PO KULTURU AUTOBUSOM: Deliblatskom peščarom i putevima filmskih legendi u smiraj dana

U mestu Leanka, nedaleko od Dolova i Kovina, svake godine se, tu negde u doba kad leto i jesen vrše primopredaju dužnosti, organizuje tradicionalna manifestacija „Deliblatskom peščarom u smiraj dana”.

Ova zanimljiva akcija ima za cilj da predstavi prirodne, gastronomske, kulturološke i etnološke lepote zapadnog dela Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“ kao jednog od bisera južnog Banata.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Oni koji su na ovoj manifestaciji učestvovali ranijih godina tvrde da su u čarobnoj šetnji dinama najveće peščare Evrope doživeli najlepše zalaske sunca, slušajući pesmu zrikavaca, ptica i zov prirode. Kažu i da je lako zaljubiti se na prvi pogled u lepotu Deliblatske peščare u smiraj dana. Dovoljno je osetiti u kosi vetar sa Karpata, oslušnuti prirodu, spoznati harmoniju, udahnuti miris peščarskog bilja i čuti zov divljine, doživeti hedonizam na seoski način…

Filmska priča

Nekada je Deliblatska peščara bila pustinja, a danas je to jedna od poslednjih oaza u kojoj tišina pripoveda o onima koji su do sada ovuda hodili…

A tuda je hodio, zapravo trčao za Čehinjama Slavko Štimac u filmu „Varljivo leto 68” i to baš ka raskrsnici gde su „poručili Кrstići da im se pokvario autobus i da će dalje morati peške“ u čuvenom filmu „Кo to tamo peva“.

U naselju Leanka snimani su i „Džingis Кan“, „Boj na Кosovu“ , „Besa“, „Lafajet“, „Sveto mesto“ i još mnogi drugi spotovi i dokumentarni filmovi.

I razni fotografi snimili su baš ovde neke od svojih najlepših kadrova…

Upravo to je privuklo i nas da se u okviru našeg serijala „Po kulturu autobusom” u nedelju, 25. septembra, zajedno sa velikim brojem drugih zaljubljenika u prirodu i udruženja iz Dolova i okoline, zaputimo u Leanku na manifestaciju „Deliblatskom peščarom u smiraj dana“.

Na osmom kilometru od Dolova, Leanka je dočekala organizatore i učesnike manifestacije i primila ih u svoj zagrljaj i po deveti put.

Inspiracija iz za mlade autore

Na svečanom otvaranju prisutne je pozdravio Bojan Vojnov, osnivač manifestacije i jedan je od osnivača Udruženja „Srbija moj dom”, čija je misija pokretanje različitih inicijativa u oblastima zaštite životne sredine i dokumentarno-filmskog stvaralaštva na temu sela i očuvanja prirode i tradicije.

Bojan Vojnov je inače iz Dolova, a radi kao asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Možda je i njega baš Leanka inspirisala za neke od njegovih nagrađivanih dokumentaraca poput najnovijeg „Ako tradicija nestane” ili onih koji su mu prethodili: „U dolovima ravnice”, „Kolevka vremena” i „Povratak”, a koji su nastali u produkciji udruženja „Srbija moj dom”.

Pročitajte još  ISPROBAJTE VREMEPLOV: U subotu u Dolovu posetite ANTIČKU PIJACU
Bojan Vojnov (desno)

Banatski vez, od peščare do Ostrova

Prisutni su na otvaranju uživali i u kulturno-umetničkom programu koji je priredilo čuveno dolovačko kulturno-umetničko društvo „Banatski vez”. Folklorašima je to bila neka vrsta generalne probe pred nastup na 10. Međudržavnom festivalu srpskog folklora „Ostrovo u srcu” održanog nekoliko dana kasnije, u subotu, 1. oktobra, u Ostrovu (Hrvatska).

Brojni posetioci su nakon nastupa „Banatskog veza” krenuli u osam kilometara dugu šetnju koju su predvodili Bojan Vojnov i Milan Končar. Oni su prisutne upoznali sa jedinstvenim predelima peščare, vidikovcima i lokalitetima na kojima su snimani kultni filmovi domaće kinematografije.

Staza stepskih božura

Ovom prilikom otvorena je i ekološko-rekreativna „Staza stepskih božura” koju je udruženje „Srbija moj dom” u februaru završilo u okviru projekta „Deliblatska peščara budućim generacijama”. Projekat je sufinansiralo Ministarstvo zaštite životne sredine.

„Staza stepskih božura” povezuje Leanku i Devojački bunar, dva turistička bisera ovog dela Banata i ima za cilj da ljubiteljima prirode približi lepote šumo-stepskog područja Volovski paša, staništa brojnih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, u kojem čovek treba biti samo nemi posmatrač prirode.

Čin promene

Na stazi smo sreli i Pančevku Rut Lihtental koja već duži niz godina rado posećuje manifestaciju „Deliblatskom peščarom u smiraj dana” i opčinjena je lepotama ove poslednje oaze.

Pročitajte još  U PETAK U DOLOVU: Predstavljanje književnog i režiserskog prvenca Živana Pujića

– Boravak u prirodi i kretanje kroz prirodu je čin promene, radimo na sebi, oplemenjujemo se. Ako želimo da budemo deo prirode moramo je čuvati. Ova manifestacija, koju svake godine rado posećujem, teži jedinstvenom cilju da se učesnici upoznaju sa Deliblatskom peščarom, njenom florom i faunom i dožive zalazak sunca na najvišim dinama peščare koju je košava pažljivo izvajala – kaže Rut.

Kulturna ponuda južnog Banata

Manifestaciju su svojim prisustvom upotpunila i brojna udruženja iz Dolova i okoline, a pored lokalnih proizvođača i udruženja vinara „Sveti Trifun” i banatskih pčelara, žene iz udruženja „Dolovke“, poznate po čuvenoj „Dolovačkoj štrudlijadi” i ove godine su, po tradiciji, pripremile štrudle i druge banatske specijalitete.

Manifestaciji su prisustvovali i Tatjana Obradović, predsednica Udruženja „Kovinka”, koja je u 2022. godini organizovala prvu manifestaciju „Dani kukuruza” u Bavaništu i Srđan Cvetković, direktor Festivala slobodnih reka i planina u Toplom Dolu. Tako manifestacija „Deliblatskom peščarom u smiraj dana” okuplja i kreatore drugih manifestacija i festivala, što otvara mogućnost za razmenu ideja, pa i umrežavanje.

Ove godine su manifestaciju, pored Mesne zajednice Dolovo i Doma kulture „25. maj“ iz Dolova, podržali i „Vetroelektrane Balkana”, „Vojvodinašume” i Turistička organizacija Kovin.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: