SA PSIHOLOGOM NA TI: Tehnike za TRENUTNO prevazilaženje anksioznosti

Na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat realizuje Udruženje „Pančevački omladinski centar” koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”, a sufinansira ga Grad Pančevo. Na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza“.

Pitanja možete postavljati do kraja ove godine, a pravo mesto za to je OVDE.

Evo jednog od pitanja koja su stigla u naše savetovalište. Ukoliko se pronađete u njemu, tu je i odgovor psihologa. (Podaci u pitanju su izmenjeni da bi se zaštitila privatnost)

Pitanje

Poštovana, imam 15 godina i krenula sam u srednju školu koja je daleko od mesta u kojem živim sa roditeljima. S obzirom na daljinu, dobila sam smeštaj u domu za učenike i sada živim tu, u sobi sa dve cimerke i odatle idem u školu.

Mnogo mi je teško da se adaptiram. Noćima ne spavam, plače mi se i razdražljiva sam, nedostaju mi roditelji i moja soba za učenje.

Još kao mala imala sam problem sa anksioznošću i odlazila sam s roditeljima kod psihologa. Sada se opet dešava, teško mi je da nađem drugaricu, ne izlazim iz sobe, ne idem u učionicu, a i menzu izbegavam, jer kada uđem imam utisak da ću se srušiti. Počnem da se znojim i crvenim. Znam da moram da se hranim, ali kad sednem, ja uzmem par zalogaja i odmah izađem.

Ne mogu da podnesem prisustvo druge dece, imam utisak da mi se smeju iza leđa. Najradije bih promenila školu i vratila se kod roditelja. Molim vas za savet.

Pozdrav, T.

Odgovor psihologa

Foto: Canva Pro

Draga T., na tebi je veliki zadatak, ali i odgovornost koju adaptacija na školu i novo okruženje podrazumeva. Prvo želim da ti čestitam na hrabrosti za tako veliki korak. Sigurna sam da si pre samog upisivanja razmotrila svoju odluku sa roditeljima koji su pokazali da imaju poverenje u tvoje kapacitete za razdvajanje.

Volela bih da imaš na umu da nikome od učenika u Domu nije lako, da je svako od vas došao iz poznatog okruženja u nepoznato i verujem da većina dece iz tvog okruženja ima slična osećanja. S obzirom na to da je prošlo samo dva meseca od početka školske godine, daj sebi vremena i nemoj biti stroga i zahtevna prema sebi. Kako vreme prolazi, okolnosti će se menjati, upoznavaćeš svoje okruženje, a prilike za stvaranje prijateljstva će se spontano stvarati.

Navela si da si ranije odlazila psihologu zbog sličnih simptoma. Priseti se situacija u kojima si se izborila sa anksioznošću, po čemu su one slične , a po čemu se razlikuju od trenutne, kako si se ponašala, o čemu si razmišljala i sa kim si mogla da podeliš zabrinutost.

Kada se nađemo u problemu, vrlo često zaboravimo na naše snage.

U konkretnoj situaciji, kada simptomi postanu intenzivni, možeš pokušati sa sporim i dubokim disanjem iz stomaka, kako bi sprečila gubitak daha.

Nakon petominutnog disanja na taj način, pokušaj sa vežbom aktivacije čula koja će ti poslužiti da se fokusiraš na sada i ovde, umesto da dopustiš mislima da kreiraju scenario koji se vrlo verovatno neće dogoditi.

Pronađi oko sebe 5 stvari koje možeš da vidiš,

4 stvari koje možeš dodirnuti,

3 stvari koje možeš čuti ,

2 stvari koje možeš pomirisati

i 1 stvar koju možeš okusiti.

Ukoliko se problem bude nastavio, budi slobodna da nas pozoveš i zakažeš svoju seansu uživo u Savetovalištu za mlade „Moje mesto”. Ono je takođe besplatno i radi u prostorijama Doma omladine pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: