POKLANJAMO KARTE: Jubilarni Ethno.com traje od 22. do 24. septembra, a mi vas vodimo na otvaranje

Dvadeseti, jubilarni Ethno.com festival održaće se od 22. do 24. septembra u dvorani Kulturnog centra Pančeva, a program koji su organizatori pripremili i po kvalitetu i po raznovrsnosti dostojan je velikog jubileja. Biće to prava poslastica za sve ljubitelje etno zvuka, ali neće ništa manje uživati ni poklonici džeza, rokenrola, world music-a, niti oni koji jednostavno vole da uživaju u dobroj muzici bez obzira na pravac.

Prve večeri čekaju vas nastupi Pjevačke družine Svetlane Spajić i Ansambla Renesans, drugo veče rezervisano je za EJO/Ethno Jazz Orchestra i Vasil Hadžimanov bend, dok će festival treće večeri zatvoriti sastavi Naked i KAL – Rock´N´Roma. Ulaznice su već u prodaji i mogu se kupiti na blagajni Kulturnog centra. One za prvo i treće veče koštaju po 500 dinara, dok je cena karata za drugo veče 700 dinara.

Kao što ste već od nas navikli, uspeli smo da i ovog puta obezbedimo određeni broj poklon ulaznica za vas, pa će tako najsrećniji među vama imati priliku da na svečano otvaranje i koncerte koji su na programu prvog dana odu besplatno.

U saradnji sa organizatorom festivala, a to je Kulturni centar Pančeva, delimo po dve ulaznice za troje naših najbržih čitalaca koji nam se u subotu, 16. septembra, od 10 sati nadalje jave putem mejla zdravopancevo@gmail.com.

Napišite nam samo da želite karte i ostavite nam ime i prezime, a ukoliko ste bili među prvih troje, javićemo vam se u odgovoru na mejl.

A evo i svih detalja o programu koji vas čeka tokom sva tri dana festivala.

Petak, 22. septembar

U petak u 20 sati, festival će svečano otvoriti Pjevačka družina Svetlane Spajić, u sastavu Svetlana Spajić, Marija Meršnik, Ana Mratinković, Tijana Stanković, i uz specijalnu gošću Olgu Krasojević.

Svetlana Spajić Group, 2009, A.Leko

Pjevačka družina Svetlane Spajić nastala je 2009. godine u Beogradu i već od samog osnivanja počela je da stiče svetsku reputaciju. Tokom prethodne tri decenije Svetlana Spajić usvajala je srpske tradicionalne pesme sa područja Dalmacije, Bosanske Krajine, planine Ozren, zapadne Slavonije, istočne Srbije, rodnog Podrinja…

Svoja znanja delili su sa njom neki od najboljih srpskih tradicionalnih pevača starije generacije sa kojima je Družina nastupala u brojnim prilikama. Grupa će premijerno otpevati i pesme sa područja Korduna, zapadne Slavonije i jugozapadne Srbije.

Iste večeri od 21.20, na programu je koncert Ansambla Renesans, koji je osnovan 1969. godine u Beogradu. Reč je o najstarijem ansambl za ranu i tradicionalnu muziku, ne samo na području bivše Jugoslavije, nego i u Evropi.

Renesans, foto: El Gvojos

Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi ovog ansambla su razvili izuzetno bogat repertoar koji obuhvata muzičku baštinu srednjeg veka, renesanse i baroka. Značajan deo u repertoarskoj politici Renesansa zauzima istraživanje i predstavljanje muzičke baštine Srbije.

Subota, 23. septembar

Druge festivalske večeri, u subotu, 23. septembra, u 20 sati nastupiće EJO/Ethno Jazz Orchestra, a na repertoaru su obrade tradicionalnih pesama Balkana i autorske numere inspirisane fusion jazz-om, afričkom muzikom, muzikom Balkana.

EJO

Svojim prepoznatljivim zvukom EJO/Ethno Jazz Orchestra unosi novu energiju u stare pesme, a autorskim pesmama donosi nešto novo i sasvim drugačije. Sastav je nastao 2015. godine i broji osam muzičara iz Čačka, Subotice, Kosovske Mitrovice, Rume i Beograda.

U drugom delu večeri, od 21.20, na programu je koncert Vasil Hadžimanov benda, u sastavu Vasil Hadžimanov – klavir, klavijature, Rastko Obradović – tenor sax, Miroslav Tovirac – bas gitara, Ratko Dautovski – perkusije i Viktor Filipovski – bubanj.

VHB, foto: Bojan Kovačević

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, progressive, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja jedinstven pristup džez muzici.

U proteklih 20 godina Vasil i njegov bend s velikim uspehom sviraju svoju muziku na koncertima i muzičkim festivalima širom sveta. Sva izdanja i muzika VH benda su u Srbiji proglašena za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Nedelja, 24. septembar

Poslednje festivalske večeri, 24. septembra u 20 sati nastupiće sastav Kal – Rock´N´Roma.

Njihov ritam je nastao kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, popom donosi jedan sasvim nov i originalan zvuk koji se prima od prvog do poslednjeg akorda.

Kal

Grupa je nastala 1996. godine. Od tada do danas su odsvirali preko hiljadu koncerata u inostranstvu, a učestvovali su i na svim značajnim evropskim festivalima.

Dragan Ristić, gitarista i frontmen grupe se, osim muzikom, bavi i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom.

Koncert sastava Naked, od 21.20, zatvoriće 20. Ethno.com. Sastav je osnovan u Beogradu 2006. godine i odmah je privukao pažnju lokalne publike i izdvojio se na muzičkoj sceni Srbije zahvaljujući slojevitom i energičnom muzičkom izrazu, prijemčivim, istovremeno intrigantnim autorskim kompozicijama, te kompaktnom, uigranom svirkom.

Naked, foto: Nemanja Đorđević

Stil benda je složen, neusiljen, sliven. Elementi balkanskih tradicija, sa primesom mediteranskih, afričkih i istočnoevropskih tradicija, u sinergiji sa osobenostima džez, fank, rok, fri muzike i puno improvizacije – sve to zajedno stvara prepoznatljivi Naked-zvuk.

Kao što smo već naveli, festival se održava u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, a pokrovitelj je Grad Pančevo.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *