U OPŠTOJ BOLNICI 2. DECEMBRA: Edukacija za obolele od psorijaze, evo kako da se prijavite

Osobe koje se bore sa psorijazom imaće priliku da u subotu, 2. decembra, od 10 do 14 sati, prisustvuju edukaciji koju organizuje Opšta bolnica Pančevo, u okviru projekta „Za život bez psorijaze“ koji sprovodi Dermatovenerološka sekcija Srpskog lekarskog društva, sa ciljem da se unapredi lečenje pacijenata sa psorijazom u Srbiji.

Edukaciju u Pančevu održaće prof. dr Dušan Škiljević iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i dermatolozi iz Opšte bolnice Pančevo: dr Slađan Tomović, dr Maja Mitrović i dr Zoran Nedić.

Svi oni koji žele da prisustvuju ovom edukativnom skupu, treba da se prijave putem telefona 013/2517-883.

– Cilj nam je da što više pacijenata bude uključeno u ovaj program, kao i da se podigne svest u javnosti, među pacijentima, ali i među lekarima, da osobe sa psorijazom danas imaju na raspolaganju efikasne i bezbedne lekove i da svaki pacijent treba da teži oslobađanju od simptoma psorijaze. Tokom edukacije pacijenti će dobiti informacije o psorijazi, savete o pravilnom putu i načinu lečenja, prevenciji komorbiditeta, to jest pridruženih bolesti, o psihosocijalnoj podršci, higijensko-dijetetskom režimu, odnosno, pravilnoj ishrani i fizičkim aktivnostima, što doprinosi uspešnijem lečenju i kvalitetu života pacijenata – navodi se u saopštenju Opšte bolnice Pančevo.

Pročitajte još  PANČEVO: U Narodnoj bašti zasađen ružičnjak od 65 ruža u obliku pluća, a ovo je simbolika...

Rasprostranjenost psorijaze je 2% u opštoj populaciji, pa se procenjuje da u Srbiji ima oko 140.000 obolelih. Od toga preko 5.000 osoba živi na teritoriji Južnobanatskog regiona.

Oko 20-30% pacijenata ima umereni i teški oblik psorijaze koja se mora lečiti sistemskom terapijom, uključujući biološke lekove.

– Psorijaza je bolest koja osim promena na koži u vidu crvenila, ljuspica i svraba, daje i sistemske manifestacije, i značajno utiče na kvalitet života obolelih, socijalno, emocionalno i profesionalno funkcionisanje. Kod težih oblika psorijaze mogu se javiti pridružene bolesti kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja, metabolički sindrom, psorijatični artritis, zapaljenske bolesti creva. Zbog izraženih promena na koži, pacijenti se suočavaju sa stigmatizacijom jer se psorijaza još uvek smatra zaraznom bolešću, što dovodi do izolovanosti, anksioznosti i depresije pacijenata. Važno je naglasiti da psorijaza nije zarazna, već predstavlja hronično nezarazno autoimunsko oboljenje i nema potrebe da se ljudi boje kontakta sa pacijentima koji imaju psorijazu – navode lekari Opšte bolnice Pančevo.

Pročitajte još  DOM ZDRAVLJA: Ambulanta „Novi Svet” se privremeno seli

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: