ODRŽAN SAJAM ZAPOŠLJAVANJA: Više od 270 radnih mesta Pančevcima ponudila 32 poslodavca

Nakon dvogodišnje pauze prouzrokovane pandemijom virusa korona, u Pančevu je u četvrtak, 29. septembra, održan Sajam zapošljavanja, jedna od mera kojom Grad i pančevačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje pokušavaju da smanje broj nezaposlenih.

Ponudu poslova izložila su 32 poslodavca, a odziv građana koji su obišli štandove postavljene na Кorzou bio je veoma dobar. Tražili su se različiti profili radnika: traktoristi, agroekonomisti, kasiri, saradnici u osiguranju, magacioneri, industrijski inženjeri u proizvodnji, inženjeri kvaliteta, inženjeri građevine, specijalisti za logistiku, kuvari, konobari, poslastičari, računovođe i drugi.

Na štandu Nacionalne službe za zapošljavanje svi zainteresovani su mogli da dobiju odgovore na pitanja o uslugama i aktuelnim programima te službe, kao i stručne savete u vezi sa pisanjem radne biografije.

Prema rečima Jelene Šinik, v. d. direktorke Filijale Pančevo NSZ, Sajam zapošljavanja je samo jedna od mera koje se sprovode u cilju smanjenja nezaposlenosti.

– Кada govorimo o finansijskim merama, ove godine je bilo aktuelno dvanaest programa. Neki od njih još uvek traju. Programi za koji su lica najviše zainteresovana su programi samozapošljavanja, odnosno otvaranja sopstvenog biznisa, zatim stručna praksa, gde se osposobljavaju mlade osobe i programi za zapošljavanje iz kategorije teže zapošljivih lica, u okviru kojih poslodavci dobijaju određene subvencije za zapošljavanje tih osoba. Ono što je trenutno aktuelno je program „Moja prva plata”. Poslodavci su se za učešće u tom programu prijavljivali u septembru, a sada, u ovoj fazi, prijavljuju se mladi do 30 godina koji žele da se prvi put zaposle odnosno da se osposobe za određeno zanimanje – rekla je Jelena Šinik.

Na sajmu su se okupili svi poslodavci koji su u ovom trenutku u potrazi za radnicima. Ovo je bila prilika da se procedura selekcije skrati, da se potencijalni kandidati na licu mesta upoznaju sa ponudom, da predaju svoje radne biografije na različitim štandovima, ali i da se odmah lično predstave potencijalnim poslodavcima.

– Različiti su profili koji se traže, od elektrotehničara i mašinskih tehničara, preko inženjera, kuvara, konobara do radnika u prodaji osiguranja i drugih profila. Aktuelno je čak 270 različitih pozicija – istakla je Šinik.

Na svečanom otvaranju Sajma prisutnima se obratio i Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

– Grad Pančevo u okviru lokalnog akcionog plana zapošljavanja sprovodi ukupno sedam mera. Jedna od njih je i Sajam zapošljavanja koji nažalost zbog pandemije koronavirusa nismo mogli da organizujemo u prethodne dve godine, ali sada nastavljamo tamo gde smo stali. Osim sajma, među merama koje sprovodimo su i javni radovi, stručna praksa i studentska letnja praksa. Grad dodeljuje i sredstva u iznosu do 500.000 dinarа za one koji pokreću mali biznis. Ukupna sredstva koja su ove godine opredeljena u okviru lokalnog akcionog plana zapošljavanja iznose13,5 miliona dinara. Za ljude koji dobiju sredstva za samozapošljavanje, mi smo obezbedili i pravno-finansijsku pomoć. Pravna pomoć podrazumeva podršku i savete pri registrovanju preduzeća, a Grad obezbeđuje i knjigovodstvenu agenciju koja početnike u biznisu besplatno „prati” 12 meseci – istakao je Čučković.

On je najavio da je u planu da se naredne godine organizuje i mini sajam zapošljavanja za osobe sa invaliditetom.

Njih je trenutno 200 na evidenciji pančevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: