VIRALNA ENCIKLOPEDIJA: Neverovatna priča o Janu Nepomuku vodi vas od Pančeva, preko Temišvara do Praga

Jedno od obeležja Pančeva koje bi svaki iskusniji turistički vodič obavezno pokazao grupi putnika koji posete naš grad definitivno je spomenik kulture u niši zgrade Narodne pivare u Pančevu, na uglu Ulice Nikole Tesle i Vajfertovog trga.

Ukoliko je reč o svetskim putnicima, oni će obavezno primetiti da su istu ličnost na različitim spomenicima već videli i u drugim gradovima srednje Evrope, kao što su na primer Temišvar i Prag.

Reč je Janu Nepomuku, katoličkom svetitelju, zaštitniku grada od poplava i zaštitniku mostova i ispovedanja tajni, a priča o njemu ostaviće vas bez daha.

Jan Nepomuk je rođen u današnjem gradiću Nepomuku kod Plzena u Češkoj 1340. godine, a za ove naše krajeve postaje važan mnogo kasnije, zato što je 1726, u vreme Habzburške monarhije, proglašen za patrona Banatske provincije. Tom prilikom je u blizini Tamiša podignuta kapela koja je bila njemu posvećena, da bi kasnije bila srušena…

viralna enciklopedija jan nepomuk

Priča postaje zanimljivija u Temišvaru, ali za Prag se tek vezuje najlepša i najpotresnija legenda… Stići ćemo i do nje…

Pročitajte još  VESLANJE: Srebro za Marka Jančikina i zlato za Miloša Boškova na regati „Croatia Open”

Kip je u niši Pivare u Pančevu stajao do 1994. godine, kada je sklonjen zbog restauratorsko-konzervatorskih radova. U nišu je vraćen u decembru 2014. godine. Statua je rađena od gipsa, sa atributima koji su simbol ovog svetitelja, a to su ispovednička roketa i oreol sa 5 zvezdica oko glave. Svetitelj u desnoj ruci drži krst sa raspećem, a ispod je cvet. Autor ovog spomenika kulture od velikog značaja je nepoznat, a kip potiče iz daleke 1813. godine.

A sada se selimo u Rumuniju, gde sredinom Trga slobode u Temišvaru dominira spomenik istom ovom svecu.

Spomenik Janu Nepomuku u Temišvaru
Spomenik Janu Nepomuku u Temišvaru

Ukoliko kao turista obiđete baš ovaj grad, verovatno ćete tamo čuti priču o tome kako je kod ovog katoličkog sveštenika žena češkog kralja Vaclava IV dolazila na ispovest. Kralj je tražio da mu Nepomuk otkrije šta mu je kraljica rekla na ispovesti, jer nije mogao da podnese da pred njim, velikim kraljem, supruga ima tajni. Nepomuk je naravno odbio da kralju otkrije svetu tajnu, a ovaj ga je kaznio tako što ga je 1493. bacio sa Karlovog mosta u Vltavu. Reč „nepomuk” upravo i znači „onaj koji nije muknuo – progovorio”.

Pročitajte još  ŠAH: Odlični rezultati mladih Pančevaca na državnom finalu u Mladenovcu

Svi ti prizori iz života Jana Nepomuka prikazani su u bazi stuba spomenika u Temišvaru.

A onda, eto nas i u Pragu. Baš na tom mostu sa koga je Nepomuk bačen, čeka vas treći, najimpozantniji spomenik i tu ćete verovatno čuti i sve detalje priče o pogubljenju Jana Nepomuka.

Spomenik na Karlovom mostu u Pragu
Spomenik na Karlovom mostu u Pragu

Kralj ga je, naime, kako legenda kaže, pogubio tako što ga je vezao za jedan veliki točak i bacio u Vltavu. Kasnije su njegovi sledbenici želeli da nađu njegovo telo kako bi ga pokopali. Tražili su ga tokom noći da kralj ne bi otkrio šta rade. U tom momentu u Vltavu je, prema legendi, palo pet zvezda padalica baš na mesto gde se telo nalazilo i Jan Nepomuk je tako pronađen i potom pokopan u Katedrali Svetog Vida na Hradčanima. Od tada se svuda ovaj svetitelj prikazuje sa oreolom sa pet zvezdica.

Spomenik Janu Nepomuku u Pragu je karakterističan i po tome što tamo imate pravo da zamislite jednu želju i da ga dodirnete. Želja će u tom slučaju sigurno biti ostvarena, ali je potrebno da ispuni i ova tri uslova:

  1. da bude realno ostvariva
  2. da ne poželite nikome ništa nažao jer će se u suprotnom to što ste poželeli vratiti vama
  3. ne smete nikome reći šta ste poželeli.
Pročitajte još  RAZMENA UČENIKA: Škola „Stevica Jovanović” ugostila đake iz Slovačke

Možda je i ovaj naš kip Jana Nepomuka jednako čudotvoran, samo je na velikoj visini pa je to malo teže proveriti, jer ga ne možemo dodirnuti. Vi svakako probajte da zamislite neku želju kad prolazite pored njega i ispoštujte ona tri uslova. Nikad se ne zna…

Osim u Pančevu, Jana Nepomuka pronaći ćete uglavnom u gradovima na rekama, budući da je on zaštitnik od poplava. Kipove nalik ovom našem videćete u Zrenjaninu i Subotici.

Logistička podrška:

Agencija „Star tours” Pančevo

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: