DECA ZA PONOS: Pančevački srednjoškolci briljirali na takmičenju „Pandebata”

pandebata žiriNakon pet sati takmičenja, tim „Platon“, koji su činili Natalija Mitić i Aleksandar Stefanović, učenici drugog i trećeg razreda Gimnazije „Uroš Predić“, pobedio je na takmičenju u debatovanju „Pandebata” održanom u subotu, 21. januara, u svečanoj sali Narodnog muzeja.

Takmičenje je organizovalo Udruženje MC „Karika, umetnost nauka“ u saradnji sa Regionalnim centrom za talente „Mihajlo Pupin“ i Narodnim muzejom, a pokrovitelj je bio Grad Pančevo.

Tokom subotnjeg popodneva i večeri održano je ukupno jedanaest debatnih duela – deset u grupnom delu i jedan finalni, a učestvovalo je pet parova. U svakom duelu oni su debatovali o dve teme: jednoj lokalnoj i jednoj temi od opšteg značaja. Svaki tim je imao zadatak da brani stav „za”, odnosno „protiv” bez obzira na to šta stvarno misli o datoj temi.

Sve što su oni imali da kažu budno su pratili, ocenjivali i komentarisali članovi stručne komisije: Vanja Jekić, Nikola Koneski, Milan Stojanović i Uroš Krčadinac.

pandebata zdravo pančevo

Neka od pitanja o kojima su mladi debatovali su sledeća:

  • Da li je opravdano poskupljenje ugostiteljskih, saobraćajnih i svih drugih usluga u državi?
  • Da li u škole treba uvesti uniforme?
  • Da li Pančevo treba pripojiti Beogradu?
  • Da li treba zakonom dozvoliti eutanaziju?
  • Da li glavna autobuska stanica treba da se izmesti iz centra na periferiju?
  • Da li bi trebalo da radna nedelja ima četiri dana?
  • Da li bi sa ulica Pančeva trebalo u potpunosti ukloniti pse lutalice?

O mnogim od ovih pitanja „debatuju” i građani Pančeva u različitim grupama na Fejsbuku, ali srednjoškolci su pokazali da se te debate mogu podići na daleko viši i civilizovaniji nivo. Koji god stav da su branili, izneli su argumente potkrepljene znanjem i dobrom informisanošću o temi, uvažavajući pritom protivničku ekipu i pokazujući lepe manire čak i tokom žestoke odbrane svojih stavova.

– Naš cilj je bio da kroz „Pandebatu” srednjoškolci na bolji, lakši i zanimljiviji način uče i vežbaju ono što se smatra, između ostalog, jednim od najvažnijih delova nauke: suočavanje dva različita mišljenja, odnosno tumačenja, zatim da steknu određena znanja i razumevanja o okruženju u kojem su rođeni, žive ili se školuju posredstvom jedne vanškolske aktivnosti, da razvijaju veštine govorništva i javnog nastupa, da shvate značaj debatovanja i da steknu iskustvo pravilnog debatovanja u kojem se poštuju sagovornici, organizatori, tema itd – objasnila je Vanja Jekić iz MC „Karika, umetnost, nauka”.

pandebata takmičenje u debatovanju pančevo

Ovo je, inače, drugi put da se u Pančevu održava ovakvo takmičenje, pri čemu ga je prošle godine samostalno organizovala Grupa za istoriju Centra za talente „Mihajlo Pupin”. Veliko interesovanje učesnika i odlična organizacija doprineli su tome da ovog puta čitav događaj dobije podršku Grada.

Sudeći po onome što se u subotu moglo videti u Narodnom muzeju, ekipa iz MC „Karika, umetnost, nauka” je i ovog puta dokazala da je tu podršku i te kako zaslužila.

Takmičari su ove godine bili toliko dobri da je jedan poen odlučio ko će ući u finale, a potom je takođe jedan poen odredio i pobednike: tim „Platon“.

Drugo mesto je zauzeo tim „Jetra“, koji su činile Natalija Gavrilović i Petra Roknić, učenice Filološke gimnazije, odnosno „Tehnoarta” u Beogradu. Zanimljivo je da su Aleksandar Stefanović iz pobedničkog tima i obe članice grupe „Jetra”, Natalija i Petra, i prošle godine učestvovali na ovom takmičenju i takođe se plasirali u finale.

Komisija je pohvalila i ostale takmičare, inače učenike Gimnazije „Uroš Predić”:

  • Nataliju Katnić i Stefana Kundakovića (tim „Firmetina“),
  • Mihajla Atanasova i Miloša Markovića (tim „013“) i
  • Lanu Repak i Nemanju Kragovića (tim „Marićevi genijalci“).

pandebata debatovanje pančevo

– Bilo je pravo zadovoljstvo pratiti nastupe naših ovogodišnjih takmičara i beležiti njihove odlične argumente. Neki od tih argumenata su u više navrata bili toliko jaki da su oborili s nogu i nas u komisiji. U tim slučajevima protivnički tim nije imao nikakve šanse da pronađe dovoljno snažan kontraargument koji bi anulirao ono što su protivnici izneli. Upravo to je doprinelo da ovogodišnja „Pandebata” prođe i bolje nego što smo očekivali – rekao je nakon takmičenja Nikola Koneski.

Pored jakih argumenata, na komisiju je utisak ostavilo i to što su svi takmičari bili mlađi srednjoškolci, koji su, uprkos svojim vrlo mladim godinama i te kako imali šta da kažu na sve zadate teme.

– Prijatno smo iznenađeni pojedinim učesnicima, a koliko su oni bili dobri dovoljno govori to što je bilo više nego tesno i u polufinalu i u finalu. Iako je reč o učenicima nižih razreda srednje škole, oni su se veoma lepo snašli s temama koje uopšte nisu bile lake, ali su važne pa smo ih uvrstili u „Pandebatu”, trudeći se da ih na adekvatan način prilagodimo uzrastu takmičara. U svakom slučaju, opšti utisak komisije je da je „Pandebata” bila zaista kvalitetna i da je čitavo takmičenje sada podignuto na još viši nivo. Takmičari su bili bolji nego prošle godine. Prošlogodišnje iskustvo je i njima i nama pomoglo da se još adekvatnije spremimo za ovu novu „epizodu” – poručio je Nikola Koneski.

pandebata

On je dodao i da su on i njegova koleginica Vanja Jekić, kao organizatori, rešeni da ovo takmičenje u Pančevu organizuju i narednih godina, s obzirom na topao prijem i veliko interesovanje na koje je ono naišlo kod naših mladih sugrađana željnih da svoje znanje, veštine i talente (kojih im definitivno ne manjka) predstave i na ovaj način.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *