim čine tri člana, a za ekipni plasman računaju se dva najbolja rezultata po kolu.

 

Da li je tebi od samog starta dobro išlo?

– Zapravo ne! Već u prvom kolu sam neočekivano promašio jedan dvopotez, ali su moje kolege iz reprezentacije to kompenzovale maksimalnim rezultatom. Nisam se pokolebao, već sam odmah potom jedini od naših rešio sve tropoteze i tako vratio „dug” iz prvog kola, dok smo na studijama svi završili sa sličnim rezultatom. Posle prvog dana bili smo treći iza Nemaca koji su rešavali gotovo savršeno, i Poljaka čiji tim čine tri velemajstora sa ukupno 18 titula pojedinačnih prvaka sveta u rešavanju šahovskih problema. Kiks iz prvog kola me je koštao toga da sam posle prvog dana pojedinačno bio tek 28. sa malim šansama da ispunim potrebnu normu za Internacionalnog majstora.

Neverovatno! Kako je došlo do preokreta?

– Srećom, drugog dana sam osvojio 42 od mogućih 45 poena, maksimalno rešivši višepoteze i sa 13,75 poena na pomoćnim matovima i 13,25 na samomatovima. Prva dva rezultata su bila najbolja u našoj ekipi i doprinela da se popnemo na drugu poziciju. Odlično rešavanje u drugom danu donelo mi je skok na 7. mesto ukupno, 3. među juniorima do 23 godine i titulu Internacionalnog majstora rešavača.

Bravo! S tobom u reprezentaciji bili su velemajstori Marjan Kovačević i Bojan Vučković. Kako ste funkcionisali kao tim?

– Iako predstavljamo tri generacije sa po više od 20 godina razlike međusobno, sjajno smo timski funkcionisali, što mi je posebno drago. Moj mentor i selektor velemajstor Marjan Kovačević učestvovao je na svim dosadašnjim Svetskim prvenstvima, dok je drugi kolega velemajstor Bojan Vučković već godinama u top 10 rešavača na svetskoj rejting listi. Njihovo iskustvo i saveti pomogli su mi da se vrtim posle lošijeg starta. S druge strane, od njih sam sam čuo da ih je moje odlično rešavanje na početku drugog dana motivisalo da budu maksimalni u šestom kolu.

Nakon uspešno određenog posla u rešavanju, mogao si mirno da čekaš rezultate u kompoziciji. Reci nam nešto više o tom delu takmičenja.

– Šahovska kompozicija je grana problemskog šaha koja mi je draža od rešavanja jer je mnogi smatraju i umetnošću. Poseban pritisak je bio zbog činjenice da sam bio pobednik svih dosadašnjih takmičenja mladih kompozitora do 23 godine, a prvi put sam trijumfovao sa samo 12 godina. Nadao sam se pobedi bar u jednoj sekciji od tri, koliko je ih je bilo na ovogodišnjem turniru. Svaku sekciju su sudili najveći eksperti za pojedine vrste problema: dvopoteze Dejvid Šajer iz Velike Britanije, studije velemajstor Nilsen iz Danske, dok je za slobodne teme bio zadužen sudijski odbor od osam velemajstora šahovske kompozicije. Nakon objavljivanja rezultata posebno sam bio ponosan na apsolutni trijumf u sve tri kategorije. Time sam se na najbolji način revanširao mojim sportskim prijateljima iz Rusije, velemajstoru Pavlovu i internacionalnom majstoru Hasanovu za rezultat u rešavanju.

Kakvi su ti dalji planovi? Za koje veliko takmičenje se sada spremaš?

– Nova prilika za odmeravanje snaga, ali i druženje biće početkom juna naredne godine na Evropskom prvenstvu u Bratislavi. Glavni cilj će mi biti da doprinesem odbrani titule koja čeka našu reprezentaciju i da osvojim normu za velemajstora u rešavanju šahovskih problema. Rezultat iz Emirata doneo mi je novih 42 poena rejtinga čime sam dostigao granicu od 2.500 bodova i ušao u top 20 rešavača na svetskoj listi.

Da li je u Emiratima bilo vremena za odmor? Jesi li stigao da obiđeš i malo bolje upoznaš taj deo sveta?

– I pored napornih takmičenja bilo je vremena za odmor i razonodu. Ovo je bilo moje prvo putovanje van Evrope, a sva moja očekivanja su u potpunosti ispunjena. Upoznao sam mnogo novih ljudi jer je oboren rekord kako u broju zemalja kojih je bilo 45, tako i učesnika kojih je bilo preko četiri storine. Domaćini su se maksimalno potrudili da svoju zemlju predstave na najbolji način. Organizovan je obilazak Fudžaire, safari u pustinji i ekskurzija u Dubai. Poseban utisak na mene su ostavili spoj različitih kultura kao i veličanstvene građevine, simboli savremene arhitekture. Istakao bih i spektakularnu ceremoniju svečanog zatvaranja kakvu još nisam video tokom mojih 5 dosadašnjih učešća na Kongresima Svetske federacije za problemski šah.

Fotografije: Ilija Serafimović, privatna arhiva, ustupljene fotografije

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *