PANČEVO: Otvorena izložba radova polaznika Škole crtanja Doma omladine

Izložba radova polaznika Škole crtanja Doma omladine Pančevo otvorena je u petak, 10. maja, u galeriji u prizemlju Doma omladine. Na otvaranju se okupio veliki broj ljubitelja umetnosti, a svi oni su uživali u velikom broju izloženih radova visokog umetničkog kvaliteta.

Ova izložba dokazala je da u Školi crtanja stasavaju neka velika imena koja će u budućnosti sigurno obeležiti ne samo umetničku scenu Pančeva, već i daleko šireg prostora. No, to nije ništa novo, za četiri decenije postojanja škole, ona je sve vreme i bila svojevrsni rasadnik talenata.

Izložbu je otvorio akademski slikar Zoran Deranić koji već godinama unazad radi sa polaznicima škole:

– Izložba koju danas otvaramo je presek onoga što smo mi radili tokom ove godine. Nisu izloženi radovi svih polaznika, već samo onih koji su želeli da se predstave na ovaj način. U školi smo učili i o tome da polaznici nisu umetnici samo u ateljeu, već i kod kuće, na ulici… To je jedan životni stav, opredeljenje. Oni koji se opredele za umetnost i zavole je, oni onda i naprave sjajne rezultate, kakvi se mogu i videti na zidovima ove galerije. Među izlagačima imamo i nekoliko polaznika koji će ove godine konkurisati na Likovnoj akademiji. Imamo neke koji još ni sami ne znaju da bi mogli da konkurišu za upis na taj fakultet i ja sam zaista prezadovoljan ovom izložbom – rekao je Zoran Deranić.

On je naglasio da se rad u Školi crtanja ne svodi samo na učenje i stvaranje, već je važan segment časova i druženje i razmena iskustava, pa polaznici različitih generacija zapravo čine svojevrsni kulturni klub.

Pročitajte još  PANČEVO: U maturantskom plesu učestvovalo 530 đaka

Na otvaranju izložbe bio je i Čedomir Kesić koji je osnovao i čitav niz godina vodio Školu crtanja Doma omladine i čiji je i sam Deranić bio đak. I on je ukratko prokomentarisao radove koje je imao priliku da pogleda.

– Izloženi radovi su veoma kvalitetni i zaista ne vidim neka slaba mesta. Smatram da ova izložba zaslužuje da se preseli i u neke druge prostore kako bi širi krug ljudi video šta se ovde radi. Uveren sam da ova škola i nadalje vrši pozitivan uticaj na druge vrste umetnosti i na opšti kulturni nivo u gradu – istakao je Kesić.

Najmlađa polaznica Škole crtanja koja je na ovoj izložbi predstavila svoje radove je Sofija Silantieva. Ona ima 11 godina i pohađa peti razred Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu.

Zanimljivo je da se Sofija sa roditeljima doselila iz Rusije u Pančevo pre samo godinu dana, a za razliku od mame i tate, već skoro besprekorno govori srpski jezik. Toliko voli da crta da je gotovo odmah po doseljenju u Pančevo upisala Školu crtanja.

– Krenula sam u Školu crtanja prošlog leta i tada sam bila u grupi sa svojim vršnjacima, a sada već crtam sa starijima od sebe. U uzrastu u kojem sam ja, deca mogu da crtaju šta god žele, dok starija grupa ima zadatke. Uglavnom crtaju modele, samo je model svaki put u drugačijoj pozi. Jednom ili dvaput sam crtala modela, a jednom sam ja bila model – kaže s ponosnom ova devojčica i uz osmeh dodaje da joj se više dopalo da bude model nego da ga crta.

Pročitajte još  OBJEKTIVOM SUBJEKTIVNO: Petu samostalnu izložbu Aleksandra Stojkovića pogledajte do 21. juna

Sofija kaže da podjednako voli sve tehnike i ponosno pokazuje na svoje radove koji to apsolutno i dokazuju.

Sofijin stariji drugar iz Škole crtanja Aleksa Žunić ima 19 godina, završio je srednju Tehničku školu u Beogradu na smeru PTT, a Školu crtanja pohađa tri godine i njegove radove smo na sličnoj izložbi u galeriji Doma omladine mogli da vidimo i prošle godine.

Interesantno je da se ovaj momak pre dolaska u Školu crtanja se nije bavio umetnošću, a mesto među učenicima Zorana Deranića potražio je sasvim slučajno, ako na ovom svetu slučajnosti uopšte postoje.

– Moja priča je pomalo specifična. Sve je počelo tako što sam igrao neke igrice i zbog toga sam u to vreme kupio grafičku tablu i na njoj sam počeo da crtam ilustracije. One su me dovele ovde. Međutim, baš te ilustracije su me potom i kočile u radu, jer ovo je ipak likovni rad, to nije ilustracija. Na početku je zato sve to išlo traljavo… Uozbiljio sam se možda tek pre dve godine i uspeo sam da napravim iskorak i da istinski krenem. U početku mi je rad bio, da tako kažem, mučan, jer nije to uopšte nešto lako, ali ako to voliš, zbog te ljubavi ćeš istrajati – kaže Aleksa.

Ovog mladog umetnika stvaralaštvo je vremenom toliko opčinilo da je prošle godine pokušao da upiše Likovnu akademiju. Nije mu to tada pošlo za rukom, ali nije odustao. Nastavio je da se sprema i ovog juna će ponovo polagati prijemni.

Pročitajte još  G-DRIVE #TAKOMOĆNO KARTING ISKUSTVO: Završena druga trka Otvorenog prvenstva

Zadovoljan je svojim napretkom i radovima koje je predstavio na ovogodišnjoj izložbi, voli sve tehnike i dopada mu se što, kada se zasiti jedne, može da pređe na drugu i na taj način, kako kaže, inspiracija ne može da presuši. Aleksina ljubav prema stvaralaštvu je nešto što se oseti čim se nađete u njegovom društvu, i pre nego što vidite njegove radove. Likovna akademija zaslužuje jednog takvog studenta, pa ovom Pančevcu želimo svu sreću na prijemnom ispitu.

Škola crtanja ima tradiciju dugu više od 40 godina i svojim delovanjem je u velikoj meri oblikovala likovnu scenu ne samo Pančeva, već i daleko šireg prostora. Dodatna prednost škole je u tome što je ona potpuno besplatna.

Polaznici se okupljaju tokom cele godine, tri puta nedeljno: utorkom, sredom i četvrtkom u standardnom terminu od 17 do 20 sati. U program su uključene i izložbe, predavanja i radionice. Trenutno školu pohađa preko 20 polaznika.

Radove sa izložbe možete pogledati i u videu koji sledi:

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: