OD VEČERAS DO NEDELJE: Džez festival po 25. put u Pančevu

Daniele Di Bonaventura Band'Union - foto Andrea Rotili
Daniele Di Bonaventura Band’Union – foto Andrea Rotili

Pančevački džez festival održaće se po 25. put u Pančevu od 4. do 6. novembra u organizaciji Kulturnog centra.
Publika će moći da pogleda osam koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine.

Festival će u četvrtak 4. novembra otvoriti koncertni sastav Daniele Di Bonaventura Band’Union, Simsa Fünf i EABS.

– Potrudili smo se da i ove godine pančevačkoj publici ponudimo raznolik sadržaj i reprezentativne umetnike iz evropskog džeza, pa tako imamo plejadu mladih muzičara i naravno, veterane kao hedlajnere festivala – rekao je Boban Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra.

Čast da otvori festival ima Daniele di Bonaventura sa svojim sastavom Band’Union.

– Daniele je bandoneonista. Bandoneon je pomalo neobičan instrument, veću primenu ima u tango muzici, a ono što nam ova ekipa donosi je fuzija nekog evropskog zvuka koji ide od zvuka Mediterana, preko neoklasike do džez improvizacije. Trebalo je da oni nastupe na našem festivalu još pre dve godine, ali je tom planu na put stala pandemija virusa korona – dodao je Tanasijević.

Iste večeri od 21.45 u dvorani će nastupiti sastav Simsa Fünf.

– Ovaj sastav je iz Austrije, a ime dolazi od bubnjara grupe Sebastijana Funfa. Za njih je karakteristično da u svom stvaralaštvu imaju akustične instrumente poput violine i čela. Na kraju prve večeri, od 23 sata, u foajeu će nastupiti mladi poljski sastav čiji nastup se realizuje u saradnji sa poljskim Ministarstvom kulture i nacionalnog nasleđa. To je sastav EABS, koji je od evropske kritike do sada dobio mnogo pohvala – istakao je Tanasijević.

SIMSA FÜNF - Foto Georg Buxhofer
SIMSA FÜNF – Foto Georg Buxhofer

Druge festivalske večeri, u subotu 5. novembra nastupiće Eric Friedlander’s The Throw, Ofer Mizrahi i bend Kühn Fu.

– Ono što je zanimljivo, ove godine imamo puno akustičarskih sastava, pa je takav slučaj i sa prvim bendom koji ćemo čuti druge večeri. Posle njih dolazi nova nada izraelske džez scene Ofer Mizrahi trio. Ofer je inače gitarista, a osim gitare svira i čelo i neke druge instrumente. Nadamo se odličnom koncertu. U foajeu će na kraju nastupiti Kühn Fu, sastav koji stiže iz Nemačke zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Nemačke u Beogradu. Ovaj sastav je deset godina na džez sceni Evrope i vrlo su zanimljivi, imaju dosta agresivan nastup i verujem da će publika koja bude ostala i na tom koncertu moći da se upozna sa novim tendencijama u džezu, bar kad je gitara u pitanju – najavio je Tanasijević.

KUHN FU V foto Willem Schwertman
KUHN FU V foto Willem Schwertman

Poslednje festivalske večeri, u nedelju, 6. novembra, nastupiće Alex B.and the Fergusons i Joe Lovano & Marcin Wasilewski Trio.

Veče otvara Alex B, odnosno Aleksandra Bjelić, naša sugrađanka, u 20 sati.

– Jako sam srećna što mogu da najavim da ćemo po prvi put izvoditi moje kompozicije i to će biti takoreći pretpromocija mog albuma „Neko drugi” koji treba da izađe krajem decembra. Napisala sam osam pesama. Mislila sam da to nikad neću uspeti, ali uz pomoć mog dragog kolege Srđana Markovića koji je koautor na kompozicijama i divnog benda, to mi je pošlo za rukom. Gostovaće i Meri gospel hor, kojima i ja dugo godina gostujem na koncertima. Red je da i pančevačka publika čuje koliko su oni fantastični – poručila je Aleksandra.

Aleksandra Bjelić, foto Goran Nikolić
Aleksandra Bjelić, foto Goran Nikolić

U 21.45 zavesu na ovogodišnji festival spustiće čuveni američki saksofonista Joe Lovano, koji će ovom prilikom nastupiti sa Marcin Wasilewski Triom iz Poljske.

– O Lovanu je izlišno da govorimo bilo šta jer je čovek ovenčan mnogim nagradama u muzičkoj industriji. U svom postbaperskom periodu on je ostavio dubok trag kao izraziti bend lider i saksofonista i siguran sam da će njegov nastup, ali i svi ostali koncerti biti prava poslastica za sve ljubitelje džeza u našem gradu – rekao je Boban Tanasijević.

Pančevački Jazz festival održava se uz pokroviteljstvo i podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa Republike Poljske, Ambasade Izraela u Beogradu, Ambasade Savezne Republike Nemačke Beograd, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Gete instituta i Austrijskog kulturnog foruma Beograd.

Karte za svako pojedinačno veče koštaju po 500 dinara.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *