OBJEKTIVOM SUBJEKTIVNO: Petu samostalnu izložbu Aleksandra Stojkovića pogledajte do 21. juna

„Objektivom subjektivno” naziv je pete samostalne izložbe fotografija poznatog pančevačkog fotografa Aleksandra Saše Stojkovića koja je otvorena u petak, 24. maja, u galeriji Gradske biblioteke u Pančevu.

Na izložbi je prikazano 30 fotografija velikog formata koje su nastale od 2011. do 2024. godine.

– Samo jedna od izloženih fotografija nije snimljena u Pančevu. Takođe, svega na jednoj fotografiji nije živo biće već zid. Ona je i iskorišćena za plakat i naslovnicu kataloga i praktično simbolično prikazuje moj stav o izložbi. Naime, ovom izložbom ja sam zaokružio jedan period svog fotografskog rada, period u kome sam se bavio street i life fotografijom, period u kome sam šetao ulicama sa fotoaparatom u rukama i snimao ono što vidim. Na izložbi su još i dve fotografije koje nisu vezane za ovu temu, jedna je iz sveta muzike, a druga je sportska i one su tu samo da povežu i ta dva segmenta mog rada. Muzikom sam se bavio na tri izložbe, a sport je takođe moja omiljena tema. Godinama unazad moja inspiracija je čovek. Sve to što čini svakodnevni život, ono što se dešava oko nas, reakcije i emocije – rekao je autor.

Pročitajte još  EH, DA SU SVI KAO VESNA: Nastavnica iz Pančeva ponovo nagrađena za inovaciju u nastavi biologije

Izložbu u Gradskoj biblioteci je pred brojnim posetiocima i poštovaocima Stojkovićevog rada otvorio Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke, a na otvaranju je bila i Marija Jević, članica Gradskog veća Grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu.

– Aleksandar Stojković je autor izrazito artističkog senzibiliteta koji svojim oštrim okom i unutarnjim vidom neuporedivo bolje razume pojedine detalje nego što objektiv može da zahvati. On pruža doživljaj energije prostora, atmosferu situacije, valere emocija ili slojevitost priče. Svaka od izloženih fotografija nudi nešto od toga ili sve to zajedno. Aleksandar Saša Stojković je budni hroničar pančevačkih, i ne samo pančevačkih, detalja, lica i ulica – rekao je, između ostalog, Dejan Bosnić.

Pročitajte još  IZVEŠTAJ NIS-a O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2023: Razvoj poslovanja uz doprinos napretku zajednice i zaštiti životne sredine

U katalogu koji prati izložbu Stojkovićev kolega, takođe istaknuti fotograf iz Pančeva, Zoran Jovanović Mačak, napisao je da je Stojkovićev pristup fotografiji intuitivan i strastven, što mu omogućava da uhvati one jedinstvene trenutke koji mnogima promaknu.

– Ovi radovi predstavljaju pravu vizuelnu poeziju svakodnevnog života. Svaka fotografija otkriva duboko promišljene kompozicije, bogate detalje i iskrene emocije prolaznika, čineći da se posmatrač oseća kao da je deo scene. Saletov pristup fotografiji uspeva da na poseban način spoji dokumentarno i umetničko. Kroz njegov objektiv, ulice Pančeva postaju pozornica za ljudske drame, komedije i svakodnevne interakcije. Njegovi radovi nas podsećaju na lepotu jednostavnih trenutaka i važnost pažljivog posmatranja sveta oko nas – zapisao je Mačak.

Pročitajte još  PANČEVO: Deca iz „Vasine” škole priredila prelepo iznenađenje učiteljici Dudi

Aleksandar Stojković je rođen u Pančevu 1970. godine i završio je Gimnaziju „Uroš Predić”. Fotografijom se bavi od šeste godine, sa povremenim prekidima. Njegove fotografije su objavljene u gotovo svim štampanim i onlajn medijima u Srbiji, a u inostranstvu su ih objavili „The Rolling Stone” i „L’Europeo”.

Izložbu u galeriji Gradske biblioteke možete pogledati do 21. juna. U videu koji sledi videćete šta ćete propustiti ako to ne učinite:

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: