POLAGANJE ZA DŽUDO POJASEVE: Strogi čika Marko, Tanjine „kiflice” i superklinci Tamiša

Džudo, ta drevna borilačka veština, a sada i veoma popularan olimpijski sport, sve više zaokuplja i najmlađe Pančevce. Nekada je to radio tvorac ovog sporta Džigoro Kano kada je osnovao svoju školu Kodokan (mesto za razotkrivanje puta), a u Pančevu sada to rade Džudo klub Tamiš i njegovi sjajni treneri.

Džudo nije samo sport, džudo je i fizičko, mentalno i moralno obrazovanje dece. Džudo je i svakodnevni trening, odricanje, čvrsta volja, a pored svega toga, u pančevačkom Tamišu džudo je i zabava, igra i druženje.

Zato i ne treba da čudi što je ovaj mladi sportski kolektiv koji bitiše u gradu na obalama Tamiša za vrlo kratko vreme zaokupio pažnju najmlađih sugrađanki i sugrađana, ali i njihovih roditelja, koji zajedno sa svojim mališanima uživaju u svakom trenutku provedenom u klubu.

Tako je bilo i u nedelju, 9. juna. Prostorije Džudo kluba Tamiš bile su prepune razdraganih mališana, ali i pomalo uplašenih roditelja, jer njihovi mezimci su izlazili na ispit. Na jedan od prvih ispita zrelosti u životu – polagali su za pojaseve.

Pročitajte još  VOZAČI I PUTNICI, PAŽNJA: Ulica oslobođenja u Pančevu ZATVARA SE za saobraćaj ovog vikenda

Svi su bili spremni, kako treneri Katarina Denić Trajković, Sanja Stefanović, Vuk Košić, Tatjana Bevc Lalić, tako i klinci i klinceze u kimonima. Ali i svi su imali dozu treme, jer polagali su pred istinskom legendom džudo sporta, tvorcem mnogih šampiona, Markom Atanasovim.

Veliki je znalac popularni čika Marko, strog, ali pravedan, ume i da se našali kada zatreba. Zahtevan je kada se prave prvi džudo koraci, jer baš tada sve mora da bude tačno i precizno.

U džudou ima ukupno 40 tehnika, a sve polazi od nage-no-kate, koju je još 1887. godine napravio Džigoro Kano.

Pročitajte još  PANČEVO: Formirana nova gradska vlast, Stevanović ponovo gradonačelnik, a evo ko je sve u Gradskom veću

Ova kata se fokusira na glavne tehnike bacanja. Rangirajući po značaju, nage-no-kata je prva kata u džudou. Njenim izvođenjem počinju sve veće manifestacije, kako bi se takmičari i publika uveli u ambijent džudoa, a sastoji se od 15 bacanja, raspoređenih u pet serija, s tim što se svako bacanje izvodi na levu i na desnu stranu.

Sledi katame-no-kata, kata kontrole, koja se sastoji od tri serije, a svaka serija obuhvata po pet osnovnih tehnika: zahvata držanja (imobilizacije) – osae komi vaza, gušenja – šime vaza i poluga – kansecu vaza.

Ima još mnogo toga da se uči u ovom predivnom sportu, treneri u Tamišu vladaju tehnikom i japanskim izrazima, ima i mališana koji su savladali sve to, ali ima i onih kojima treba „prevod”.

Pročitajte još  PANČEVO: Iz Tamiša izvučen leš starije žene

Pa tako kad čika Marko vikne: „Daj mi katame-no-kata!”, pa se dečje okice zbunjeno zagledaju u učitelja, tu nastupi Tanja i prevede naziv kate na dečji jezik: „Kiflica!” – e onda nema greške. Sve je odrađeno baš kako treba!

Tako teku dani u Džudo klubu Tamiš. Ta pančevačka fabrika šampiona radi punom parom… Preko 100 mališana je uspešno položilo svoje sportske, ali i životne ispite, osvojilo željeni pojas, napravilo još jedan veliki korak u omiljenom sportu.

Bilo je aplauza, fotografisanja, diploma, a potom i druženja u dvorištu ispred prostorija kluba, uz prigodnu muziku, osveženje i specijalitete sa roštilja.

Jer, džudo nije samo sport! A Džudo klub Tamiš očigledno nije običan klub!

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: