RAZGOVOR S POVODOM: Jaminka Petrović, autorka knjige „Leto kada sam naučila da letim“ po kojoj je snimljen FILM

Jasminka Petrović i reditelj filma Raša Andrić na snimanju, foto: privatna arhiva

Sjajnu vest da je po knjizi „Leto kada sam naučila da letim“ Jasminke Petrović snimljen film sigurno ste ovih dana već čuli. Ova porodična saga, koju je režirao Raša Andrić i za koju je muziku napisao Vasil Hadžimanov, u bioskopima bi trebalo da se nađe već u februaru.

A dok nestrpljivo iščekujemo da knjiga koju toliko volimo „oživi“ na filmskom platnu, Jasminka Petrović je bila raspoložena da za portal zdravopancevo.rs odgovori na nekoliko pitanja koja nas sve interesuju.

Saznali smo iz prve ruke kako je bilo na snimanju filma i kog tačno datuma se očekuje premijera, ali i ne samo to!

Jasminka je sa našim čitaocima podelila (bar) još dve dobre vesti: uskoro iz štampe izlazi novo, specijalno izdanje knjige „Leto kada sam naučila da letim“, kao i jedna posebna poslastica za najmlađu čitalačku publiku.

Jasminka Petrović, foto: privatna arhiva

Imali ste priliku da prisustvujete snimanju filma na Hvaru. Kakav je bio osećaj gledati kako redovi iz vaše knjige oživljavaju pred vama?

– Da, imala sam veliku sreću da prisustvujem snimanju. Ekipa je bila složna, atmosfera vedra i pozitivna, mada se naporno radilo od jutra do mraka i to u jeku pandemije, uz velike mere opreza. Meni je posebno bilo zanimljivo da pratim kako scenografija i kostimografija doprinose građenju likova. Kada sam ušla u kuću nona Luce bila sam zadivljena koliko je uhvaćena atmosfera iz knjige.

Da li ste zadovoljni izborom glumačke ekipe?

– Glumci su maestralni, naročito deca koja su prvi put stala pred kameru: Klara Hrvanović, Luka Bajto i Ema Rogić. Zahvalna sam reditelju Raši Andriću i produkcijskoj kući „Sense” što su ušli u ovaj projekat i na najbolji mogući način oživeli moje književne junake.

Jeste li na kraju pogledali i konačnu verziju filma?

– Videla sam film i veoma sam zadovoljna i srećna. Nadam se da će i verni ljubitelji romana deliti moje mišljenje. Javljeno mi je da će beogradska premijera biti 22. februara. Uskoro će se pojaviti i novo izdanje knjige „Leto kada sam naučila da letim”, sa fotografijama iz filma, takođe u izdanju Kreativnog centra.

Sa snimanja filma – Olga Odanović, Jasminka Petrović, Klara Hrvanović i Luka Bajto, foto: privatna arhiva

To je sjajna vest! Činjenica je da knjigu „Leto kada sam naučila da letim” jednako vole i stari i mladi i da ona već sedam godina, otkako se pojavila, uspešno pronalazi put do srca sve većeg broja čitalaca. U čemu je tajna?

– Dok sam pisala knjigu, meni su pred očima bili neki imaginarni tinejdžeri. Ni sanjala nisam da će doživljaji glavne junakinje Sofije biti zanimljivi i mnogo mlađim i mnogo starijim čitaocima. Još mi je veće iznenađenje što su mi mnogi govorili: „Pa, ti si ovu knjigu pisala o meni. Ovo je moja priča!” Ne znam kako se to dogodilo. Moguće objašnjenje je da sam u toku pisanja ovog romana, najdublje zaronila u sebe i bila spremna da „stavim dušu na papir”. Ovo nije autobiografska priča, ovo je antiratni roman koji pokreće razna pitanja: identitet, opraštanje, odrastanje, ljubav… Glavna junakinja Sofija prošla je kroz bolne trenutke, prihvatila je svoje i vrline i mane, sazrela je i samim tim – naučila da leti.

 

Da li trenutno pišete nešto novo?

– Otkako imam unuke sve više se zanimam za slikovnice. Do sada sam ih napisala tri, ali još uvek učim o ovoj zahtevnoj, delikatnoj i važnoj formi. Ljubav prema knjigama razvija se od malih nogu i zato smatram da slikovnice zauzimaju značajno mesto u kulturi za najmlađe. Trenutno radim knjigu sa ekološkom temom za niže osnovce. Proces pisanja je u toku, pa ne bih mogla ništa detaljnije da kažem o tome.

Pogledajte i trejler za film „Leto kada sam naučila da letim“:

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *