VEČERAS U MUZEJU: Na otvaranju izložbe hladnog oružja čekaju vas i VITEZOVI u punoj opremi

Foto: Ilustracija, Canva pro

„Hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo” naziv je izložbe koja će u pomenutom muzeju biti otvorena u utorak, 12. septembra, u 19 sati.

Na izložbi ćete moći da vidite baš ono što naziv i obećava.

– Arheološka i istorijska zbirka Narodnog muzeja Pančevo čuvaju nevelike, ali može se reći veoma značajne zbirke naoružanja, koje potiče iz perioda eneolita, sve do 20. veka. Fokus ove izložbe je na primercima hladnog oružja koje je sve do pojave baruta dominiralo u istoriji čovečanstva, a koje je uz najranije vatreno oružje korišćeno uveliko sve do 19., pa i tokom 20. veka – najavljuj autori izložbe.

Pročitajte još  U VOJLOVICI, 26. I 27. JULA: Stižu 29. „Žetelački dani” (PROGRAM)

Pored primeraka praistorijskog oružja iz bakarnog, bronzanog, gvozdenog doba i antičkog perioda, biće prikazani i primerci srednjovekovnog naoružanja, zatim oružje iz perioda turskih ratova sve do naoružanja oficira Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, zaključno sa primercima iz I i II Svetskog rata.

– Neki od primeraka hladnog oružja iz naših zbirki biće i premijerno dostupni javnosti, a svakako izdvajamo savršeno očuvani primerak takozvanog  „Spada Schiavonesca”, poznatog i kao slovenski ili srpski mač. „Spada Schiavonesca” potiče iz druge polovine 14. veka, a nastao je na prostoru srednjovekovne Srbije kao odgovor na zakrivljene sablje Otomanskih ratnika. O viteštvu, viteškim vrlinama i srednjevekovnim vitezovima na otvaranju čućemo od pravih pančevačkih vitezova u punoj opremi – najavio je v. d. direktora muzeja Miroslav Birclin.

Pročitajte još  PANČEVO: Formirana nova gradska vlast, Stevanović ponovo gradonačelnik, a evo ko je sve u Gradskom veću

Autori izložbe su viši kustosi arheolozi Jelena Đorđević i Vojislav Đorđević kao i viši kustos istoričar Srđan Božović.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: