SA PSIHOLOGOM NA TI: Kako prevazići problem s nesanicom?

Foto: Canva Pro

Od početka meseca na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Moje mesto” u okviru rubrike „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat Savetovalište za mlade „Moje mesto” realizuje Grad Pančevo, a finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta. Partneri na projektu su Udruženje „Psihogeneza”, Dom omladine Pančevo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin i Udruženje „Pančevački omladinski centar”, koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”.  Osim seansi uživo koje se održavaju u Domu omladine četiri dana u nedelji, dostupno je i onlajn savetovalište, gde  na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza”.

Evo jednog od brojnih pitanja koja su do sada stigla u naše savetovalište.

Ukoliko se pronađete u njemu, tu je i odgovor psihologa.  Tehnike i rešenja koje on predlaže mogle bi vam biti od koristi ukoliko i sami patite od nesanice

Pitanje

Poštovana, imam problem sa nesanicom godinu dana unazad. Vrlo često se dešava da imam i košmarne snove te da zbog njih ne spavam duže od 3, 4 sata noću.

Zapravo, legnem da spavam, sanjam i nakon nekog vremena dešava se da se probudim u znoju, obuzme me toliki strah da nakon toga ne mogu da zaspim.

Na redovnom sistematskom pregledu u kompaniji za koju radim, doktor mi je prepisao „leksilijum” pred spavanje, ali ja ga nijednom nisam uzela. Plašim se da će me on umrtviti, jer nikada ništa tog tipa nisam pila. Inače, zbog problema s nesanicom ne mogu da budem produktivna onoliko koliko moj menadžer očekuje, pa vrlo često kasnim s rokovima i dolazim u sukob s timom.

Zaposlila sam se u novom radnom okruženju pre 15 meseci i čini mi se da se još uvek nisam adaptirala.

Foto: Canva Pro

Odgovor psihologa

Poštovana, iz Vašeg opisa problema stičem utisak da ste odrasla osoba, što znači da vam je za optimalno dnevno funkcionisanje neophodno od 6 do 8 sati kvalitetnog noćnog sna.

Na svom problemu možete raditi na vise načina uz stručnu podršku, i to: psihoterapije koja se bavi tehnikom analize sadržaja snova; psihoterapije koja se bavi svesnim sadržajima i događajima na javi povezujući ih sa elementima nesvesnih procesa koji se dešavaju u snovima, ili pak uz podršku farmakoterapije uz obaveznu konsultaciju sa psihijatrom.

Lekovi se doziraju postepeno kako bi ih klijent što lakše prihvatio i, ukoliko je farmakoterapija neophodna, moj savet je obavezna kontrola kako bi Vaš lekar imao uvid u efekat leka.

Ono što Vam može biti od koristi dok ne odlučite koju ćete vrstu pomoći potražiti jesu neka pitanja koja sebi možete postaviti i na taj način imati bolji uvid u vezu između doživljaja tokom dana i unutrašnjih procesa koji se dešavaju tokom snevanja.

S obzirom na to da su nesanice krenule u periodu kada ste se zaposlili na novom radnom mestu, nameće mi se hipoteza da uzrok lošeg kvaliteta sna može biti stres na poslu.

Foto: Canva Pro

Isprva možete početi da vodite dnevnik. Zapišite kada se nesanica javlja, šta su sadržaji snova, kakva su vam osećanja i povežite to sa proteklim danom ili periodom (šta se sve dešavalo što može biti okidač za nesanicu?). Ukoliko primetite da u tom periodu više radite ili imate više konflikata s kolegama, pokušajte da to promenite.

Uzmite sebi vremena za aktivnosti koje Vas relaksiraju i počnite da ih upražnjavate redovno.

Ne zaboravite da zdrav san zahteva i zdrave stilove života i navike (zdravu ishranu, fizičku kondiciju i brigu za mentalno zdravlje). Jedna od najefikasniji psiholoških tehnika koji možete naučiti i primeniti na Vaš problem je autogeni trening, koji ima višestruke benefite za mentalno zdravlje.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: