DOLOVO: Kako je jedno predavanje o bilju penzionere inspirisalo na promene

Treća u nizu radionica u prostorijama Udruženja penzionera u Domu kulture u Dolovu održana je u subotu, 28. januara, a tom prilikom je na temu „Samoniklo i lekovito bilje i kako ga možemo koristiti“ govorio Momčilo Mrčković.

On je prisutnima pričao o darovima prirode i o tome kako bi mogli da pripremaju različite biljke koje dokazano pomažu kada je reč o poboljšanju zdravlja i otpornosti organizma.

Nakon toga penzioneri su se u neformalnom razgovoru informisali o mogućim primenama novostečenog znanja. Čitav razgovor bio je toliko inspirativan da su penzioneri i njihov predavač smislili bar dve dobre ideje kako da u narednom periodu spoje lepo i korisno i stvore nešto novo na dobrobit svog udruženja, ali i celog sela.

Oni su, naime, zamislili da izrade 10 informativnih tabli u okviru kojih bi se predstavilo samoniklo bilje koje se najčešće koristi u svrhu poboljšanja zdravlja. Pomenute table Udruženje bi moglo koristiti u okviru predstojećih manifestacija i susreta koji će se održati u Dolovu i drugim mestima, kao svoj izložbeni materijal.

Članovi udruženja su predložili i da se uvede nekadašnja praksa otkupa sezonskog samoniklog bilja kao što je cvet zove, list koprive i ostalo. To bi, kažu najvremešniji Dolovci, otvorilo mogućnost da se njihovo udruženje usmeri u pravcu socijalnog preduzetništva. Oni bi tako uz pomoć prihoda mogli delom da pokriju troškove jednodnevnih ekskurzija i zabava koje se organizuju u sklopu zgrade Doma kulture.

Inače, na prvom ovakvom okupljanju dolovačkih penzionera Mirjana Petrović je predstavila svoju knjigu „Sunčeva trpeza – kuvar samoniklog bilja“. Ona je tom prilikom sa prisutnima podelila svoje iskustvo sa korišćenjem samoniklog bilja u ishrani. Na narednom susretu, Maja Kovač Vujović izvela je praktičnu radionicu u okviru koje je demonstrirala kombinovanje meda sa sušenim samoniklim biljem i objasnila prednosti korišćenja ovakvih prirodnih preparata.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *