VEČERAS U KULTURNOM CENTRU: Otvaranje izložbe slika „Portreti i njihovi ljudi” Aleksandre Gedeon

„Portreti i njihovi ljudi” naziv je izložbe slika Pančevke Aleksandre Gedeon koja će biti otvorena u sredu, 3. aprila, od 19 sati u foajeu Kulturnog centra Pančeva.

Aleksandra Gedeon rođena je u Pančevu, 1986. godine. Diplomirala je 2010. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za zidno slikarstvo. Učestvovala je na grupnim izložbama i međunarodnim likovnim kolonijama. Od 2019. radi kao kustos u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i članica je Umetničkog saveta Narodnog muzeja u tom gradu.

Pročitajte još  DOM ZDRAVLJA PANČEVO: U nedelju preventivni pregledi, radiće se kardiološka dijagnostika

Izložba obuhvata 80 minijatura u kombinovanoj tehnici, nastalih u poslednje tri godine.

– Aleksandrini portreti nisu samo mimetičko ponavljanje lica, senki i svetlosti jer u njenim delima govor očiju je zapravo specifična refleksija stvarnosti… u kojoj se ogleda tuga, nespokojstvo, melanholija, ali i životna vedrina, radost i samouverenost. Akteri su autentični, začuđeni, nasmejani, zamišljeni – znani i imaginarni, prikazani anfas ili iz profila, a u zavisnosti od njihovih karaktera menja se način slikanja i kolorit koji to prati. Umbra je dominantna na većini radova, ali nekolicina portretisanih je predstavljena kontrastno ili monohromatski. Kroz ovu seriju portreta možemo ritmično da pratimo razvijanje i preobražavanje slikarske koncepcije Aleksandre Gedeon kroz različite idiome – zapisala je, između ostalog o ovoj izložbi, Maja Živanović, novinarka i likovni kritičar.

Pročitajte još  BOKS: Osam medalja za BK Profesionalac na Prvenstvu Srbije

Izložbu „Portreti i njihovi ljudi” u foajeu Kulturnog centra moći ćete da pogledate do 20. aprila.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: