PLIVANJE ZA ČASNI KRST U PANČEVU: Učestvuje 68 takmičara, ima žena i stranaca, a krst će nositi 85 konjanika (DETALJNA MARŠRUTA)

Tradicionalno plivanje za časni krst biće održano u Pančevu i ove godine na Bogojavljenje, u četvrtak, 19. januara, tačno u podne kod prostorija udruženja „Marko Kulić”.

Za učešće su se prijavila su se 73 takmičara, ali je danas potvrđeno da je lekarske preglede prošlo njih 68, koji će sutra i zaplivati.

– Najmlađi takmičar koji će plivati za Časni krst je Mihajlo Đorđević, koji je rođen 16. decembra 2004. godine. Najstariji je Dejan Ivanović sa kojim plivaju njegova dva sina, kao i brat Darko koji dolazi iz Švajcarske kako bi plivao sa svojom porodicom. Imamo i plivače iz Engleske, Nemačke i Republike Srpske. To su sve naši ljudi koji rade u inostranstvu i koji su došli u svoj grad upravo da bi zaplivali Tamišem na veliki praznik – rekla je za naš portal Vidosava Vicanović, sekretarka Udruženja sportista i ljubitelja sporta „Srpska Sparta” koje u Pančevu organizuje plivanje za Časni krst.

Prema njenim rečima, među plivačima će ove godine biti i dve osobe ženskog pola: Jovana Jaćimović iz Pančeva (2004) i Snežana Rajačić Robertson iz Engleske (1975).

Kako je najavljeno, Bogojavljenski krst će ove godine nositi oko 85 konjanika i 4 zaprege, a ukoliko želite da ispratite konjanike kroz Margitu i centar grada evo detaljne maršrute njihovog kretanja.

Konjanici će se okupiti u 9.30 na raskrsnici ulica Ive Kurjačkog i Sinđelićeve. U 9.45 će krenuti Sinđelićevom ulicom kroz Ulicu Mihajla Pupina do Ulice Dimitrija Tucovića, odnosno do Preobraženjskog hrama.

Kod hrama će se zadržati oko 10 minuta, a zatim će nastaviti Ulicom Dimitrija Tucovića do Ulice vojvode Radomira Putnika, pa zatim kroz Ulicu cara Dušana do Ulice 6. oktobra i potom do spomenika Stevanu Šupljikcu na platou ispred Opšte bolnice.

Tu će se konjanici zadržavati 15 minuta, položiti cveće na spomenik i zatim će se vratiti sledećim ulicama: 6 oktobra, Cara Dušana, Svetog Save, Mihajla Pupina, Dimitrija Tucovića do Preobraženjskog hrama.

Kod hrama će u kočije ući sveštenici, a zatim će konjanici nastaviti put do Ulice Braće Jovanovića i zatim do Tamiškog keja, gde se završava maršuta, a počinje plivanje za Časni krst.

Pogledajte i ko je prošle godine prvi stigao do krsta.

Za Bogojavljenje se vezuju zanimljivi OBIČAJI, evo najvažnijih.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *