SNEŽANA RAJAČIĆ ROBERTSON: Telo treba da okrenemo sportu, a duh Bogu i pravim vrednostima

snežana rajačić robertson časni krstSnežana Rajačić Robertson (47), Pančevka koja već dve decenije živi u Londonu prva je doplivala do časnog krsta na tradicionalnoj manifestaciji upriličenoj na Tamišu na Bogojavljenje, 19. januara. U plivanju za časni krst, koje je 11. put organizovano u Pančevu, učestvovala su 62 plivača, a Snežana je bila jedina žena.

Za plivanje su se prethodno prijavila 73 najhrabrija Pančevca, a 68 ih je prošlo lekarski pregled, da bi se na startu, na obali Tamiša, pred brojnim građanima koji su došli da im pruže podršku, pojavila 62 najhrabrija plivača.

U skladu s tradicijom, krst su do reke doneli konjanici koji su prethodno, nakon liturgije u Preobraženjskom hramu, prodefilovali kroz grad i položili cveće na spomenik Stevanu Šupljikcu ispred Opšte bolnice. U defileu je učestvovalo oko 85 konjanika i četiri zaprege.

Uoči osveštenja časnog krsta, prisutnima se obratio i otac Velimir Birmanac podsećajući da je Bogojavljenje praznik kada dobijamo priliku da i dušu i telo očistimo bogojavljenskom vodicom.

– Voda se osvećuje u svim hramovima u otadžbini i rasejanju, a narod se na liturgiji vodi ka onom nebeskom Jordanu, tamo gde je gospod sišao i osveštao sve vodene tokove. Tako i mi danas treba da se prosvetimo i da nastojimo uvek budemo bolji.

Pre nego što su plivači dobili blagoslov, njima se obratio i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

– Drago mi je što na veliki hrišćanski praznik, Bogojavljenje, svake godine imamo sve veći broj prijavljenih učesnika u plivanju za časni krst, ali i što sve veći broj ljudi dolazi da bodri plivače. Želeo bih da nas dogodine 19. januara na ovom mestu, bude još više, jer je dostojno i pravedno pokloniti se krstu Hristovom. Bez Boga, znamo, nema napretka ni u kakvom pogledu, a osnovni motiv ove manifestacije je vera u Gospoda i zato neka vas čuva Bog – poručio je gradonačelnik uz pozdrav: „Bog se javi!”

Aleksandar Stevanović

Plivače je potom do obale poveo Zoran Rajačić, predsednik udruženja „Srpska Sparta” koje organizuje ovaj događaj u saradnji sa Preobraženjskim hramom, Mesnom zajednicom „Gornji grad”, Turističkom organizacijom Pančeva, Gradom Pančevom i Udruženjem sportskih ribolovaca „Marko Kulić”.

I kako to u našem gradu obično biva kada među tolikim muškarcima zapliva i jedna žena, plivači su se pokazali kao džentlmeni i Snežani ostavili prednost i šansu da se upravo ona na obalu vrati sa krstom i da zasluži bogojavljenski plašt. Da bi u tome uspela sigurno joj je veoma pomoglo bavljenje fitnesom, što je njen posao u Engleskoj.

– Definitivno verujem u fitnes. Smatram da bi za sve nas bilo dobro kada bismo telo okrenuli sportu, a duh Bogu i pravim vrednostima – poručila je Snežana.

Ona je istakla da je oduševljena iskustvom koje je proživela plivajući za časni krst, priznajući da bez podrške ostalih plivača verovatno ne bi uspela da prva stigne do njega.

– Ovo mi je prvi put da plivam, ali definitivno neće biti poslednji jer je iskustvo zaista fantastično. Samo radi ovoga sam došla iz Londona u svoje Pančevo i veoma mi je drago što sam to učinila. Kao što kaže Bajagina pesma: „Moji su drugovi biseri rasuti po celom svetu”, ima nas Pančevaca svuda širom planete, ali smatram da svako ko može treba da dođe u svoj grad ovim povodom, jer ako ne znamo odakle smo, ne možemo znati ni kuda idemo. Najjači utisak je na mene ostavila podrška ostalih momaka i ako me je ovo iskustvo nečemu naučilo, onda je to da sami u vakuumu ništa ne možemo postići. Momci su bili zaista fantastični i podržavali su me pred ulazak u vodu i u samoj vodi, što je po ko zna koji put dokazalo da smo zajedno jači – poručila je ova skromna i mudra žena.

Snežana Rajačić Robertson

Kada je reč o plivanju za časni krst, često se može čuti stav plivača da je lakše plivati onda kada je spoljašnja temperatura za 2-3 stepena niža od one u vodi, jer telo koje se rashladi napolju ima osećaj da je voda zapravo toplija nego što je to stvarno slučaj. Međutim, dan je ovog puta bio sunčan, a temperatura znatno viša od one u vodi. Evo kako je to uticalo na Snežanu:

– Iznenadila sam se. Mislila sam da će telo lakše da mi odreaguje na ulazak u hladnu vodu. Postoje dve škole razmišljanja na ovu temu: jedni smatraju da bi bilo dobro da je razlika u temperaturi vode i spoljašnje sredine manja, dok drugi veruju da je bolje da je napolju znatno toplije jer će navodno telo, ako je zagrejano, sporije gubiti temperaturu pri plivanju. Ovaj drugi slučaj smo imali priliku da ispitamo i mogu vam samo reći da je meni bilo izuzetno hladno. U jednom trenutku sam čak pomislila da možda neću uspeti da stignem do čamaca, ali je neverovatno koliko su me momci bodrili i mislim da je to ono što mi je zapravo podiglo temperaturu i dalo mi snagu da izdržim.

Među plivačima je bio i Miloš Pećanin, još jedan naš sugrađanin koji je došao iz inostranstva, iz Nemačke, da bi plivao. Zanimljivo je da je Miloš pre tačno deset godina u Pančevu takođe plivao za časni krst, ali i da mu je baš na Bogojavljenje rođendan.

– Uzeo sam godišnji da bih ispoštovao tradiciju i pridružio se svojim sugrađanima u ovom lepom događaju. Nije bilo lako jer je znatna razlika između temperature vode i spoljašnje temperature, ali dali smo sve od sebe da se izborimo sa hladnim talasima. U Nemačkoj nema ovakvih običaja, ali ja sam pregovarao sa sveštenikom iz naše crkve da i tamo organizujemo nešto slično. Nadam se da će nam to poći za rukom, bilo bi mi drago da i u Nemačkoj pokažemo da čuvamo tradiciju – rekao je Miloš.

Miloš Pećanac

Svečanost je i ove godine protekla bez problema, a svi plivači su se nakon susreta s hladnom vodom osećali dobro.

Prema rečima Vidosave Vicanović, sekretarke „Srpske Sparte”, nikada otkako se u Pančevu organizuje plivanje za časni krst nije bilo nijednog incidenta tokom samog plivanja, niti su se plivači žalili na bilo kakve tegobe ni nakon izlaska iz vode.

– Sa svim plivačima ostanem u kontaktu i obavezno ih pozovem nekoliko dana nakon plivanja da proverim da li su dobro i da li je sve u redu i nikada se do sada nijedan nije požalio ni na koji zdravstveni problem. Nije bilo čak ni prehlade. Želimo da tako bude i sa našim ovogodišnjim učesnicima – poručila je Vidosava Vicanović.

Još fotografija i snimaka sa plivanja za časni krst pronađite na našem Fejsbuk i Instagram profilu.

A evo i snimka plivanja za časni krst: 

 

 
 
 
 
 
Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objava koju deli Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *