PANČEVO: Završena nova zgrada Zavoda za javno zdravlje, evo kako je unutra

Radovi na izgradnji nove zgrade u kojoj će biti smešten Zavod za javno zdravlje Pančevo konačno su privedeni kraju. Objekat od 2.500 kvadrata, u koji je uloženo oko 260 miliona dinara, čeka upotrebnu dozvolu i očekuje se da će do kraja godine Zavod tu biti preseljen i da će konačno u svojim prostorijama, sa svim službama na jednom mestu, nastaviti da obavlja sve svoje delatnosti.

Danas je gradska menadžerka Maja Vitman, u pratnji direktorke Zavoda, prim. dr Ljiljane Lazić, obišla novu zgradu, istakavši da je sada rešen višedecenijski projekat od značaja za ceo Južni Banat koji je godinama bio, kako je Vitman rekla „kost u grlu” i „simbol korupcije i lošeg vođenja od strane prethodne vlasti”.

– Imajući u vidu važnost ovog objekta koji je građankama i građanima sa cele teritorije Južnog Banata, a i šire od velikog značaja, urađena je revizija tadašnjeg projekta i konstatovan je niz neispravnosti. Zbog nedostatka sredstava od strane tadašnjeg Fonda za kapitalna ulaganja, radovi na izgradnji objekta su obustavljeni i on je konzerviran 2014. godine. Objekat Zavoda je od višestrukog značaja za grad Pančevo, jer Zavod pokriva celu teritoriju Južnog Banata i ima veliku ulogu koja se naročito pokazala u periodu pandemije kovida 19. Uz podršku Vlade Republike Srbije, putem Ministarstva za javna ulaganja, u potpunosti je finansirano izvođenje radova kao prioritetna investicija. Poznato je da smo sa Kancelarijom za javna ulaganja imali potpisan ugovor za finansiranje radova 2019. godine, koji je raskinut aprila 2020. zbog vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa korona, te smo 2022. ponovo ušli u program, i grad je raspisao tender, a potom potpisao i ugovor za izvođenje radova – podsetila je Vitman.

Pročitajte još  PANČEVO: Obeležen Dan bezbednosti motociklista, a noć uoči akcije teško povređen vozač motora (23) u centru grada

Ona se osvrnula na činjenicu da su radovi na objektu počeli pre 16 godina, da su trajali u kontinuitetu do 2011, a obustavljani su dva puta.

– Drugi put su radovi obustavljeni februara 2013. godine zbog nepropisnog vođenja gradilišta i nedostatka sredstava od strane tadašnjeg Fonda za kapitalna ulaganja kako bi se objekat kompletno završio. U to vreme radove su izvodile firme „Montera“ i „PMC Inženjering“. U cilju zaštite od propadanja, 2014. godine Grad Pančevo je konzervirao objekat, imajući u vidu da je veliki broj razne opreme i uređaja instaliran. U cilju usaglašavanja sa izmenom Zakona o planiranju i izgradnji i propisima, urađen je nov projekat za građevinsku dozvolu koju smo dobili oktobra 2022. godine za rekonstrukciju i dogradnju objekta. U međuvremenu, bavili smo se i rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa i u saradnji sa svim korisnicima u blokovskom delu zdravstvenih objekata, uradili smo i preparcelacije. Odvojili smo parcelu za potrebe Zavoda, ali i za Dom zdravlja, Opštu bolnicu Pančevo i Srednju medicinsku školu „Stevica Jovanović“ – rekla je Vitman.

Pročitajte još  PRAZNIK VINA I MUZIKE: Večeras počinje „Pančevo Wine Weekend”

U međuvremenu su u novom objektu srušeni određeni zidovi i formirane su nove celine, a ugrađeni su i lift i rampa za potrebe osoba sa invaliditetom.

– Zbog promene u tehnologiji koja je nastupila tokom pandemije, novom građevinskom dozvolom obezbedili smo prostorije za PCR testove i reorganizovali prostor u skladu sa novim pravilnikom. Izgradili smo i novu internu saobraćajnicu sa prilaznim putem, kao i protivpožarni prilaz i parking mesta za potrebe korisnika usluga Zavoda. Ovim putem smo omogućili samostalno i nezavisno funkcionisanje Zavoda. U radove smo ušli 18. novembra 2022. godine sa rokom završetka od 360 dana. Međutim, zbog prerastanja Kancelarije za javna ulaganja u Ministarstvo za javna ulaganja i izmene u radu Republičke skupštine, radovi su Aneksom 1 Ugovora produženi za još 140 dana. Svakako, u skladu sa Ugovorom, radovi su završeni 31. marta, a ugovorena vrednost radova Aneksom 2 Ugovora iznosi oko 260 miliona dinara – rekla je gradska menadžerka.

Zavod za javno zdravlje Pančevo svojom delatnošću pokriva teritoriju celog Južnobanatskog okruga za svih 8 opština sa ukupno oko 275.000 stanovnika. U novoj zgradi, koja ima površinu oko 2.500 kvadrata, biće postavljene dve laboratorije, mikrobiološka i hemijska, po svim propisanim savremenim standardima.

Pročitajte još  PANČEVO: Požar u garaži na Kotežu 2 pod kontrolom

– Završetkom ovih radova ispravlja se istorijska nepravda prema ovoj zdravstvenoj ustanovi koja svojom delatnošću i brigom za zdravlje građana pokriva teritoriju celog Južnobanatskog okruga, a nikad nije imala namenski sagrađenu svoju zgradu. Ono što nam sada predstoji po ugovoru jeste potpisivanje Zapisnika o završenim radovima u vezi sa primopredajom, u saradnji sa nadležnim Ministarstvom. Za potrebe dobijanja upotrebne dozvole, Komisija za tehnički pregled objekta, zajedno sa stručnim nadzorom i odgovornim izvođačem, izvršiće pregled izvedenih radova na objektu i ispitivanja instalacija i opreme koje su ugradile sertifikovane firme, kako bi objekat dobio pozitivno mišljenje Komisije za tehnički pregled na osnovu koga će biti izdata upotrebna dozvola. Kada se to dogodi, objekat će biti pušten u rad. Podstanarski život Zavoda za javno zdravlje Pančevo će tako, nakon 16 godina, biti konačno rešen na radost zaposlenih, ali i svih budućih korisnika – rekla je, između ostalog, Maja Vitman.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: