PANČEVO: Svečano otvoreno 20. Bijenale umetnosti (FOTO)

Jubilarno 20. Bijenale umetnosti u Pančevu pod nazivom „rafinerijamanastir” svečano je otvoreno 27. maja u Narodnom muzeju Pančevo, a ovom događaju prisustvovao je veliki broj umetnika i ljubitelja umetnosti iz našeg grada, Srbije i inostranstva.

Na ceremoniji otvaranja je kustoskinja dr Maja Ćirić prisutnima objasnila koncept ovogodišnjeg Bijenala:

– Kada pomislim na prvi odlazak u Manastir Vojlovica, koji opstaje uprkos pretnji koju Rafinerija godinama izaziva, pomislim i kako bi trebalo podići vidljivost tog fenomena. Neću zauzimati stranu, neka svako za sebe kaže da li je za Rafineriju ili manastir, ili u svom životu kultiviše i malo Rafinerije i malo manastira.

Narodni muzej

Maja Ćirić je rekla i nešto više o tome kako je birala radove za Bijenale:

– Želela sam da predstavim umetnike sa premijernim radovima, sa radovima koji nisu bili mnogo distribuirani u drugim prostorima. Umetničke prakse koje ovde možete da vidite su veoma sveže, raznolike su. One se kreću od spektra realizma do apstrakcija i potpuno novih tehnologija, umetničkog istraživanja. Naravno, radovi ne odgovaraju direktno na simbole rafinerije i manastira, to bi bilo suviše lako i banalno, već se u indirektnom smislu referiraju na njih i na neki način ukazuju na novi put. Ovde su prikazana umetnička istraživanja, formalne prakse koje imaju konceptualnu podlogu.

Ona je s prisutnima podelila podatak da vodi poreklo iz našeg grada i da zbog toga oseća Pančevo kao deo svoje lične priče.

– Volela bih da u budućnosti ovo Bijenale još više zasija, da postane važna tačka na putu svakog umetnika. To je moja rođendanska želja Bijenalu: da sve više raste i da u njemu učestvuje što više zanimljivih ljudi – poručila je Ćirić.

dr Maja Ćirić, Marija Jević i Ivana Markez Filipović

Bijenale je otvorila Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu.

– Umetnost nudi prostor u kome duh može da diše, rekao je Džon Apdajk. Umetnost svakako nije puko reprodukovanje okoline. Uči nas da budemo bolji, menja naše poglede i tera nas da promišljamo. Pančevačko Bijenale u svakom novom izdanju nudi nešto novo. Tera naš duh da diše, otvara nam nove vidike. Pančevo ima privilegiju da ima ovo Bijenale, a Grad obavezu da podrži i sačuva Bijenale za generacije koje dolaze.

Tokom večeri otvaranja izvedena su i tri performansa, uz jednu filmsku projekciju.

U Svetosavskom domu svoj performans „Potential Energy” izveo je danski umetnički duo Heselholt i Majlvang (Hesselholdt & Mejlvang).

Svetosavski dom
Heselholt i Majlvang

U Bioskopu „Vojvodina” je performans „Bologna St. 173” izvela Muna Musi iz Eritreje, a u zgradi SK12 rumunska umetnica Katinka Malajmare predstavila se performansom „Best Boy Electric”.

Program otvaranja završen je projekcijom filma „Popcorn” umetnika Adrije Žulije iz Španije, u Kulturnom centru Pančeva.

Bioskop „Vojvodina” – Muna Musi
Bioskop „Vojvodina”
Zgrada SK12
Zgrada SK12

U ponedeljak, 30. maja u 19 sati, u okviru pratećeg programa Bijenala, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće izveden participativni performans „Terms of Service Fantasy Reader“ Darije Medić. Ovo delo je, kako je objasnila umetnica „javna proba dramatizacije ugovora o uslovima korišćenja sa potencijalom za mikroterapijskim susretom”.

Bijenale će trajati do 27. juna, a zainteresovani će za to vreme moći da pogledaju dela 22 umetnika/ca i kolektiva iz Srbije i 12 iz inostranstva. Partneri Kulturnog centra Pančeva u realizaciji ovogodišnjeg Bijenala umetnosti su: Danish Arts Foundation, Austrijski kulturni forum, Narodni muzej Pančevo, Goethe-Institut Beograd i Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Tradicionalni pokrovitelji manifestacije su Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.