ASTROPSIHOLOGIJA: Šta možemo naučiti o sebi zahvaljujući spoju astrologije i psihologije?

Nedavno smo na našem portalu pokrenuli rubriku „Astropsihologija” u okviru koje Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i porodični psihoterapeut sa velikim iskustvom i u oblasti astrologije govori o ličnostima i svemu onome što nas definiše kao ljude kroz malo drugačiju prizmu.

Nova rubrika bila je povod i da porazgovaramo s njom o tome mogu li se astrologija i psihologija spajati, o čemu se pritom mora voditi računa, kakve analize je moguće raditi koristeći znanja iz jedne i iz druge oblasti i kako da odaberete pravu osobu za to.

Psihologija je nauka, dok sa astrologijom to i nije slučaj. Kako spojiti te dve krajnosti i da li je to uopšte moguće?

– Kao što mnogi od vas znaju, astrologija nema naučno utemeljenje, ali nam može koristiti na putu koji vodi ka boljem razumevanju sebe. U ovom, kao i svim narednim tekstovima pokušaću da prenesem svoja iskustva iz prakse kada je u pitanju tačka susretanja psihologije i astrologije.

Šta je to zapravo astropsihologija i šta nam ona otkriva?

– Kovanicu astropsihologija zapravo bih zamenila terminom psihološka astrologija, jer smatram da treba dati primat psihološkim mehanizmima prilikom analize planeta, kuća i aspekata. Ovo napominjem jer ljudi vrlo često astrologiju posmatraju predeterministički, očekujući od osobe koja tumači natalnu kartu da zna šta je najbolje za onoga kome se tumači. Isto tako, klijenti na psihoterapiji skloni su da daju moć psihoterapeutu, u nadi da će im on ponuditi rešenje za bolji ili srećniji život. U oba slučaja osobe koje traže pomoć moraju biti svesne svoje pozicije i preuzeti odgovornost za sopstvene odluke. U momentu kada prihvatimo odgovornosti i za dobre, i za loše stvari koje nam se dešavaju, kada postanemo svesni svojih ograničenja i kapaciteta, promena i razvoj su mogući.

Jadranka Grujičić Đurić

Kako odabrati pravu osobu za tumačenje natalne karte i slične analize?

– Odabir prave osobe koja će vam tumačiti natalnu kartu, ali i sam način na koji će se baviti vašom analizom izuzetno su važni. Kada je u pitanju odabir osobe, moja preporuka je uvek neko ko je vešt i ko ima dovoljno znanja da spoji psihologiju i astrologiju.

Zašto tako mislite?

– Neko ko je po obrazovanju psiholog ili psihoterapeut, sa veštinom astrologije može biti oprezniji kada je u pitanju davanje saveta i smernica prilikom analize kriznih perioda i važnih odluka za vas.

Na šta ste mislili kad ste spomenuli način analize?

– Moram reći da nisam zagovornik „jednokratne upotrebe astrologije”, odnosno mišljenja da se natalna karta može dobro „iščitati” na prvi utisak. Da bi osoba imala koristi i spoznala sve benefite astrologije, korisno je da psiholog, odnosno astrolog donekle upozna osobu čijom se natalnom kartom bavi. Kao što znate, pozicija svake planete u određenoj kući, sa aspektom ili bez njega, ukazuje na mnogo različitih značenja. Kada upoznamo osobu, imaćemo mogućnost da damo tačniju analizu koja je u referentnom okviru njenog života. I na kraju želim da napomenem da, ukoliko se odlučite za konsultacije sa astrologom ili psihologom, imate u vidu da niko drugi sem vas samih ne određuje vašu sudbinu. Bez obzira na to kakav je vaš temperament, karakter ili postavka natalne karte na rođenju, uvek imate slobodu izbora kada je vaš život u pitanju.

Ukoliko želite da vam astopsihološku analizu uradi Jadranka Grujičić Đurić, evo kontakt podataka:

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *