PANČEVO: U toku radovi na gasifikaciji kotlarnice u OŠ „Sveti Sava“

U Osnovnoj školi „Sveti Sava” u Pančevu počeli su radovi na gasifikaciji kotlarnice. Radove je obišla gradska menadžerka Maja Vitman, koja je tom prilikom precizirala da će se raditi kompletna rekonstrukcija kotlarnice, u građevinskom smislu, radi prilagođavanja protivpožarnim zahtevima.

– Radovi obuhvataju i ugradnju kompletno nove mašinske opreme uz zamenu kotla, gorionika i gasne rampe i uz povezivanje sa neophodnom automatikom. Ovaj projekat je deo naše šire vizije, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života građana kroz primenu ekološki prihvatljivijih energenata, kao što je zemni gas. Projekat je samo još jedan u nizu onih koje smo realizovali u cilju unapređenja uslova obrazovanja, ali i ugodnijeg boravka u školi, kako dece, tako i zaposlenih – rekla je Vitman.

Pročitajte još  OVOG VIKENDA U PANČEVU: Na 22. KARNEVALU nastupaju Alen Islamović i „Galija”

Postojeća kotlarnica koja pripada kompleksu škole izgrađena je 1991. godine.

– Nakon što je devedesetih godina gasificirana Mesna zajednica Mladost, izgrađen je gasni priključak i postavljena merno-regulaciona stanica na objekat kotlarnice sa namerom da se on priključi na distributivnu gasnu mrežu. Međutim, tehnička dokumentacija i radovi koji su izvedeni nisu bili urađeni prema tehničkim zahtevima distributera gasa, pa je bilo nemoguće staviti priključni gasovod u funkciju. Grad Pančevo je 2021. godine pokrenuo aktivnosti na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju priključka i uvođenje gasa u objekat kotlarnice prema tada važećoj zakonskoj regulativi. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine u iznosu od 8,5 miliona dinara i sredstvima grada Pančeva u iznosu od 10 miliona dinara, omogućeno je i izvođenje radova. Priključni gasovod će se delom izmestiti, a delom zameniti i postaviće se nova merno-regulaciona stanica, što će omogućiti znatne uštede i lakšu regulaciju temperature u kompleksu škole. U objekat će biti postavljena posebna oprema za detekciju gasa i sistem dojave požara, što će izuzetno povećati bezbednost kako dece tako i zaposlenih u školi – rekla je Maja Vitman.

Pročitajte još  U PANČEVU OD 13. DO 16. JUNA: „Klasik fest” u znaku broja 13

Direktor OŠ „Sveti Sava“ Ivan Veličković je izrazio zadovoljstvo što će škola sledeće grejne sezone umesto lož ulja, koristiti zemni gas, štedeći tako resurse i doprinoseći očuvanju životne sredine. Tom prilikom zahvalio se i gradskoj vlasti na uloženim naporima da se projekat izvede u što kraćem roku.

Prema rečima Maje Vitman, do 1. oktobra bi svi radovi trebalo da budu završeni, kako bi kotlarnica i sistem grejanja u školi bili spremni za novu grejnu sezonu.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: