VRUĆA TEMA: Stig’o crni petak, stradao imetak

Čik pogodi šta je to: podignu cenu za 30%, pa ti daju popust 20%? Najave ŠOK sniženja, pa sniženje ne dobiješ, a ostane ti samo šok? Kupiš paket jeftine čokolade, jer na komad nema, pa skontaš da imaš fore da je pojedeš do ponoći, jer sutra ističe rok?

Ako ste rekli – crni petak u Srbiji, pogodili ste!

U istinitost „crnog petka” uverili smo se pre par godina. Negde sredinom oktobra kupili smo za redakciju laptop po ceni od oko 62.000 dinara, koji dinar gore dole. Kad eto ti crnog petka, a nama iskače reklama za ono što smo guglali koju nedelju ranije: baš taj laptop, ali ovog puta snižen sa 78.000 dinara na neverovatne 62.000 dinara. Wow, kakva ušteda!

Šteta što nismo čekali crni petak da tako dobro prođemo i da laptop umesto za 62.000 sada kupimo po drastično sniženoj ceni za… oh, wait…

Pročitajte još  U SUBOTU, 24. FEBRUARA: Koncert Tamburaškog orkestra Pančeva povodom jubileja

Tako je kod nas, a u Americi se red zna. Ideja je tamo sledeća: prvog petka nakon Dana zahvalnosti, tradicionalno počinje sezona božićne kupovine. Tog dana, a ove godine je to 24. novembar (ali u većini prodavnica taj ko bajagi crni petak se proširi na ceo vikend ili čak celu nedelju), trgovci maksimalno snižavaju cene i daju neverovatne popuste, što im donosi i do 40 odsto ukupnog godišnjeg prometa.

Tržni centri su za ovu priliku raskošno dekorisani, a ceo koncept događaja podseća na veliki spektakl. To uopšte i nije slučajno jer savremenu konzumerističku kulturu, kojom dominiraju ideje potrošnje i zabave, a koju podstiču masovni mediji, možemo upravo okarakterisati kao kulturu spektakla.

Doduše, spektakl se preko bare često pretvori u onaj kakvi su se nekad pratili na gladijatorskim borilištima, jer u borbi za istinski jeftine proizvode bude i ozbiljnih tuča, pa i ranjenih i teško povređenih junaka. Stižu vesti da je tako ove godine bilo u „Zari” u Turskoj, dok u ovoj ovdašnjoj niko ništa nije uspeo da kupi onlajn, jer je sve na sajtu navodno bilo rasprodato u koji god cik zore da ste ga otvorili…

@yarenkarakulak Zara da saç baş kavgaya gircek kadar düştü mü sizce ya 😧#zaraindirim #blackfriday #karacuma #zaraindirimi #indirimliürünler ♬ Sıfır Bir Jenerik – Esat Bargun

 

Pročitajte još  PANČEVO: Ovog vikenda plesni spektakl u Hali sportova na Strelištu

U Srbiji je priča definitivno drugačija. Niti su popusti stvarno popusti, niti smo mi stvarno potrošači, pošto i nemamo baš šta da trošimo. I iako nam se crni petak zajedno s Noći veštica ušunjao na mala vrata, reklo bi se da će se ta ideja teško zaprimiti na ovome tlu. Jer naš narod možda svašta jeste, ali glup nije.

Pročitajte još  PANČEVO: Na koncertu „Tambura humanog srca“ prikupljeno 170.000 dinara za braću Gaćeša

Trgovci to izgleda nisu shvatili, pa svake godine umesto istinskih popusta, pod etiketom crnog petka, pokušavaju da nam uvale ili redovne cene ili bofl robu ili nas tek velikim procentima istaknutim na izlozima namame da uđemo u radnju da bismo ustanovili da baš za ono što nama treba, popust ipak ne važi.

Mi ćemo se zato s ovo malo crkavice izdići iznad šarenih laža i jeftine magle dokazujući da možda jesmo siroti, ali da ovce za šišanje nismo. Trgovci, odložite makaze, bez valjanog crnog petka – crno vam se piše.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: