ZA NEVERICU: Rode iz Pančeva rone, vežbaju orijentisanje noću, osvajaju medalje i slede stope kneza Palalije

Možda naslov jeste za nevericu, ali ako vam kažemo da su rode zapravo „Crne rode”, i to ne ptice poput ove koju smo dodali u fotomontaži, već izviđači, stvar postaje sasvim verovatna.

Deca poznata po tome što obaraju rekorde po tome koliko avantura dožive samo u jednom mesecu, svakako su upravo ona okupljena u pančevačkom Odredu izviđača „Crne rode”.

Toliko puta smo pisali o njihovim zabavnim, korisnim, humanim, ekološkim, edukativnim i raznim drugim akcijama, ali oni nas sve uvek iznova iznenade sa još originalnijim načinima da provedu zajedničko vreme.

Prošli i pretprošli vikend ponovo su ovoj deci bili drugačiji od proseka, a u sličnom maniru nastaviće se i ubuduće jer su već u planu svakojake nove pustolovine.

Evo šta se to izdešavalo proteklih dana.

Najpre su „Rode” 13. i 14. maja bile na Susretu i takmičenju izviđača radoznalaca i poletaraca „Cvetovi maja” koje je u Mramorku organizovao tamošnji Odred izviđača „Beli bor”. Pored ekipa domaćina i naših Pančevaca, na ovom događaju su učestovale i ekipe iz Obrenovca, Valjeva, Nove Plane i Starčeva.

Ekipu „Crnih roda” koja je nastupila pod imenom „Svi za jednog, jedan za sve” predvodila je Paulina Gojan. Moto koji su deca iskoristila za ime ekipe imao je izlgeda uticaja, pa im je doneo i lep uspeh – osvojeno drugo mesto.

Pored pehara i diplome, njihov ponos dodatno su istakle i medalje oko vrata, a lepo druženje i opuštena atmosfera, kao i odlična organizacija, stavke su po kojima će „Rode”, kako kažu, pamtiti ovu posetu Mramorku.

Isti vikend iskoristile su i starešine roda za jednu avanturu pod vodom! I kao da to već nije samo po sebi neobično, ova ekipa „dosolila je čorbu” tako što se oprobala u ronjenju i posetila, ni manje ni više nego – podvodnu izložbu fotografija! I ne, nismo pogrešili, nije reč o izložbi fotografija snimljenih pod vodom, već fotografija koje su izložene ispod nivoa vode.

– Ronilački klub S.D.T. „Svet ronjenja” organizovao je u nedelju 14. maja, besplatan probni zaron (Discovery Scuba Diving) i izložbu podvodnih fotografija. U bazenu su bile postavljene fotografije sa temom „Živo more”. Da bi se ta izložba pogledala, neophodno je bilo zaroniti. Da bismo u tome uspeli pobrinuli su se iskusni treneri iz „Sveta ronjenja”, a autori izložbe koju smo pogledali su Ivana Orlović Kranjc i Janez Kranjc. Ovo iskustvo bilo je stvarno nezaboravno – rekla je Lejla Purkar, starešina „Crnih roda”.

I selimo se u ovaj poslednji vikend za nama, a vi se sigurno pitate šta li su „Rode” radile ovog puta. Reč je ipak o akciji sasvim karakterističnoj za izviđače (ali ne i za neke obične ljude ili decu). „Crne rode” su naime od 19. do 21. maja učestvovale na 14. Noćnom orijentacionom takmičenju (NOT) koje je organizovao OI „Žarko Zrenjanin Uča” iz Bele Crkve.

Takmičili su se i mladi i stariji izviđači, a odred iz Pančeva predvodila je načelnica Anđela Goja. Na NOT-u su učestvovale i ekipe iz Beograda, Obrenovca, Temerina i Kovačice.

– Pored takmičenja, koje se odvijalo u dve celine, utisak na nas je ostavilo i izuzetno druženje u kome su uživali svi prisutni. O gostoprimstvu domaćina da i ne govorimo, pošto nam je posvećena izuzetna pažnja. Štab akcije bio je na visini svog zadatka, kao i svi članovi odreda domaćina radeći do ranih jutarnjih sati i trudeći se da nam se uvek nađu na usluzi – ispričala je Lejla Purkar.

A prva naredna avantura za koju se „Rode” spremaju uslediće već predstojećeg vikenda, od 26. do 28. maja, u mestu Begaljica, u opštini Grocka. Tamo se održava bivak odreda „Raša Popov” iz Beograda pod nazivom „Stopama kneza Palalije”.

U okviru bivka biće održane radionice u sklopu nacionalne aktivnosti „Prolećno izazivanje”, a u planu je i šetnja do Manastira Rajinovac, gde će izviđači iz cele Srbije, među kojima će biti i „Rode”, odati počast i položiti cveće na grob kneza gročanske nahije Stevana Andrejića Palallije, jednog od najpoznatijih srpskih knezova koga su pogubile dahije.

Fotografije: OI „Crne rode”, ustupljene fotografije

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *