SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O DIJABETESU: Čuvajte se nevolje sa slatkim imenom

Кada bi sve osobe na svetu koje u ovom trenutku boluju od dijabetesa živele u jednoj državi, ta država bi bila treća najmnogoljudnija zemlja na svetu – odmah posle Kine i Indije, a ispred SAD-a! Na svakih 10 sekundi dve osobe na planeti razbole se od dijabetesa, a jedna osoba umre zbog komplikacija ove teške bolesti.

Lek za dijabetes još uvek nije pronađen, ali se bolest, srećom može obuzdati uz svakodnevnu terapiju, redovno praćenje, zdrav način života i stalno učenje o svim segmentima oboljenja.

Ovaj tekst objasniće vam na jednostavan način sve što treba da znate o dijabetesu, o simptomima koji ga prate i načinima da izbegnete ove zdravstvene probleme, ali i da ih lečite ukoliko se jave. Tekst je prvenstveno namenjen gluvim i nagluvim osobama i deo je projekta „Tišinom ću ti reći”.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Prema zvaničnim izveštajima, svaka jedanaesta odrasla osoba na svetu, odnosno 460 miliona ljudi ima dijabetes, a očekuje se da će broj obolelih do 2045. godine dostići 629 miliona.

U Srbiji, kao i u razvijenim zemljama u svetu, dijabetes je peti vodeći uzrok smrtnosti i peti uzrok opterećenja bolešću. U našoj zemlji oko 3.500 osoba svake godine umre od ove bolesti. Procenjuje se da je gotovo polovina obolelih u Srbiji starija od 65 godina, ali i da oko 38% osoba sa tipom dijabetes 2 nema postavljenu dijagnozu i ne zna za svoju bolest.

Nažalost, dijabetes se često otkriva slučajno, kada je bolest uznapredovala. Statistički podaci govore da gotovo trećina pacijenata u Srbiji već ima jednu ili više kasnih komplikacija u trenutku postavljanja dijagnoze.

Šta je dijabetes

Dijabetes je hronična bolest koja se javlja kada pankreas više nije u stanju da proizvede insulin, ili kada organizam ne može adekvatno da iskoristi postojeći insulin – hormon koji pomaže da glukoza uđe u ćelije, u svrhu proizvodnje energije.

Tako dolazi do povećanog nivoa glukoze u krvi (hiperglikemija). Dugoročno visok nivo glukoze u krvi dovodi do oštećenja tkiva različitih organa. Ukoliko se ne leči, dijabetes može dovesti do ozbiljnih komplikacija, kao što su slepilo, amputacija, insuficijencija bubrega, infarkt i moždani udar.

Tipovi bolesti

Postoje dva osnovna oblika dijabetesa. Ozbiljniji, ali ređi oblik – tip 1 nastaje kod dece i ponekad kod mlađih osoba, najčešće pre 35. godine. Smatra se da je njegov uzrok autoimuni poremećaj u kome imuni sistem uništava ćelije gušterače koje proizvode insulin. Bolest nastaje naglo, a terapija injekcijama insulina počinje odmah nakon dijagnoze i mora se sprovoditi celog života.

Daleko veću pretnju predstavlja tip 2, koji je svuda, pa i u Srbiji narašireniji. On se uglavnom javlja postepeno i to posle 40. godine i često ga prati gojaznost. Кod ove vrste dijabetesa lučenje insulina je smanjeno ili ga ima dovoljno, ali on ne deluje, jer su ćelije otporne na njega.

Za lečenje je najčešće dovoljna dijeta, kod jedne trećine obolelih i oralni lekovi, a kod trećine se daje insulin. Faktori rizika za šećernu bolest tipa 2 su prekomerna težina, nezdrava ishrana zasnovana na mnogo masnoće i šećera, nedovoljno kretanja, genetsko nasleđe, te prethodna šećerna bolest u trudnoći.

Gestacijski dijabetes manifestuje se povišenim nivoom glukoze u krvi tokom trudnoće. On se razvija u jednoj od 25 trudnoća širom sveta i povezan je sa rizikom od pojave različitih zdravstvenih problema majke i bebe. Obično nestaje nakon trudnoće, ali žene sa GDM i njihova deca su u povećanom riziku za razvoj dijabetesa tipa 2 kasnije tokom života.

Ukoliko imate dijabetes, obavezno bi trebalo da budete pod lekarskim nadzorom. Na sreću, postoji i mnogo toga što možete da uradite sami kako biste olakšali ovo oboljenje.

Rani znaci dijabetesa

Mogući simptomi dijabetesa melitusa jesu:

  • preterana žeđ i suva usta (može biti prvi simptom bolesti, zajedno sa učestalim mokrenjem);
  • umor, slabost, lako zamaranje;
  • glad;
  • zamagljen vid (ako se ne leči, dijabetes može izazvati trajno oštećenje vida);
  • gubitak težine;
  • osećaj trnjenja nogu i ruku, peckanje u stopalima, mravinjanje;
  • problemi s kožom: suva koža, svrab, tamnija koža na vratu ili pazuhu;
  • sporo zarastanje rana i infekcija.

Pazite na ishranu

Pošto ono što jedete najviše utiče na nivo šećera i insulina u krvi, hrana je glavni krivac koji pokreće, pogoršava ili pak reguliše dijabetes. Stoga, ako ste gojazni, znajte da je vođenje računa o telesnoj težini značajan element kontrole dijabetesa.

Bilo da želite da izbegnete dijabetes ili da ublažite simptome ove bolesti, važe ista pravila ishrane. Jedite više ribe, mahunarki, zelenog povrća, jezgrastog voća i hrane bogate hromom, kao što su žitarice i brokoli. Za obaranje šećera preporučuju se crni i beli luk i jabukovo sirće.

Dijabetičari treba da izbegavaju hranu koja sadrži šećer ili belo brašno, kao i slatke gazirane ili voćne sokove, mleko i mlečne proizvode, crveno meso i druge namirnice bogate zasićenim mastima ili transmasnim kiselinama. Alkohol i pušenje su isto tako na crnoj listi.

I ovo je važno

Кretanje crpi šećer iz krvi u muskulaturu, pa nivo šećera u krvi tada opada. Preporučuje se da tri puta nedeljno 30 minuta intenzivno trčite, plivate ili vozite bicikl.   

Stres i nedostatak odmora i kvalitetnog sna i te kako mogu uticati na nivo šećera u krvi i probleme sa lučenjem insulina kod hroničnih dijabetičara.

Hormoni poput glukagona i kortizola, koji se izlučuju tokom stresnih trenutaka, uzrokuju porast nivoa šećera u krvi. Jasno je koliko je važno da pronađete način da se opustite, ali i da pružite sebi dovoljno odmora.

Lekovite mahune pasulja

Mahune pasulja gotovo da su nezaobilazan sastojak svih čajeva protiv dijabetesa. One sadrže supstancu arginin koja u organizmu ima slično dejstvo kao insulin. Mahune pasulja dijabetičari mogu koristiti same ili u kombinaciji sa drugim biljkama.

Kuvajte 50 g isitnjenih mahuna pasulja pola sata u pola litre vode, pa ostavite da odstoji poklopljeno 3 sata. Procedite i popijte tokom dana iz tri puta – pola sata pre svakog obroka.

Preproučuju se i čajevi od crnog duda, piskavice, hajdučke trave, sladića, maslačka, borovnice ili peršuna.

Pomaže i jabukovo sirće

Pokazalo se da jabukovo sirće značajno utiče na reakciju organizma na šećere i poboljšava insulinsku osetljivost. Dodajte jabukovo sirće prelivima za salate ili razmutite 2 kašike u 2,5 dl vode, pa popijte.

Probajte i ovaj lek: pomešajte 1,5 l mineralne vode, 0,5 l jabukovog sirćeta i 33 g karanfilića. Ostavite da odstoji na svetlosti 14 dana, a zatim konzumirajte po jednu rakijsku čašicu svako jutro na prazan želudac.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Tišinom ću ti reći” Udruženja „Pančevački omladinski centar“. Projekat je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *