OMOLJICA: Počelo snimanje filma „Kalafon“ o prvom nastupu romskog dečaka muzičara

Foto: Srđan Sladić

Na Svetski dan Roma stiže lepa vest da je u Omoljici juče, u nedelju, 7. aprila, pala prva klapa kratkog igranog filma „Kalafon“ reditelja Vuka Bogdanovića u ETM produkciji. Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Grada Pančeva, a koproducent je 4film iz Zagreba.

Radnja filma se bazira na tradiciji, običajima i muzici Roma, uvodeći nas, kroz autorsku filmsku poetiku, u ovaj fantastični svet.

Romska kultura inspirisala je autora da istraži probleme sa kojima se susreće ova nacionalna manjina, surov život muzičara, vlasnika kafana, konobarica, žena za zabavu… Film se dotiče i tema zloupotrebe dečjeg rada, začaranog kruga siromaštva i nedostatka obrazovanja, ilegalnog tržišta rada, nevidljivosti u državnom sistemu…

Pročitajte još  POZIV STRIP AUTORIMA: Prijavite se za radionicu o rodnim ulogama u savremenom stripu
Foto: Srđan Sladić

Muzičar u godinama i vlasnik kafane, Almir (67), upoznaje dečaka violinistu na audiciji za privatnu proslavu kontroverznog biznismena. Čuvši dečaka kako svira, priseća se svog detinjstva i početka sviranja violine po kafanama.

Film se snima u kafani „Ribareva kći“ u Omoljici i na lokacijama u Ivanovu i kod Nadela. Snimanje će trajati do 15. aprila, a premijera se očekuje do kraja godine.

Foto: Srđan Sladić

Autorsku muziku filma „Kalafon” potpisuje čuveni muzičar Aleksandar Nikolić – Aca Čergar sa svojim bendom. Po prvi put na filmu talentovani dečaci violinisti: Mihajlo Petrović i Bojan Stanojević. U filmu glume: Bajram Severdžan, Milan Čučilović, Miloš Cvetković, Nenad Okanović Bojan Ivković, Milena Jakšić, Jelica Kovačević, Olja Lević, Nikola Glišić, Đorđe Mitrović i drugi.

Pročitajte još  STARČEVO: U galeriji muzeja izlažu učenici Škole za dizajn iz Beograda

Reditelj filma potpisuje i scenario, direktor fotografije je Vladislav Opeljanc (Vladislav Opelyants), dobitnik kanske nagrade za fotografiju. Producenti filma Nenad Okanović, Bojan Ivković i Nenad Pirnat predvode veliku ekipu koju čine i Snežana Ćuruvija, direktorka filma, Jovana Kovačević menadžerka produkcije, Željana Okanović finansijska direktorka. Scenografiju potpisuje Vladimir Ćirić, kostim Milica Terzić, a šminku Marija Vrdoljak.

Pogledajte još fotografija sa snimanja koje je zabeležio Srđan Sladić:

Pročitajte još  PANČEVO: U ponedeljak se otvara novi prostor Galerije savremene umetnosti, a istog dana i prva izložba

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: