U ULICI DIMITRIJA TUCOVIĆA: Otvara se prvi Centar za mentalno zdravlje u Pančevu

Foto: © Canva Pro

Pančevo će uskoro dobiti svoj prvi Centar za mentalno zdravlje, koji će raditi pod okriljem Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Kovin“.

U toku su građevinski radovi na adaptaciji i opremanju Centra, koji će biti smešten u objektu u Ulici Dimitrija Tucovića 14. Taj prostor je Gradska uprava Pančeva ustupila Specijalnoj bolnici na korišćenje.

Ukupna vrednost radova iznosi 10.900.210,80 dinara, što je kovinska bolnica obezbedila iz sopstvenih sredstava.

Doktorka Jovanka Petrović, v. d. direktora Specijalne bolnice „Kovin”, objasnila je da ovaj Centar predstavlja savremen koncept zaštite lica sa mentalnim smetnjama i da će on omogućiti očuvanje, lečenje i unapređenje psihičkog zdravlja kroz ambulantni psihijatrijski, individualni ili grupni psihoterapijski rad.

– U Centru će raditi stručni tim iz naše bolnice koji čine lekar psihijatar, psiholog, socijalni radnik, defektolog, medicinske sestre i radni terapeuti. Budući rad Centra za mentalno zdravlje biće prvenstveno usmeren na razvoj aktivnosti u zajednici, rad sa porodicama korisnika, kao i na psihoedukaciju. Osnovna promena u praksi je pomeranje fokusa sa bolesti na zdravlje, na prepoznavanje i korišćenje zdravih kapaciteta svakog pojedinca, čime će se postići viši nivo kvaliteta zaštite mentalnog zdravlja usmeren ka potrebama osoba sa smetnjama – istakla je dr Jovanka Petrović.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *