PANČEVO: Otvoren novi prostor Galerije savremene umetnosti

Novi prostor Galerije savremene umetnosti Kulturnog centra u Pančevu, u Ulici Miloša Crnjanskog 2, otvoren je u danas u prisustvu velikog broja zvanica. Ovo je treći i po svemu sudeći poslednji put da galerija menja svoju adresu.

Naime, Galerija savremene umetnosti je otvorena u jesen 1976. u Štapskoj zgradi na Trgu kralja Petra 8. Taj prostor je 2010. godine vraćen Rimokatoličkoj crkvi, pa je 2011. galerija preseljena u zgradu u Ulici vojvode Živojina Mišića 1.

Međutim, rešenjem državne Agencije za privatizaciju 2015. godine i taj objekat je vraćen starim vlasnicima. Tada je počela potraga za novim prostorom koja je okončana 2022. godine, kada je počela adaptacija lokala u Ulici Miloša Crnjanskog 2, i to bi trebalo da bude trajno rešenje kada je reč o prostoru za Galeriju savremene umetnosti.

Na otvaranju se prisutnima obratila Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu koja je istakla da u novom prostoru započinje i novo doba u pančevačkoj kulturi.

Pročitajte još  POZIV ZA MLADE IZ PANČEVA: Prijavite se za besplatnu školu javnog nastupa, rok 15. maj

– Naša Galerija savremene umetnosti je konačno smeštena tamo odakle je niko neće iseliti. Grad Pančevo se potrudio da obezbedi reprezentativan izlagački prostor kakav naša Galerija i zaslužuje. Nećemo se zaustaviti na ovome, jer umetnost nas čini boljima, pametnijima i zato umetnost mora da se podrži, mora da se neguje i mora da se poštuje. Galerija će postati prostor susreta, dijaloga i stvaralaštva. Njena uloga će biti ne samo da predstavlja umetnike i njihova dela, već i da podstiče na razmišljanje i obogaćuje naše živote. Ovaj projekat je rezultat zajedničkih napora Grada Pančeva i lokalne umetničke zajednice. Želim da se zahvalim svim umetnicima i svim ljudima koji su nesebično pomagali da uspemo da dođemo dovde, svima koji su doprineli realizaciji ove ideje i koji će nastaviti da podržavaju razvoj kulturnog života našeg grada. Galerija savremene umetnosti je otvorena za sve, i nadam se da će postati omiljeno mesto svih ljubitelja umetnosti – istakla je Marija Jević.

Pročitajte još  PRAZNIK VINA I MUZIKE: Večeras počinje „Pančevo Wine Weekend”
Marija Jević
Marija Jević

Goste je pozdravila i Ivana Markez Filipović, urednica programa u Galeriji savremene umetnosti, koja se osvrnula na na istorijat galerije od njenog osnivanja 1976, kada se nalazila u Štapskoj zgradi. Od tada Galerija intenzivno radi na kreiranju umetničkog života u našem gradu.

– U periodu od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog veka postavljene su osnove nekih manifestacija koje se i dan-danas održavaju, poput Salona umetnosti, koji je 1971. pokrenuo Narodni muzej, te Pančevačke izložbe jugoslovenske skulpture koja je tada bila jedinstvena u Jugoslaviji, a vremenom je prerasla u manifestaciju bijenalne umetnosti i koja se 25. maja u Pančevu otvara pod 21. put. Zbog toga je i današnje otvaranje galerije vrlo značajno, jer je to jedan od prostora na kome će se ovogodišnji Bijenale održati – rekla je Ivana Markez Filipović zahvalivši se autorima iz grada Pančeva koji su doprineli bogaćenju fonda Galerije savremene umetnosti, te on danas broji skoro 500 umetničkih dela.

Pročitajte još  DŽUDO: Pet medalja za Dinamo na Kupu cara Konstantina
Ivana Markez Filipović

Na otvaranju je nastupio ansambl „Panartist”, a ispred galerije su umetnici za štafelajima Nikola Dragaš i Nikola Komosar crtali portrete i ilustracije inspirisane novootvorenim prostorom.

Već večeras u 19 sati u galeriji se otvara prva izložba. Ona nosi naziv „Zlatne godine galerije”, a posetioci će imati priliku da vide radove umetnika koji su dobili najveći broj nagrada na Salonu umetnosti Pančeva. To su: Pal Dečov, Milivoje Đorđević, Nadežda Novičić, Nada Onjin Žužić, Milenko Prvački, Vladimir Tomić i Slobodanka Šobota.

Otvaranje novog prostora Galerije savremene umetnosti stiže u pravom trenutku, baš pred otvaranje 21. Bijenala umetnosti koje će se u Pančevu, upravo u organizaciji ove galerije, održati od 25. maja do 25. juna pod nazivom „Ispiranje / Washout”.

Pogledajte još fotografija sa otvaranja:

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: