PANČEVO: Od danas „O-DVA-JA-MO” OTPAD, a evo kako je bilo na svečanosti povodom početka projekta

U Pančevu je danas počela realizacija projekata „O-DVA-JA-MO” koji se, kao što mu ime kaže, tiče odvajanja kućnog otpada u posebne kante i kontejnere predviđene za to.

Povodom početka projekta na platou ispred Gradske uprave u prepodnevnim satima priređena je svečanost kojoj je prisustvovao veliki broj dece iz nekoliko pančevačkih osnovnih i srednjih škola i iz Predškolske ustanove „Dečja radost”, ali događaju su svojim prisustvom na značaju dali ugledni gosti, predstavnici Evropske unije i Ministarstva zaštite životne sredine, te članovi pančevačke lokalne samouprave.

Upravo pomenuto Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi projekat separacije otpada i to uz podršku EU i kraljevine Švedske, a pored Pančeva on se realizuje u još četiri regiona (Duboko, Srem, Mačva i Pirot), odnosno u 17 lokalnih samouprava.

Cilj kampanje „O-DVA-JA-MO” je da se građani edukuju o tome kako kućni otpad (naročito papir, metal, plastiku i staklo) treba pravilno odlagati, da bi kasnije ovi materijali mogli mogli da se uspešno recikliraju. Ideja je da se kroz promenu navika građana smanje deponije i da tako vremenom životna sredina postane zdravija.

Grad Pančevo je kroz ovaj projekat dobio 5.077 plavih kanti u kojima će svako domaćinstvo ubuduće odvajati papir, karton, plastiku i metal. Uz to u Pančevo su stigla i 93 plava kontejnera za istu namenu, 93 kontejnera žute boje za staklo, kao i 2 kamiona za odvoženje separiranog otpada. Kako sve te posude izgledaju moglo se videti danas na platou ispred Gradske uprave.

Inače, vrednost ovog projekta je preko 451.000 evra, a Grad je od toga obezbedio 15 procenata. Da bi čitav projekat funkcionisao u skladu sa zakonom, u toku je nabavka linije za separaciju otpada, a taj izdatak „pokrivaju” Grad Pančevo i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Na današnjem skupu prisutnima su se obratili Dušan Čarkić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine, Džon Glejzbruk, programski menadžer projekta EISP2, Zdenka Miljković, sekretarka za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Grada Pančeva i Mišo Marković, v. d. direktora JKP-a „Higijena”.

Zamenik ministra Dušan Čarkić rekao je da je projekat separacije otpada vredan oko 7 miliona evra, a njime je obuhvaćeno pet regiona i 17 lokalnih samouprava.

– U navedene regione do sada smo isporučili preko 90.000 kanti za odlaganje otpada, 26 kamiona i više stotina kontejnera. Za grad Pančevo opredelili smo blizu 200 kontejnera, preko 5.000 plavih kanti za odvajanje otpada i dva kamiona za prevoz smeća. Ovim projektom želimo da osvestimo građane i da započnemo primarnu separaciju otpada na samom njegovom izvoru da bismo taj otpad smanjili na krajnjim destinacijama, odnosno na deponijama i da bismo ga ponovo koristili kao izvor sirovine – rekao je Čarkić.

Dušan Čarkić

Predstavnik Evropske unije Džon Glejzburk podsetio je da je ovaj projekat počeo 2017. kao deo aktivnosti Ministarstva zaštite životne sredine na razvoju sektora za upravljanje otpadom.

– Ovaj projekat nije zasebna celina već je samo jedan od koraka u uspostavljanju sistema upravljanja otpadom. Ovde u Pančevu danas mogu da vidim savremeni način upravljanja otpadom i dobar odziv građana na akciju. Znak da će ona uspeti jeste, po meni, razumevanje koje su građani pokazali kada je reč o značaju zaštite životne sredine i njihova volja da preduzimaju akcije na tom polju. Isti stav video sam i u gradovima Evropske unije. Mi smo uradili određene analize i zaključili smo da se takozvane novije članice Evropske unije, kao što su Češka i Slovačka, mnogo brže prilagođavaju ovom sistemu od onih starijih poput Nemačke ili Francuske. Takođe verujem da je nivo razumevanja ovih procesa u Srbiji još bolji i da će Srbija biti i još brža u usvajanju ovih aktivnosti.

Džon Glejzburk

Prema rečima Miše Markovića, v. d. direktora JKP-a „Higijena” u Pančevu su kante za razdvajanje otpada prvi put deljene još 2017. godine u Mesnoj zajednici Gornji grad, a sada se akcija širi i na druge delove Pančeva.

– Cilj ovog projekta jeste da krenemo da razdvajamo otpad već u našim domaćinstvima da bi što manje ambalažnog otpada završilo na telu deponije. Kad kažemo ambalažni otpad, tu podrazumevamo papir, karton, PET ambalažu, plastiku, metalne limenke i drugu metalnu ambalažu, staklo… Mnogo je lakše, isplativije, zdravije i korisnije da to odvojimo i da taj otpad završi u našem Reciklažnom centru – rekao je Marković.

On je podsetio da svaka tona prerađenog papira čuva 17 stabala u šumama.

– Ministarstvo zaštite životne sredine postavilo je cilj da u naredne dve godine naša država reciklira 15% ambalažnog otpada. Mi Pančevci smo uvek bili pioniri u mnogo čemu, pa ćemo u tom maniru nastaviti i dalje. Gornji grad smo pokrili sa kantama za individualna domaćinstva, od juče smo počeli podelu u Mesnoj zajednici Mladost, a nastavićemo sa Teslom. Za sada je obezbeđeno 5.077 kanti, a nadamo se da ćemo u narednih godinu-dve pokriti ceo grad – dodao je prvi čovek „Higijene”.

Mišo Marković

Prema njegovim rečima, i za delove grada koji u prvom mahu ne budu pokriveni sa prvim kontigentom kanti, postoji rešenje.

– Mi smo preko jedne druge donacije uspeli da obezbedimo kućice za ambalažni otpad tako da građani tu mogu da ga donesu. Kada je reč o kolektivnom stanovanju, videli ste danas da imamo i kontejnere za ambalažni otpad, koji će biti postavljeni po gradu, tako da će veliki broj građana dobiti mogućnost da razvrstava otpad i da tako doprinese očuvanju naših prirodnih resursa – rekao je Marković.

On je objasnio i da nije slučajno to što su na današnjoj svečanosti glavni gosti i učesnici bila deca.

– U poslednje 2-3 godine naše aktivnosti smo bazirali pre svega na edukaciji naših najmlađih sugrađana, jer računamo da je to najbolje ulaganje u budućnost i da ćemo najviše postići ako decu od malih nogu naučimo da razvrstavaju. Naravno, radimo i na edukaciji starije populacije i nadamo se da ćemo u narednom periodu po rezultatima biti bolji od samih članica Evropske unije.

Zdenka Miljković se takođe obratila građanima podsetivši da je projekat koji je danas pokrenut u Pančevu u potpunosti u skladu sa principima cirkularne ekonomije.

– Otpad koji pravilno separiramo postaje novi resurs koji lako može naći svoju novu primenu i samo zajedničkim snagama možemo doprineti očuvanju sredine u kojoj živimo i koju ostavljamo budućim naraštajima.Ono što nas čeka u narednom periodu jeste edukacija građana o tome da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi, i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima zajedno doprinosimo čistijoj budućnosti.

U programu je učestvovao i hor „Vokal kids” sa nekoliko sjajnih numera na temu reciklaže sa svog novog albuma. Evo kako je to sve izgledalo:

 

 
 
 
 
 
Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objava koju deli Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Veliki broj dece je realizovao aktivnosti na temu reciklaže ambalažnog otpada poreklom iz komunalnog otpada. Tako su, na primer, prisutni mogili da pogledaju radove dece iz vrtića na temu reciklaže, reviju frizura sa ukrasima od ambalaže i plesnu tačku u kostimima od reciklabilnih materijala, a održana je i takmičarska igra „Koš za reciklažu”.

Organizatori su pripremili i simbolične poklone kako za decu učesnike, tako i za građane koji su na događaj doneli 5 komada plastične ili 5 komada staklene ambalaže.

Više o tome kako će funkcionisati razdvajanje otpada pogledajte na kraju OVOG TEKSTA.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *