VREME JE ZA KOSIDBU: Vojlovački Žetelački dani održavaju se 28. i 29. jula (PROGRAM)

Tradicionalni 28. Vojlovački Žetelački dani u Pančevu održaće se u petak i subotu 28. i 29. jula. Ovu manifestaciju, koja je možda najlepši primer multikulturalnosti i suživota različitih naroda na teritoriji grada Pančeva, već tri decenije zajedno organizuju Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Tamaši Aron” i Slovačko kulturno-prosvetno društvo „Đetvan”, oba iz Vojlovice.

Program uvek obuhvata izložbe ručnih radova i proizvoda od žita koje vredne Vojlovčanke pripremaju po starim oprobanim receptima. Prvog dana se organizuju koncerti folklornih društava, a drugi, kosidbeni dan je rezervisan za ono zbog čega se Žetelački dani i održavaju. Na njivama se, u prisustvu brojnih gostiju kosi žito na starinski način – u narodnim nošnjama, uz tradicionalni seoski doručak i mađarske, slovačke i srpske narodne pesme.

Pročitajte još  PRIZNANJA ZA PANČEVAČKE BENDOVE: „Buč Kesidi” i „Ljubičice” najbolji u regionu

Najatraktivniji segment manifestacije je svakako defile, kada ulicama Vojlovice teče reka žetelaca u tradicionalnim narodnim nošnjama, na ukrašenim fijakerima, traktorima, kombajnima, uz muziku i pesmu.

Zastaju na raskrsnicama, igraju i pevaju, te tako pozdravljaju okupljene meštane i njihove goste. Na kraju drugog dana sledi veliko slavlje i balovi u prostorijama slovačkog i mađarskog društva. Takav će program biti i ovog puta.

U petak, 28. jula, popodne posetioci će moći da pogledaju izložbu ručnih radova i fotografija u dvorišnom prostoru MKUD-a „Tamaši Aron”.

U parku reformacije će od 16.30 biti održan edukativni program za decu na kome će ona moći da kroz igru nauče nešto više na temu leta, žita i proizvoda od žita.

Pročitajte još  FUDBAL: U subotu Železničar dočekuje TSC u Pančevu

Kulturno-umetnički program počeće u 20 sati u dvorištu MKUD-a „Tamaši Aron” (ili u velikoj sali Spomen doma u Vojlovici u slučaju kiše).

Učestvuju: KUD „Stanko Paunović” NIS RNP, SKPD „Đetvan” sa gostima i MKUD „Tamaši Aron” sa gostima.

U subotu, 29. jula, od 9 sati u Grobljanskoj ulici, pored sedišta MKUD-a „Tamaši Aron“ biće postavljena izložba rukotvorina i proizvoda od žita (peciva i kolača).

Defile će krenuti iz dvorišnog prostora Mesne zajednice Vojlovica, a okupljanje je zakazano za 12 sati.

Nakon svečanog otvaranja, defile će krenuti sledećim ulicama: Janošikova (do ugla sa Boračkom), Boračka (do ugla sa ulicom Petefi Šandora), Petefi Šandora (do ugla sa Uliom Janka Čmelika), Janka Čmelika (do ugla sa Janošikovom), Janošikova (do Parka Reformacije), Grobljanska (do MKUD-a „Tamaši Aron”) gde će se povorka i završiti oko 16 sati.

Pročitajte još  DŽUDO: Medalje za Tamiš na Kupu „Trudbenik Kortega”

Tradicionalni žetelački balovi u prostorijama MKUD-a „Tamaši Aron” i SKPD-a „Đetvan” počeće u 20 sati.

Povorka žetelaca 29. jula uticaće na trasu kretanja linije 6 autobuskog prevoznika „Pantransport”. Ona će biti izmenjena i oba smera od podneva do završetka defilea. Više o tome pročitajte u odvojenom tekstu.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: