SA PSIHOLOGOM NA TI: Šta kad društvene mreže poremete sistem vrednosti tinejdžera?

Od početka meseca na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Moje mesto” u okviru rubrike „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat Savetovalište za mlade „Moje mesto” realizuje Grad Pančevo, a finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta. Partneri na projektu su Udruženje „Psihogeneza”, Dom omladine Pančevo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin i Udruženje „Pančevački omladinski centar”, koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”.  Osim seansi uživo koje se održavaju u Domu omladine četiri dana u nedelji, dostupno je i onlajn savetovalište, gde  na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza”.

Evo jednog od brojnih pitanja koja su do sada stigla u naše savetovalište. Ukoliko se pronađete u njemu, tu je i odgovor psihologa. 

Pitanje:

Poštovana, obraćam vam se zbog problema sa detetom. Imam sina od 17 godina koji je počeo intenzivno da igra igrice i da svoje vreme provodi na TikToku i drugim društvenim mrežama.

Kada pokušamo da saznamo šta on gleda, ljuti se, ne želi da nam da svoj računar niti telefon.

Suprug i ja primećujemo promenu u njegovom ponašanju, postao je agresivniji, lako plane i često nam upućuje ružne komentare, prebacuje nam da smo nesposobni, da ne zarađujemo dovoljno kako bismo mu priuštili ono što druga deca imaju i sl.

Takođe, vrlo često preti da će se odseliti kada napuni 18 godina i voditi život onakav kakav vode njegovi drugari. Kada pokušamo da pričamo s njim na tu temu, on je ljut, tvrdi da ga ne razumemo i da mu ne dajemo dovoljno novca.

Smatram da smo prosečna porodica, sa prosečnim prihodima i rashodima i da naš sin ima sve što je neophodno za svoj uzrast. Voleli bismo da znamo gde grešimo i na koji način da mu priđemo.

Unapred zahvalni, zabrinuti roditelji

Foto: Canva Pro

Odgovor psihologa

Poštovani, vaš sin je u periodu adolescencije, koji je sam po sebi buran i turbulentan po pitanju mnogo čega. Emocije su intenzivnije, ponašanje impulsivnije, potreba za samopotvrđivanjem i dokazivanjem u društvu sve izraženija. Ovo ne treba da zvuči kao opravdanje za njegove postupke, već je to jedna nova perspektiva iz koje će te posmatrati svog sina i pronalaziti nove načine da mu se približite i ostvarite odnos poverenja.

Kako ste i sami zapazili, uticaj medija, društvenih mreža, kao i igrica veoma je prisutan, ne samo kod njega, već kod većine mladih u tom razvojnom dobu.

Sadržaji koje oni prate, kako na društvenim mrežama, tako i na internetu ili televiziji, veoma utiču na njihovo formiranje slike o sebi, stavova i interesovanja, te stoga treba biti oprezan i kontrolisati šta je ono što dete gleda i čemu pridaje pažnju.

S obzirom na to da je vaš sin fokusiran na materijalne vrednosti i vaše postignuće, vrlo je moguće da sadržaji koje prati imaju veze sa tim, da osobe koje smatra uzorima lako dolaze do novca i statusa. Pokušajte da razgovarate sa njim o pravim vrednostima i o vrednostima koje mu se serviraju putem internet sadržaja, diskutujte o njihovoj prihvatljivosti.

Takođe, možete razgovarati o temi na indirektan način, pitajući ga kakva osoba želi da postane, čemu teži, kako bi to postigao, šta je ono što mu se dopada kod vaših poslova, šta je ono što mu se ne dopada i zbog čega… Uvažite njegovo razmišljanje, bez negativne kritike.

Ukoliko vam se ne dopada način na koji vaš sin razmišlja o svojoj budućnosti, pokušajte da ga navedete da razmisli o posledicama i sopstvenim odgovornostima.

Iz vašeg pisma zapazila sam da su igrice i internet sadržaji dosta prisutni u svakodnevnici vašeg sina. Pokušajte da ga uključite u izvršavanje porodičnih obaveza, predložite mu zajednički izlet ili sportske aktivnosti koje će ga distancirati iz virtualnog sveta.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: