TRAJE „ETNO GLAS“: Čuvare tradicije iz cele Srbije pesma okupila u Pančevu (FOTO, VIDEO)

Prvo pevačko veče festivala „Etno glas“, koji se u Pančevu realizuje po 21. put od 3. do 8. novembra, održano je u subotu, 6. novembra, u dvorani „Apolo“.

Prethodnih dana otvorena je izložba „Oglavlja žena tradicionalnih kultura Južnog Banata” u holu Gradske uprave, koja će moći da se pogleda do 8. novembra; priređena je etnografsko-likovna radionica „Ornamenti i motivi”, a u petak, 5. novembra, u Domu vojske koncert su održali folklorni ansambli iz Pančeva, Obrenovca i Nove Pazove.

Za same pevačke susrete, koji predstavljaju okosnicu festivala „Etno glas”, rezervisani su subota i nedelja.

Brojna publika imala je priliku da u dvorani „Apolo“ čuje odlične izvođače iz različitih krajeva Srbije, koji su pokazali ne samo da poseduju izuzetan talenat, već i da sa mnogo ljubavi i posvećenosti proučavaju, neguju i čuvaju od zaborava stare narodne pesme koje svedoče o bogatoj tradiciji ovih prostora.

Svi izvođači predstavili su sa po dva bloka pesama.

Od Bačke do Crne Gore i nazad

Koncert su svojim nastupima otvorile dve pevačke grupe iz sela Sivac u Bačkoj. Grupa „Bosilje” formirana je pre više od deset godina tako što su se iz tadašnjeg folklornog ansambla najpre izdvojile četiri članice da bi se grupa kasnije proširila.

Do sad su objavile dva diska sa pesmama iz Bačke, a pre svega iz svog sela. Način na koji se njihovi glasovi stapaju u gotovo nadnaravan zvuk prisutne u „Apolu” ostavio je bez teksta.

 

Grupa „Bjelasica”, koja kao i „Bosilje” pripada Doma kulture Sivac, osnovana je 2005. godine i čine je žene kolonistkinje iz Crne Gore, iz okoline Bijelog Polja, odnosno iz okoline Bjelasice, zbog čega je grupa i dobila taj naziv.

One neguju pesme Srba kolonista iz Crne Gore koji su doseljeni u Vojvodinu, pa su se te numere našle i na repertoaru koji je imala priliku da čuje publika u Pančevu.

Spoj umetnosti, tradicije i humora

Muška grupa pevača OKUD-a „Sveti Sava” iz Nove Pazove predstavila je jednu svadbenu pesmu na bas iz Like i graničarsku pesmu na bas iz Srema.

U drugom bloku, publika je bila oduševljena njihovom izvedbom ljubavne pesme na bas iz užičkog kraja „Sinoć prođoh sokakom kroz selo” i pesme Srba sa Korduna „Ćaća i ja”.

Humor protkan kroz stihove ovih numera lako je kod prisutnih izazvao smeh, a nije izostao ni gromoglasan aplauz kao nagrada za maestralan nastup momaka iz Nove Pazove.

Inače. članovi ove grupe su ujedno i članovi istoimenog folklornog ansambla osnovanog 2002. godine.

 

Iz Užica nešto sasvim drugačije

Ženska grupa pevača Udruženja građana „Era” iz Užica, koja takođe postoji od 2002. godine izvodi pesme novije i starije vokalne tradicije iz užičkog kraja.

Iza sebe imaju jedno audio izdanje „Osu se nebo zvezdama”, a pripremaju i novi CD pod nazivom „Trag”.

Pored odličnog nastupa našu publiku dojmilo je i to što ova grupa nema samo jednog solistu koji izvodi prvi glas, što je najčešće karakteristično za izvorne tradicionalne grupe, već ulogu vodećeg glasa ima više pevača.

 

Makedonski melos

Na pevačkim susretima nastupila je i grupa Centra za afirmaciju makedonske tradicije i posebnosti „Toše Proeski” iz Kačareva. Ovaj centar osnovao je Makedonski nacionalni savet u Srbiji pre 14 godina sa ciljem afirmacije i zaštite makedonske tradicije, folklora, kulture i posebnosti.

„Za mnogo godini, Makedonci” naziv je diska koji je ovaj sastav objavio 2011. godine.

Gosti iz Kačareva su ovog puta izveli dve pesme iz egejske Makedonije.

Domaćini na visini zadatka

Naizmenično su se predstavile i mlada ženska i muška grupa pevača KUD-a „Stanko Paunović” NIS-RNP s kojima već nekoliko godina unazad sarađuje etnomuzikolog Jelena Anđelković. Pevači su izveli pesme iz Bujanovca, Banata, Srema, centralne Srbije, Prizrena i okoline Niša.

 

Zanimljivo je da je 1948. godine, kada je osnovan „Paunović“ zapravo najpre počeo da radi horski ansambl, a tek kasnije je pokrenuta i igračka sekcija ovog društva. Sa pevačima se od samog početka do danas uvek radilo na najprofesionalnijem mogućem nivou, o čemu i svedoče njihovi besprekorni nastupi.

KUD „Stanko Paunović“ NIS-RNP je, u saradnji sa Domom omladine Pančevo ujedno i osnivač festivala „Etno glas“, koji se uspešno realizuje još od 2001. godine.

Šta je na programu u nedelju i ponedeljak?

Nastavak pevačkih susreta predviđen je za nedelju, 7. novembar, kada će koncerti u dvorani „Apolo” biti priređeni u dva navrata.

Od 14 sati, u okviru segmenta „Deca pevaju”, nastupiće:

 • ansambl „Smilje” Kragujevac,
 • podmladak Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva,
 • dečji ansambl nižih razreda, dečiji tamburaški orkestar,
 • frulaški trio KUD-a „Stanko Paunović” NIS-RNP,
 • sviračica na dvojnicama Marina Stevanović iz Paležnice kod Ljiga,
 • orkestar „Bras pilići” Muzičkog centra Pančevo.

Od 18 sati publiku očekuje drugo pevačko veče odraslih. Predstaviće se:

 • „Kosovski Božuri” iz Ribaševine kod Užica,
 • SKPD „Đetvan” Pančevo,
 • MKUD „Petefi Šandor” Pančevo,
 • KUD „Soko” Inđija,
 • KUD „Stanko Paunović” NIS-RNP.

Festival se završava u ponedeljak, 8. novembra, u 18 sati, kada će u galeriji na spratu Doma omladine biti otvorena izložba dečjih radova „Ornamenti i motivi”.

Podrška Grada nije izostala

Ovogodišnji „Etno glas” održava se uz finansijsku podršku Grada Pančeva i u okviru proslave Dana grada.

Otvaranje festivala, foto: Grad Pančevo

Na otvaranju festivala, 3. novembra, u holu Gradske uprave, Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu, istakla je da „Etno glas” zauzima posebno mesto na kulturnoj sceni našeg grada i obećala da će Grad nastojati da i ubuduće zajedničkim snagama sa organizatorima obezbedi razvoj i kontinuitet ove manifestacije.

 

Sufinansirao:

Grad Pančevo

Projekat „Po kulturu autobusom“

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

One thought on “TRAJE „ETNO GLAS“: Čuvare tradicije iz cele Srbije pesma okupila u Pančevu (FOTO, VIDEO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *