U UTORAK U PODNE: Svečanost na platou Gradske uprave povodom projekta „O-DVA-JA-MO”

Foto: © Canva Pro

Početak projekata „O-DVA-JA-MO” koji se tiče odvajanja kućnog otpada u Pančevu povod je za svečanost koja će biti upriličena na platou Gradske uprave u utorak, 28. marta, u podne. Projekat separacije komunalnog otpada sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i kraljevine Švedske, i to u četiri regiona. Osim Pančeva, uključeni su i Duboko, Srem-Mačva i Pirot.

Cilj kampanje „O-DVA-JA-MO” je da se građani edukuju o tome kako kućni otpad (naročito papir, metal, plastiku i staklo) treba pravilno odlagati, da bi kasnije ovi materijali mogli da se uspešno recikliraju. Ideja je da se kroz promenu navika građana smanje deponije i da tako vremenom životna sredina postane zdravija.

Pročitajte još  PANČEVO: Grad nagradio 55 vukovaca i učenika generacije srednjih škola (SPISAK NAGRAĐENIH)

Pogledajte promotivni video:

 

Da bi se s reči što pre prešlo na dela, Grad Pančevo je kroz ovaj projekat dobio 5.077 plavih kanti u kojima će svako domaćinstvo ubuduće odvajati papir, karton, plastiku i metal. Uz to u Pančevo su stigla i 93 plava kontejnera za istu namenu, 93 kontejnera žute boje za staklo, kao i 2 kamiona za odvoženje separiranog otpada.

Vrednost ovog projekta je preko 451.000 evra, a Grad je od toga obezbedio 15 procenata. Da bi čitav projekat funkcionisao u skladu sa zakonom, u toku je nabavka linije za separaciju otpada, a taj izdatak „pokrivaju” Grad Pančevo i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pročitajte još  IZVEŠTAJ NIS-a O ODRŽIVOM RAZVOJU ZA 2023: Razvoj poslovanja uz doprinos napretku zajednice i zaštiti životne sredine

Kako je najavljeno, na skupu ispred Gradske uprave prisutnima će se obratiti predstavnici Evropske unije, Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Grada Pančeva i JKP-a „Higijena”.

Predviđeno je i da u programu učestvuje i hor „Vokal kids” koji će, između ostalog, izvesti svoju novu pesmu „Reciklaža”, kao i deca iz vrtića i učenici iz osnovnih i srednjih škola, koji će zajedno sa građanima i predstavnicima preduzeća „Higijena” i u saradnji sa predstavnicima Gradske uprave kod gradskog parka, realizovati aktivnosti na temu reciklaže ambalažnog otpada poreklom iz komunalnog otpada.

Organizatori su pripremili i simbolične poklone za građane koji na događaj donesu 5 komada plastične ili 5 komada staklene ambalaže i odlože ih u namenske posude koje će biti postavljene na platou.

Kako će ubuduće funkcionisati razdvajanje otpada u Pančevu pročitajte u nastavku:

Pročitajte još  PANČEVO: Grad nagradio 55 vukovaca i učenika generacije srednjih škola (SPISAK NAGRAĐENIH)

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: