IZVIĐAČI: „Crne rode” u Ždrelu posetile drugare iz „Mlave”

Ni sumorni jesenji dani nisu prepreka članovima odreda izviđača „Crne rode” iz Pančeva da odjezde u nove avanture na svežem vazduhu.

Ove subote, 25. novembra, pančevački izviđaču dan su proveli u selu Ždrelo gde su boravili u poseti kod tamošnjeg odreda izviđača „Mlava”.

– Povod za ovaj susret nije bilo takmičenje već druženje. Imali smo „stazu izazova” i na njoj je bilo pet tačaka. Koristili smo četiri aplikacije na svojim telefonima, što nam je bilo relativno novo. Prva aplikacija je bila namenjena prepoznavanju biljaka: „Plant net”, druga je bila kompas: „Dioptra”, sledeću smo koristili za prepoznavanje pečuraka: „Mushrooms”, a kako bismo došli do prve lokacije koristili smo aplikaciju „QR code” – ispričala je planinka Ana Šoš.

Pročitajte još  IZVIĐAČI: „Crne rode” na prijemu kod ruskog ambasadora

Osim „Roda” i domaćina, u Ždrelu se danas okupio i veliki broj drugih odreda.

– Druženju u Ždrelu izviđači su se odazvali u stvarno velikom broju. Bili su tu, na primer, odredi iz Kovačice, Obrenovca, Niša, Beograda, Velike Plane, Starčeva, Novog Sada, Zaječara… – nabrojala je planinka Teodora Darmanović.

Šta su sve izviđači radili tokom ovog druženja, šta su naučili i kakvi su im utisci otkrila nam je planinka Paulina Gajan:

– Na svakom takmičenju ili druženju se nauči nešto novo. Ovog puta smo naučili da se snalazimo u prirodi pomoću moderne tehnologije. Još smo naučili da Žagubičko vrelo, poznatije kao Vrelo Mlave predstavlja hidrološki spomenik koji spada u prvu kategoriju zaštite od 1979. godine, i da Osanička reka protiče ispod kamenog svoda visine 5 metara – ispričala je Paulina.

Pročitajte još  IZVIĐAČI: „Crne rode” na prijemu kod ruskog ambasadora

O svojim utiscima u mini video-intervjuu govorila je i Anđela Goja:

A „Crne rode” ni prošlog vikenda nisu sedele „skrštenih krila”. Veći deo odreda, udružen sa roditeljima uređivao prostor oko prostorija odreda u Streljani. Pravili su novu binu i sadili cveće.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Za to vreme, dvoje predstavnika odreda, vodnici Hajl i Šaponja, boravili su na „Savezovanju” u Vrnjačkoj banji.

Događaj čija je svrha bilo podizanje kapaciteta odreda Saveza izviđača Srbije, održan je 17. i 18. novembra, a okupio je 43 učesnika i štab uzrasta 15-30 godina.

Pročitajte još  IZVIĐAČI: „Crne rode” na prijemu kod ruskog ambasadora

Pančevački predstavnici kažu da su se tamo dobro upoznali temom Savezovanja „Izviđački program – organizovanje održivih omladinskih aktivnosti” i dobili odgovore na pitanja kako se primenjuje izviđački program, kako se on prilagođava potrebama lokalne zajednice, kako doći do finansijskih ili materijalnih sredstava kroz primenu izviđačkog programa itd.

Učesnici su se upoznali i sa primerima dobre prakse i kroz diskusiju sagledali rad svojih jedinica, kako bi ih još unapredili po povratku sa Savezovanja.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: