TALENAT 21. VEKA: Dimitriju Jociću prva nagrada i nagrada publike na SVETSKOM TAKMIČENJU

Dimitrije Jocić na koncertu u Narodnom muzeju Pančevo

Maturant Srednje muzičke škole „Jovan Bandur” iz Pančeva na odseku za klavir u klasi profesorke Marije Ligeti Balint, Dimitrije Jocić postigao je izuzetan uspeh na prestižnom međunarodnom onlajn takmičenju „Talenti 21. veka” koje se organizuje u Otavi, glavnom gradu Kanade.

Ovaj talentovani mladi pijanista i kompozitor osvojio je za jednu od svojih kompozicija čak dve nagrade: specijalnu nagradu publike i prvu nagradu za kompoziciju, koji mu je dodelio žiri sačinjen od profesora muzičkih akademija iz Londona, Toronta i sa Univerziteta u Teksasu!

Ujedno je i njegova profesorka Marija Ligeti Balint dobila priznanje za rad sa talentom 21. veka.

Foto: 21st-century-talents.com/winners-spring-2022, print screen

Takmičenja organizuje Muzičko udruženje „Pulsar” iz Kanade, sa ciljem da promoviše mlade talente iz celog sveta.

Ono što je posebno neverovatno jeste činjenica da je Dimitrije na ovom takmičenju učestvovao sa svojo prvom zapisanom kompozicijom koja se takođe zove „Pulsar”.

U vreme kada je kompozicija nastala i dobila to ime, 2020. godine, ni Dimitrije ni njegova profesorka nisu znali za ovo američko takmičenje niti za udruženje koje ga organizuje.

Kako kažu, naziv udruženja shvatili su kao znak koju kompoziciju treba da pošalju na takmičenje. Rezultati su pokazali da su bili u pravu.

Mada, ako ste prošlog meseca slušali Dimitrija na otvaranju izložbe slika njegovog oca Nebojše u Galeriji savremene umetnosti ili na koncertu klase Marije Ligeti Balint u Narodnom muzeju, onda znate da je reč o ogromnom talentu, koji bi verovatno isto prošao sa bilo kojim drugim svojim delom.

Evo kako je bilo u Narodnom muzeju, gde je izveo svoju kompoziciju „Rotor”:

 

Kao pobednik takmičenja, Dimitrije je pozvan da nastupi na svečanoj ceremoniji dodele nagrada i koncertu prvonagrađenih u Kanadi sledeće godine!

Zanimljivu priču o Dimitrijevom talentu i saradnji sa svojim đakom ima njegova profesorka Marija Ligeti Balint.

– Ponosna sam na Dimitrijeve kompozitorske uspehe! U moju klasu je stigao tek u 6. razredu osnovne muzičke škole. Na prvom času mi je rekao da ima svoju muziku. Pomislila sam da su u pitanju neki početnički pokušaji. Svirao je dosta dugo, 15-20 minuta… Toliko me je ponelo da mi je bilo žao što je kraj… Bilo je drugačije od svega što sam očekivala, doneo je jedan novi muzički svet u kome je spojio arhaično i savremeno. Bilo je jasno da će to biti jedna posve neobična saradnja – ispričala je profesorka.

Dimitrije Jocić

Ona je istakla da sa kreativnim mladim ljudima povišene senzibilnosti, kakav je Dimitrije, treba raditi s posebnom pažnjom.

– Sećam se, tada je svirao na našem koncertu klase i oduševio publiku. Posle su usledili i drugi nastupi, pa je na moju sugestiju počeo da snima svoje improvizacije, teme, pa da ih zapisuje. Pomislila sam da bi bilo dobro da neko sa strane proceni vrednost njegovog rada, pa smo našli par interesantnih konkursa i takmičenja na kojima je osvajao prve nagrade. Prvo je bilo smederevsko međunarodno pijanističko takmičenje na kome je osvojio prvu nagradu, pa je usledila pokrajinska nagrada za talente. Onda je bio laureat kategorije na onlajn takmičenju u Moskvi i sad je stiglo i ovo dvostruko priznanje u Kanadi, nagrada publike i prva nagrada žirija – ispričala je Marija Ligeti Balint.

Marija Ligeti Balint, foto: privatna arhiva

Pančevo je odavno poznato kao rasadnik talenata koji postižu evropske i svetske uspehe na različitim poljima. Dimitrije je bez sumnje jedan od njih, ali kada uzmete u obzir da je ovaj momak izuzetno mlad i da je njegova karijera tek na početku, a već je oduševio svet svojim stvaralaštvom, možete li uopšte da naslutite kakav je blistav put pred njim? Zapamtite to ime, tek ćemo se mi ponositi našim Dimitrijem.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.