SA PSIHOLOGOM NA TI: Kako prevazići problem u komunikaciji?

Od početka meseca na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Moje mesto” u okviru rubrike „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat Savetovalište za mlade „Moje mesto” realizuje Grad Pančevo, a finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta. Partneri na projektu su Udruženje „Psihogeneza”, Dom omladine Pančevo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin i Udruženje „Pančevački omladinski centar”, koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”.  Osim seansi uživo koje se održavaju u Domu omladine četiri dana u nedelji, dostupno je i onlajn savetovalište, gde  na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza”.

Pojedina pitanja i odgovore, koji bi mogli pomoći većem broju ljudi, objavljujemo i na našem portalu, u rubrici „Pitanja i odgovori”. Naravno, pisma čitalaca su izmenjena tako da se zaštiti njihova privatnost.

Ukoliko i vi želite da postavite pitanje psihologu, sve što treba da uradite jeste da popunite kontakt-formu koju ćete pronaći OVDE.

Evo jednog od brojnih pitanja koja su do sada stigla u naše onlajn savetovalište.

Poštovanje, imam sina od 30 godina i veliki problem u komunikaciji sa njim. Od početka pandemije povukao se, ne izlazi, ne druži se, batalio je fakultet, po ceo dan sedi u sobi.

Ja ne znam šta radi, pretpostavljam da igra igrice ili provodi vreme na društvenim mrežama. Živimo samo nas dvoje, ranije smo razgovarali , sad više ne. Stalno je neraspoložen, ljuti se kad god ga nešto pitam, ne želi da pomaže oko domaćinstva, niti da završava fakultet.

Priznajem da ga dosta kritikujem, grdim, pokušavam da usmerim šta i kako treba da radi, ali to kao da stvara još veći zid. Razdražljiv je, kao da ne želi da čuje moj glas, ponekad imam utisak da me prezire.

Pitam se šta ja mogu da uradim da mu pomognem.
Hvala Vam na razumevanju.

Odgovor:

Poštovana, razumem Vašu zabrinutost. Pitam se da li je ta odgovornost koju preuzimate na sebe, a vezana je za vašeg sina, oduvek u vašem odnosu?

Кoliko god roditelji imali uticaja na odrastanje i razvoj svoje dece, život sa svim svojim neočekivanim okolnostima oblikuje ljude i van naše kontrole.

Кako osoba postaje starija, sve je teže menjati određena uverenja, davati sugestije ili usmerenja, kao i očekivati da će Vaš uticaj sada biti veći nego kad je Vaš sin bio mlađi. Fokusirajte se na razumevanje svog sina. Kada dobro razumete zašto se on oseća tako, imaćete i vi više mogućnosti da ispoljite saosećanje, a samim tim da i njega privolite za otvaranje.

Poželjno je motivisati ga da potraži stručnu pomoć psihijatra ili psihoterapeuta, jer u ovakvim situacijama postoji rizik od razvijanja depresije.

Na pitanja odgovara: Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i porodični psihoterapeut

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: