USPEH ŠAHISTA „ALJEHINA”: Braća Kanački brane boje Srbije na Evropskom prvenstvu

Pančevo se već decenijama unazad diči dostignućima svojih sugrađana u šahu, a sa svakom novom generacijom stasavaju neki novi klinci koji nastavljaju tradiciju i čine ovaj grad prepoznatljivim po uspesima na tom polju… zapravo, na ta 64 polja.

Pisali smo vam u poslednje vreme o neverovatnim dostignućima Marka Milanovića, svetsku bronzu uzeo je pre neki dan Ilija Serafimović, a ovog puta su u centru pažnje braća Vuk i Aljoša Kanački, mladi Pančevci, članovi ŠK-a „Aljehin”.

Pored bratske ljubavi, njih veže i ljubav prema šahu, ali i veliki talenat, toliki da baš njih dvojica predstavljaju Srbiju na Evropskom prvenstvu u redovnom šahu koje se od 4. do 15. septembra održava u poznatom letovalištu Mamaja, predgrađu Konstance, u Rumuniji.

Dva talentovana dečaka, sa već ozbiljnim šahovskim rejtingom, praktično iz iste sobe stigla su do šampionata Starog kontinenta.

Kanački su stara pančevačka porodica, deda Živa je bio član čuvene generacije Košarkaškog kluba Dinamo koja je 1960. godine ostvarila najveći uspeh u istoriji ovdašnje košarke, plasiravši se u Prvu saveznu ligu Jugoslavije, a otac Vladimir je svojevremeno igrao šah u sarajevskoj Bosni i u pančevačkom ŠK-u „Ivan Kurjački”…

Kako sam kaže, ne skrivajući blagi osmeh sa lica koji iskazuje i ponos, njegovi dečaci odavno su ga prestigli. Vladimir je sada i nacionalni sudija i velika podrška kako svojim sinovima, tako i celom klubu „Aljehin”.

Vuk Kanački je rođen 17. septembra 2008. godine, postao je đak Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” na smeru administrator računarskih mreža, a njegova trenutna šahovska zvanična titula jeste AFM (arena fide majstor). Vukov trenutni međunarodni rejting u redovnom šahu je 1.911 bodova.

Aljoša je na svet stigao 18. aprila 2013. godine, učenik je četvrtog razreda OŠ „Stevica Jovanović”, a trenutno je nosilac druge šahovske kategorije sa međunarodnim rejtingom od 1.301 boda.

– Sve je u stvari počelo kada je naša ćerka, a njihova sestra Una koja je i najstarija, pobedila na nekom školskom takmičenju u šahu. Ona je bila četvrti, a Vuk prvi razred… I krenulo je. Vuk je od tada postao član Šahovskog kluba „Aljehin”, a zasluge za njegov uspon imaju treneri Ksenija i Predrag Tomin – kaže Vladimir Kanački, otac mladih srpskih reprezentativaca.

Vuk je odmah pokazao talenat, osvajao je brojne dečje turnire, nizao je kategorije, pa je već u trećem razredu bio prvokategornik u šahu. Prošle godine je osvojio vicešampionsku titulu na školskom državnom šampionu u konkurenciji dečaka osmih razreda, a bio je i član ekipe OŠ „Stevica Jovanović” koja je osvojila najsjajnije odličje.

Vuk Kanački

Sa klupskim drugovima iz „Aljehina” bio je i juniorski šampion Vojvodine. Pre dve godine Vuk Kanački je učestvovao na Evropskom prvenstvu u ubrzanom šahu u Novom Sadu, a tada je bio član reprezentacije Srbije do 14 godina.

– Prvenstvo Evrope u Rumuniji u redovnom šahu je mnogo jače od šampionata u ubrzanom i brzopoteznom šahu koje su igrali u Novom Sadu i koji će ove godine biti održan u Sloveniji. Aljošino prvo evropsko takmičenje je takođe bilo Prvenstvo Evrope u redovnom šahu 2021. godine, samo što se zbog pandemiije igralo onlajn. Naši reprezentativci su igrali na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Vuk uveliko igra seniorske turnire, nastupa i za prvi tim PAŠK-a, a vrlo je moguće da će u decembru nastupati i za jedan klub koji se trenutno takmiči u Drugoj ligi Francuske – dodaje Vladimir.

Vredno pomena jeste i to da je Vuk prošle godine na turniru u Mladenovcu pobedio seniorskog velemajstora, nekadašnjeg reprezentativca Bugarske. Jako je to teško u igri „jedan na jedan” sa tako iskusnim protivnikom…

Aljoša je šah zavoleo uz starijeg brata, a trofeje je počeo da niže gotovo od prvog takmičenja. Bio je vicešampion Vojvodine i Srbije u konkurenciji do osam godina, osvajao je medalje na pokrajinskim i državnim šampionatima u nadmetanju desetogodišnjaka, kao i trofeje državnim školskim prvenstvima za učenike drugih, odnosno trećih razreda.

Aljoša Kanački

Aljoša je, zajedno sa svojim bratom Vukom, bio član ekipe OŠ „Stevica Jovanović” koja je postala šampion Srbije.

Ako se uzme u obzir koliko se kratko bave ovom igrom, Vuk i Aljoša zaista postižu izvanredne rezultate. A pritom, malo ko zna da je šah jako iscrpljujući sport, da jedna partija na državnom ili evropskom takmičenju može da traje i do četiri sata. A nekada se odigraju dve u danu…

– Kao i u svakom sportu, mora da se trenira, jer je rad važniji od talenta. Jako je bitna i fizička kondicija, kako bi što manje padala koncentracija prilikom napornih partija za tablom. Vuk je trenirao košarku pet godina, kod Neše Marina, a Aljoša sada trenira fudbal u Mundijalu. Idemo polako, korak, po korak. Dečake niko ne forsira previše, bitno je da uživaju u onome što rade. Vuk je oduvek imao podršku u osnovnoj školi, verujem da će isto biti i sada u srednjoj, a Aljošina učiteljica Slavica Mijatović je velika podrška i najveći navijač – sa osmehom i ponosom završava priču Vladimir Kanački, dok njegovi sinovi brane boje Srbije na Evropskom prvenstvu u redovnom šahu u konkurenciji igrača do 16 godina.

Braća Vuk i Aljoša Kanački – mladi šahisti o kojima će se tek pisati. Srećno, dečaci!

 

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *